Czereśniowa pyszność bezowa

czeresniowa pysznosc bezowa

Deser lekki i letni, pachnący czereśniami i bitą śmietaną, ujmujący chrupkością dzięki małym bezom. Pieknie wyglądał zamknięty w słoiczkach. Przedstawiam Wam przygód z czeresniami ciąg dalszy :)

Na spód każdego naczynia polecam włożyć bezę – małą lub większą, pokruszoną na kawałki. Bezy piekłam ze sprawdzonego przepisu: do dwóch białek dodałam 80 g cukru. Ubite na sztywną pianę białka, wymieszane z cukrem, częściowo połączyłam z barwnikiem i nałożyłam na silikonową matę. Piekłam beziątka przez godzinę w 100 stopniach.

Czereśnie wydrylowałam, śmietankę ubiłam i połączyłam z mascarpone. Wszystko ułożyłam warstwami. To na serio pyszny i prosty deser. Polecam :)

 

SKŁADNIKI:

  • ***bezy***
  • * 2 białka
  • * 80 g cukru
  • * szczypta mąki ziemniaczanejczeresniowa pysznosc bezowa
  • * łyżeczka octu
  • * barwnik spożywczy
  • * posypka kolorowa

*** inne składniki deseru***

    • * czereśnie
    • * śmietanka 30 % – 200 ml
    • * mascarpone (pół opakowania)
    • * łyżka cukru pudru
czeresniowa pysznosc bezowaPRZYGOTOWANIE:

Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodajac stopniowo cukier. Kiedy piana jest sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę octu. Część piany łączymy z barwnikiem, częśc pozostawiamy białą. Na matę silikonową bądź papier do pieczenia nakładamy małe porcje piany formujac je na kształt małych ciastek. Posypujemy je posypką. Pieczemy godzinę w 100 stopniach.

Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem. Czeresnie drylujemy

W naczyniu (szklance lub słoiku) na spód wkładamy bezę, na nią kilka czereśni. Na czeresnie nakładamy masę śmietankowo-serkową, na masę ponownie czereśnie. Na CZEREŚNIOWA PYSZNOŚĆ BEZOWkoniec, na wierz wkładamy kolejną bezę.

Gotowe :)

 

Smacznego, Asia :)

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *