Domowy chleb z chrupiącą skórką

PYSZNY-CHLEB-Z-CHRUPIĄCĄ-SKÓRKĄ

Oto idealny przepis na chleb!

Przepis jest prosty, a chleb pyszny. Czego więcej trzeba…

Z podanego przepisu, w dwóch prostokątnych blaszkach, upieczecie dwa bochenki pysznego, domowego chleba z chrupiącą skórką. Chleb jest miękki w środku, skórką idealnie przypieczona.

Wyrabianie ciasta to kwestia 10 minut, przez kolejne 20 minut ciasto odpoczywa. Chleb pieczemy godzinę. Czy można szybciej i łatwiej? :)

Chleby upiekła moja kochana Mama, a przepis podarowała Pani Krysia z Rościna. Dzięki Dziewczyny! :*

DOMOWY CHLEB Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. 1 kg mąki pszennej
  2. 3 czubate łyżki mąki żytniej
  3. 8 łyżek płatków owsianych
  4. 3 łyżki słonecznika
  5. 3 płaskie łyżeczki soli
  6. 2 płaskie łyżeczki cukru
  7. 5 dkg świeżych drożdży
  8. 1 litr wody o temp. 40 stopni
  9. dwie prostokątne blaszki
  10. dwa arkusze papieru do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę żytnią.
  2. Do obu rodzajów mąk dodajemy płatki owsiane, słonecznik, sól, cukier i drożdże.
  3. Całość zalewamy 1 litrem wody o temperaturze 40 stopni.
  4. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
  5. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.
  6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni.
  7. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Po 20 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blaszek.
  9. Blaszki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  10. Chleb pieczemy godzinę.
  11. WAŻNE - jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ (190-200 stopni).
Uwagi
  1. Chleb wspaniale smakuje jeszcze ciepły, jednak po ostygnięciu kroi się go najlepiej.
  2. Używam dwóch blaszek o wymiarach 10 x 23 cm
Adapted from Mama & Pani Krysia
Adapted from Mama & Pani Krysia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 ŁATWY-CHLEB DOMOWY-CHLEB PYSZNY-CHLEB

Print Friendly

Komentarze do “Domowy chleb z chrupiącą skórką

    1. Pomocny będzie kuchenny termometr, ale i bez niego damy radę. Proszę wlać wodę ciepłą. Nie może być letnia (drożdże nie zaczną pracować) i nie może być też gorąca (drożdże padną).

    1. Dzień dobry, chleb z tego przepisu zawsze pieczemy z mąką pszenną. Z mąką pełnoziarnistą tez powinno być ok, choć pewnie chleb nie będzie tak dorodny. Proszę spróbować i dać znać :) Jeśli i ja zrobię, też podzielę się informacją :) Pozdrowienia.

      1. Najlepsze sa mieszanki w których dominuje maka pszenna. Piekę chleb na żytnim zakwasie trzy lub cztery razy w tygodniu od 2 lat, nie jemy juz wcale pieczywa kupnego. Mąka pszenna najlepsza chlebowa lub typ 720.

    1. Dobry wieczór :) Proszę użyć 1/2 drożdży suchych. Czyli jeśli mamy 50 gramów drożdży świeżych, dajemy 25 gramów drożdży suchych. pozdr. :)

  1. Bardzo dobry chleb, rzeczywiście błyskawiczny w wykonaniu (tym bardziej, że ja wrzucam składniki do misy automatu, i maszynka za mnie wykonuje całą pracę :). Wychodzi z różnych rodzajów białych mąk. Ostatnie robiłam z płaskurki i samopszy, dość ciężkich w obróbce. Chleby mi na tych rodzajach pszenicy dość topornie współpracowały. W Pani przepisie sprawdziły się doskonale :)
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *