Domowy chleb z garnka

chleb z orzechami

chleb z orzechami

Chleb z garnka jest prosty i pyszny. I już. Minimum składników, minimum pracy. To, co musicie mieć to dobry, żeliwny gar. No albo naczynie żaroodporne :)

Domowy chleb z orzechami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. żeliwny garnek (lub naczynie do zapiekania w piekarniku, 22-24 cm)
  2. 500 g mąki pszennej
  3. 350 ml wody
  4. 10 g świeżych drożdży
  5. 1 płaska łyżeczka cukru
  6. 1 łyżka soli
  7. 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
  1. W misce łączymy ze sobą drożdże, cukier i ciut ciepłą wodę.
  2. Małymi partiami zaczynamy dosypywać mąkę.
  3. Ciasto wyrabiałam w mikserze z hakiem.
  4. Dodajemy również oliwę.
  5. Wyrobione ciasto (jest dość klejące) zostawiamy w misce.
  6. Miskę przykrywamy ściereczką i chowamy na 12-18 godzin do lodówki.
  7. Po tym czasie ciasto powinno urosnąć, powinny być widoczne bąbelki.
  8. Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie na ok godzinę.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, wstawiamy do niego garnek.
  10. Po godzinie blat oprószamy mąką i wykładamy na niego ciasto z miski.
  11. Ciasto składamy na pół i znowu na pół - nie skupiamy się na tym zanadto - formujemy bochen chleba.
  12. Rozgrzany garnek wyjmujemy z piekarnika i oprószamy go w środku mąką.
  13. Wkładamy do gara ciasto - nacinamy u góry.
  14. Tak przygotowany gar z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 40 minut.
  15. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy chleb jeszcze przez 20 minut.
  16. Na koniec możemy spsikać górę chleba wodą.
  17. Upieczony chleb ostrożnie wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
  18. Nie robimy tego na desce, ani nie zostawiamy chleba z naczyniu, bo się zaparuje (podejdzie wilgocią) i nie będzie chrupiący :)
Uwagi
  1. Jeśli nie macie takiego garnka, wyrośnięte po 12-18 godzinach ciasto przełóżcie do keksówki czy innego naczynia, a następnie upieczcie zgodnie ze wskazówkami powyżej.
  2. Możecie do chleba dodać rodzynki, pestki lub orzechy.
Adapted from White Plate
Adapted from White Plate
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
chleb z orzechami

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.