Domowe kopytka z pesto z rukwi wodnej

kopytka z pesto z rukwi wodnej

Skoro były kopytka i było pesto z rukwi wodnej, wypada to towarzystwo połączyć. Ten duet idealnie odnajduje się w towarzystwie kilku suszonych pomidorów.

Kopytka z pesto z rukwi wodnej
Napisz recenzję
Drukuj
KOPYTKA dla 3 osób
  1. 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych ziemniaków
  2. 1 jajko
  3. mąka pszenna (około 6 łyżek + do podsypywania)
  4. sól
  5. pieprz
  6. łyżka masła
  7. miska
  8. praska do ziemniaków
PESTO
  1. rukiew woda (dwa kubki zioła, dwie solidne garści)
  2. 5 łyżek ziaren słonecznika
  3. pół szklanki dobrej oliwy z oliwek
  4. sól/pieprz - do smaku
KOPYTKA
  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  2. Do ziemniaków dodajemy jajko oraz 3 łyżki mąki.
  3. Całość wyrabiamy i dodajemy więcej mąki.
  4. Doprawiamy ciasto solą i pieprzem (ok. łyżeczki)
  5. Ciasto nie może się kleić, więc stopniowo całość podsypujemy mąką. Starajmy się jednak wyczuć moment, by mąki nie było za dużo.
  6. Kiedy ciasto odchodzi od dłoni, formujemy z niego ruloniki.
  7. Nożem kroimy rulonik na małe kawałki.
  8. Każdy kawałek ciasta dociskamy delikatnie widelcem (tylko po to by zrobić wzorek).
  9. W garnku zagotowujemy wodę.
  10. Kopytka małymi partiami wrzucamy do wrzątku i wyjmujemy od razu jak tylko wypłyną. Wrzucamy kolejną partię kopytek.
  11. Ugotowane kopytka przekładamy do miski i dodajemy niewielką ilość masła.
  12. Delikatnie potrząsamy miską, aby masło oblepiło każdą kluskę.
PESTO
  1. Rukiew wodną płuczemy, odrywamy z niej grube gałązki.
  2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni - na rumiani (pilnujemy by się nie spaliły!)
  3. Rukiew umieszczamy w mikserze, dodajemy oliwę, słonecznik, sól i pieprz i całość porządnie miksujemy.
  4. Oliwę możemy dodawać partiami by zadowoliła nas konsystencja pesto.
  5. Ja lubię pesto lekkie - takie, które ma konsystencję sosu, więc daję więcej oliwy.
  6. Jeśli chcecie by pesto miało konsystencję pasty, dajcie mniej oliwy.
  7. DODATKOWO: 10 suszonych pomidorów
  8. Ciepłe kopytka mieszamy z pesto i dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *