Pizza z mozzarellą, szynką, pomidorami i rukolą

domowa-pizza-z-serem-szynka-pomidorami-i-rukola

Zapamiętajcie ten przepis, bo jest po prostu najlepszy. Domową pizzę robię od zawsze. Raz na grubym, raz na chudym cieście. Z podanych składników upieczecie dwie duże pizze. Przygotowane ciasto możecie podzielić na części, schować do foliowych woreczków i zamrozić.  

Domową pizzę upieczcie z ulubionymi dodatkami. Ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, oprószcie mozzarellą. Możecie kupić gotową, już startą. Możecie porwać odsączoną kulkę mozzarelli.

W tej wersji pizzy na mozzarellę nałóżcie plastry szynki parmeńskiej i kilka koktajlowych pomidorów. Po upieczeniu podajcie pizzę z rukolą. Całość świetnie będzie smakowała z kroplami dobrej jakości oliwy z oliwek.

DOMOWA PIZZA Z MOZZARELLĄ, SZYNKĄ, POMIDORAMI I RUKOLĄ
Napisz recenzję
Drukuj
*na 2 pizze, ciasto
  1. 500 g mąki pszennej
  2. 30 g drożdży świeżych
  3. 300 ml ciepłej wody
  4. 2 pełne łyżeczki soli
  5. 1 łyżeczka cukru
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek
*dodatki
  1. sos pomidorowy (ok 10 -15 łyżek)
  2. mozzarella
  3. szynka parmeńska
  4. pomidorki koktajlowe
  5. świeża rukola
  6. oliwa z oliwek (kilka kropli)
PRZYGOTOWANIE
  1. Musimy przygotować zaczyn - świeże drożdże mieszamy z ciepłą, ale nie gorącą wodą (ok. 100 ml), dodajemy cukier i ok. 5, 6 łyżek mąki. (woda nie może być gorąca, bo zabije drożdże, powinna być lekko ciepła)
  2. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15- 20 minut.
  3. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.
  4. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek.
  5. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i sprężyste.
  6. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  7. Ciasto powinno urosnąć, podwoić objętość.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
  9. Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy uzyskując ulubioną grubość. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, dodajemy mozzarellę, plastry szynki i kilka pomidorków.
  10. Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut - do czasu aż ciasto się zarumieni.
  11. Po upieczeniu na pizzę nakładamy połówki pomidorów i świeżą rukolę.
  12. Przed podaniem całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
  13. Smacznego!
  14. A.
*SOS
  1. Podstawowym dodatkiem do pizzy jest sos pomidorowy, choć ja kiedy nie mam czasu lub składników niezbędnych do przyrządzenia sosu, smaruję pizzę pesto rosso. Jeśli natomiast mam ochotę na prawdziwy sos - podsmażam na oliwce pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem, dodaję przecier pomidorowy, garść oregano, sól i pieprz.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

Print Friendly

Komentarze do “Pizza z mozzarellą, szynką, pomidorami i rukolą

  1. Asia. Pizza wyszła genialna. Wspaniały przepis na ciasto. Moi chłopcy stwierdzili, że od dziś nie kupujemy pizzy z pizzerii. W związku z tym mam w lodówce składniki na kolejne pizze :) dodam od siebie jeszcze czarne oliwki bo mój syn Kuba bardzo je lubi. Dzień pizzy dzięki Twojemu przepisowi był bardzo udany :) Dziękuję.

  2. to ciasto jest super u mnie w domu od dwóch lat króluje i nie chcą innej pizzy. Tylko sos pomidorowy robimy ze świeżych pomidorów a poza sezonem z pomidorów z puszki i na koniec blendujemy. Ostatniej jesieni zakupiłam 15 kg pomidorów, przetworzyłam na sosik i zapasteryzowałam w słoikach. Teraz pyk… i gotowe. Czy do pizzy, czy do spaghetti, czy do innego dania. W tym momencie właśnie pieczemy pizzę gdzie część mąki pszennej zastąpiłam mąką z pełnego przemiału. Aha ponieważ ją mam ciut inne proporcje w składnikach to świeże drożdże zastępuję tymi suszonymi instant, dzięki temu potrzebne składniki mam zawsze.

    1. Aniu, dziękuję za komentarz :) To świetny pomysł, by cenne, letnie pomidory zamknąć w słoiku. I z chęcią poznam twój dokładny przepis na zmodyfikowane ciasto :) Przesyłam pozdrowienia :* asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *