Cztery sposoby na ogórki

CZTERY SPOSOBY NA OGÓRKIPrzedstawiam Wam najlepsze na świecie cztery sposoby na ogórki:

1. OGÓRKI Z MUSZTARDĄ

2. OGÓRKI Z MIODEM

3. OGÓRKI Z CHILI

4. OGÓRKI Z PASTĄ POMIDOROWĄ

 

OGÓRKI Z MUSZTARDĄ – skład wystarcza na ok. 4 słoiki po 900 ml

  • * 4 szklanki wody
  • * 1 szklanka octu
  • * 1 szklanka cukru
  • * 2 łyżki soli
  • * 5 łyżek musztardy (sarepska lub chrzanowa)
  • * 3 kg ogórków
  • * listki laurowe, ziele angielskie, czosnek, chrzan

Zalewę zagotować, ostudzić, dodać przyprawy – listek laurowy, ziele angielskie, czosnek i chrzan. Ogórki pokroić w ćwiartki, włozyć do słoików. Zalać zalewą. Pasteryzować po zagotowaniu kilka minut.

 

OGÓRKI Z MIODEM  skład wystarcza na ok. 6 słoików po 500 ml

  • * 1 l wody
  • * 1 szklanka octu
  • * 1,5 szklanki cukru
  • * 2 łyżki miodu
  • * 2 łyżki soli
  • * 3 kg ogórków
  • * koper, czosnek, chrzan, cebula

Ogórki pokroić w kawałki – do słoika. Koper, czosnek, chrzan, cebula – dać po kawałku do każdego słoika. Składniki zalewy zagotować, ostudzić, zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować po zagotowaniu kilka minut.

 

OGÓRKI Z PASTĄ POMIDOROWĄ

  • * 4 kg ogórków
  • * 6 cebul
  • * 1/2 szklanki octu
  • * 1/2 szklanki oleju
  • * 1 szkalnka cukru
  • * 2 łyżki soli
  • * duży słoik pasty pomidorowej – przecieru

Ogórki umyć, obrać i pokroić w kawałki-słupki. Cebulę obrać i
posiekać. Warzywa przełożyć do miski. Składniki zalewy wlać do ogórków i cebuli i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć wszystko do słoików, zakręcić i pasteryzować  – 15 minut po zagotowaniu.

 

OGÓRKI W CHILI

    • * 2 kg ogórków
    • * 3 łyżki soli
    • * 1 l wody
    • * 0,5 kg cukru
    • * 1 i 1/3 szklanki octu
    • * 7 łyżek oleju
    • * główka czosnku
    • * świeże chili – lub sproszkowane
 

Ogórki pokroić w plastry i zalać wrzątkiem z trzema łyżkami soli. Odstawić na 3 godziny.

Zalewa: Cukier, ocet i olej zagotować. Zalac ogórki na 6 godzin. Po 6 godzinach dodać do ogórków wyciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę posiekanego lub sproszkowanego chili. Wszystko przełożyć do słoików i pasteryzować.

 

Te słoikowe ogórasy są przepisu mojej Teściowej Dany. Dana dostała przepisy od Pani Iwony – pozdrawiam i mocno całuje obie dziewczyny z Dębska! :)

CZTERY SPOSOBY NA OGÓRKI

CZTERY SPOSOBY NA OGÓRKI

Print Friendly

Komentarze do “Cztery sposoby na ogórki

  1. OGÓRKI Z PASTĄ POMIDOROWĄ

    * 4 kg ogórków
    * 6 cebul
    * 1/2 szklanki octu
    * 1/2 szklanki oleju
    * 1 szkalnka cukru
    * 2 łyżki soli
    * duży słoik pasty pomidorowej – przecieru

    Ogórki umyć, obrać i pokroić w kawałki-słupki. Cebulę obrać i posiekać. Warzywa przełożyć do miski. Składniki zalewy wlać do ogórków i cebuli i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć wszystko do słoików, zakręcić i pasteryzować – 15 minut po zagotowaniu.

    Czy moge prosic o bardziej szczegolowy przepis ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *