Domowy chleb z garnka

chleb z orzechami

Tak to już jest, że kręcą mnie garnki i książki kucharskie. Kiecki, szminki i buty też, ale mój nowy żeliwny gar z Duka jest teraz numerem 1. A skoro pod rękę trafiła też książką Elizy Mórawskiej, zabrałam się do roboty.

Zbierałam się chyba z miesiąc, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Wszystko dlatego, że jest on tak prosty, że aż nie do wiary. Słowo honoru, że wystarczy wieczorem zamieszać składniki, a rano tylko upiec chleb. 

Chleb wychodzi obłędny – doskonały w środku, bardzo chrupiący na zewnątrz. Dodatki to kwestia gustu. U mnie padło na orzechy włoskie. A to dzięki mojej kochanej Teściowej, od której orzechów mam mnóstwo :)

Do dzieła więc i do garów. Oto super przepis na pyszny domowy chleb z orzechami!

 

(Książka Elizy jest doskonała. To moja druga książka. Pierwsza jest o jabłkach i w części papier zrobiony jest z ogryzków. Ta o chlebie wykonana jest z papieru kukurydzianego. Jest cudowna).

Domowy chleb z orzechami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. żeliwny garnek (lub naczynie do zapiekania w piekarniku, 22-24 cm)
  2. 2 g świeżych drożdzy
  3. 500 g mąki pszennej typ 750
  4. 400 ml wody
  5. 1 łyżeczka soli morskiej
  6. solidna garść orzechów włoskich (obranych)
PRZYGOTOWANIE
  1. Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy i odstawiamy na 12-18 godzin.
  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na ściereczkę obsypaną mąką.
  3. Posiłkując się ściereczką składamy ciasto na pół (możemy je podsypać mąką).
  4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski lub durszlaka na ok godzinę.
  5. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik (230 stopni) i wstawiamy do niego pusty garnek żeliwny.
  6. Kiedy garnek rozgrzeje się, a ciasto wyrośnie, przekładamy je do gara.
  7. Garnek z ciastek wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 20 minut.
  8. Po tym czasie odkrywamy garnek i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.
  9. Pod koniec pieczenia skórkę możemy psiknąć wodą. Tak robi moja Mama ;)
Uwagi
  1. Jeśli nie macie takiego garnka, wyrośnięte po 12-18 godzinach ciasto przełóżcie do keksówki czy innego naczynia, a następnie upieczcie zgodnie ze wskazówkami powyżej.
  2. W oryginalnym przepisie chleb był z cebulą. Ja użyłam orzechów. Wy dodajecie to, na co macie ochotę.
Adapted from White Plate
Adapted from White Plate
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
chleb z orzechami chleb z orzechami chleb z orzechami

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *