DOMOWA ZUPA OGÓRKOWA

DOMOWA ZUPA OGÓRKOWAKochamy zupy. Moja Mama robi zupy najlepsze na świecie. Rosół na kurze, najpyszniejszy barszcz, wspaniały krupnik z płatkami owsianymi, aromatyczną ogórkową i wiele, wiele innych, których zapach wspaniale roznosił się po domu.

Ogórkowa musi być kwaśna, musi pachnieć warzywami, a ogórki muszą być przesmażone na maśle. Zawsze. Tak własnie robie ogórkową i jest obłędna. Świetnie smakuje i cudownie rozgrzewa.

Kilka dni temu na ogórkową narobił mi smaka Antonio. Podesłał link do "niebarowej ogórkowej" 

przepadłam. Przepadłam i ugotowałam i sie zakochałam. W ogórk

owej. Smacznego :)

SKŁADNIKI:

 

      * wołowina z kostką lub cielęcina z kostką*

      * 2 marchewki

      * spora pietruszka – korzeń

      * kawałek selera

DOMOWA ZUPA OGÓRKOWA

      * por

      * 4 ziemniaki

      * 3 suszone grzybki

      * ziele angielskie, listek laurowy

      * 6 kiszonych ogórków (+

      * 2 łyżki masła

      * 200 ml śmietany

      * żółtko

      * sól, pieprz

      * koperek

PRZYGOTOWANIE:

Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dodajemy również ziele angielskie i listek laurowy oraz grzybki. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas zbieramy szumowiny.

DOMOWA ZUPA OGÓRKOWA

Ogórki ścieramy na tarce. Możemy je wcześniej obrac ze skóry. Na patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim ogórki.

Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z garnka i odkładamy do osobnego naczynia. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilkunastu minutach (kiedy ziemniaki będą prawie miękkie) dodajemy przesmażone na maśle ogórki oraz kwas ogórkowy do smaku. Dodajmey sól i pieprz – do smaku.

Żółtko roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy do tego chochlę wywaru – mieszamy całość, a nastepnie rozprowadzamy w zupie.

Do zupy, na sam koniec dodajemy posiekany koperek, doprawiamy ją do smaku.

Zupę podajemy wedle upodobań. Mój mąż je zupę zawsze z kawałkami mięsa i z koperkiem, Karolek je zupę tylko z kawałkami mięsa, a ja jem zupę ze wszystkim oprócz pływajacego w niej mięsa :)

Zjedzcie więc ogórkową tak jak lubicie :)

*Ogórkową możecie również ugotowac bez mięsa.

 

Pozdrowienia, Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *