Czerwone pomarańcze z burakiem i szpinakiem

CZERWONE-POMAREŃCZE_TŁO

Zapraszam po pełen energii przepis na pyszną sałatkę, którą przygotowałam dla Hello Zdrowie. Znacie ten portal? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z nim pilnie ;)

 

Czerwone pomarańcze tryskają kolorem i energią. Czarują barwą i zapachem. Kuszą smakiem i wyglądem. Niektórzy mówią, że oprócz rubinowej barwy, w smaku przypominają maliny.

Za ich kolor odpowiedzialne są antocyjany, których sporo jest właśnie w malinach, jeżynach czy czerwonej kapuście. Antocyjany mają zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny czy naszą odporność. Są silnymi przeciwutleniaczami, pomagają w walce z otyłością, działają przeciwzapalnie.

 Ta sycylijska, pełna witamin pyszność świetnie odnajduje się zarówno pieczona z kurczakiem i ziołami, idealnie łączy się z mascarpone i kruchym ciastem tarty i niebiańsko podbija nasze kubki smakowe w połączeniu ze szpinakiem i skąpanymi w oleju lnianym burakami.

 Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy to bomba witaminowa. Kruchy, młody szpinak otulony pysznym sosem łączy się z aromatycznymi i pełnymi zdrowia, pachnącymi imbirem i ziołami burakami. Owocowa energia i rubinowy kolor pomarańczy świetnie przeplata się ze smakami szpinaku, buraków i ziół.

Sałatka ze szpinaku, buraków i pomarańczy zaskoczy Was kolorem i podbije Wasze serca i podniebienia lekkością i wiosennym, energetycznym aromatem.

Powitajmy więc wiosnę mocą energii, smaków i kolorów. Cieszmy się cudownymi barwami i smakami! 

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, BURAKIEM I POMARAŃCZĄ
Napisz recenzję
Drukuj
*na dwie porcje
  1. dwie garście umytego szpinaku baby
  2. dwa spore buraki
  3. 1 cm świeżego, startego imbiru
  4. dwie czerwone pomarańcze
  5. świeży tymianek
  6. olej lniany – 5-6 łyżek
  7. 3 łyżki octu balsamicznego
  8. 1 łyżka miodu
  9. sól morska
PRZYGOTOWANIE
  1. Buraki gotujemy we wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je, kroimy w plastry i mieszamy w misce z olejem lnianym, miodem, octem balsamicznym, imbirem i tymiankiem.
  2. Pomarańcze, sparzamy, obieramy i kroimy w plastry.
  3. Na talerzu układamy umyty szpinak, plastry buraków.
  4. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i skrapiamy olejem lnianym.
  5. Oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
SAŁATKA-Z-POMARAŃCZĄ-I-BURAKIEM SZPINAK,-BURAKI,-POMARANCZE

2 Komentarzy

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.