Domowa chałka z wanilią

DOMOWA-CHAŁKA 

To, że jedzenie chłonie naszą energię powtarzam od zawsze. Gotując przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. W jedzeniu czuć nasze serce, miłość, lubienie, ale niestety i pośpiech czy złość.

Najgorsze jest przekonanie, że “musimy”. Niczego nie musimy. Na obiad możemy pójść do baru, a chałkę możemy kupić w piekarni.

Więc choćbyśmy byli w największym pędzie, niech chwila spędzona w kuchni będzie przyjemnością, a nie obowiązkiem. Wtedy beza będzie najpyszniejsza, mięso cudownie aromatyczne, kasza pełna zdrowia, a chałka pachnąca masłem, cudownie wyrośnięta.

Sekretem udanego ciasta drożdżowego są dobre emocje. Rozcierajmy w dłoniach mąkę i masło tylko wtedy, kiedy jesteśmy spokojni. Czarujmy zaczyn drożdżowy z uśmiechem. Otulajmy kryształkami cukru chałkę  z zadowoleniem – z ciasta, dnia, samych siebie i życia. 

Smacznego :)

CHAŁKA Z WANILIĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *z podanego przepisu upieczecie dwie dorodne chałki
  2. 1 jajko
  3. 2 żółtka
  4. 100 g masła pokrojonego na kawałki
  5. laska wanilii
  6. 50 g cukru
  7. 40 g drożdży świeżych
  8. 150 g mleka
  9. 500 g mąki pszennej
  10. 1 łyżeczka soli
  11. dodatkowo - 1 jajko + cukier dekoracyjny
PRZYGOTOWANIE
  1. Drożdże kruszymy, zalewamy w garnuszku kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego mleka), dodajemy łyżkę cukru, mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Drożdże zaczną pracować, zdecydowanie powiększą objętość.Tak powstanie zaczyn.
  2. Mąkę przesiewamy do miski od miksera. Dodajemy jajko, żółtka, cukier, ciepłe mleko i masło. Dodajemy również ziarna z laski wanilii oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy wszystko w mikserze (hakiem lub inną przystawką do ciasta drożdżowego).
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy 3 wałki.
  5. Trzy wałki zlepiamy ze sobą u góry i pleciemy warkocze.
  6. Dwie uformowane w warkocze chałki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  8. Kiedy chałki ponownie wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i oprószamy grubym cukrem.
  9. Chałki pieczemy ok. 25 minut na złoty kolor.
Uwagi
  1. *składniki na chałki pochodzą z książki z przepisami Thermomixa
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
CIASTO-NA-CHAŁKĘCHAŁKACHAŁKA-Z-CUKREMDOMOWA-CHAŁKACHAŁKA_DOMOWACHAŁKA_NAPIS

 

2 Komentarzy

Skomentuj Asia Matyjek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.