Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

pyszne-drożdżówki-ze-śliwkami

To moje ukochane drożdżówki. Najlepiej na świecie robi je Pani Irenka z Rościna. Można upiec je z dowolnymi owocami – rabarbarem, jagodami, truskawkami czy też ze śliwkami. Są puszyste i przepyszne, a kruszonka i lukier są najlepsze!

Mamy więc śliwki z Dębska, drożdżówki z Rościna i idealny koniec wakacji :)

Zapraszam po sekretny przepis na najlepsze drożdżówki ze śliwką i kruszonką!

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
3 hr
CAŁKOWITY CZAS
3 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
3 hr
CAŁKOWITY CZAS
3 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. 900 g maki pszennej
  2. 10 dkg drożdży (100 g)
  3. 1 szklanka cukru
  4. 1 szklanka mleka
  5. 0,5 szklanki oleju
  6. 2 jajka
  7. 4 żółtka
  8. cukier waniliowy
  9. ćwierć kostki masła
  10. śliwki - ok 1 kg
  11. dodatkowo- 1 jajko do posmarowanie bułeczek tuż przed upieczeniem
kruszonka
  1. 10 dkg maki, 10 dkg masła i 10 dkg cukru
lukier
  1. * cukier puder (szklanka)
  2. * odrobina wody, ciut soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowujemy zaczyn: kruszymy drożdże, mieszamy je z połową kubka ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki.
  2. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem.
  4. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy olej, resztę ciepłego mleka, cukier waniliowy, białka, oraz żółtka, które wcześniej utarliśmy z cukrem
  5. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do składników.
  6. Ciasto wyrabiamy przez kilkanaście minut.
  7. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce.
  8. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąka stolnicę i wyrabiamy przez chwilę.
  9. Następnie wałkujemy je na kształt prostokąta.
  10. W każdy centymetr wyrośniętego ciasta delikatnie wcieramy masło.
  11. Posmarowane masłem ciasto zwijamy w rulon.
  12. Kroimy rulon tak, by wyszło ok. 24 ślimaczków.
  13. Zawijasy układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscy do wyrośnięcia.
  14. Powinny urosnąć i połączyć się.
  15. Po wyrośnięciu, na każdą drożdżówkę nakładamy śliwki.
  16. Na owoce i drożdżówki nakładamy kruszonkę, którą robimy następująco: 100 g masła ucieramy wraz z cukrem (100 g) i mąką (100 g).
  17. Na koniec smarujemy drożdżówki roztrzepanym jajkiem.
  18. Pieczemy po kolei każdą blachę drożdżówek osobno - w 180 stopniach przez niecałe ok. 20 -30 minut- do zrumienienia się bułeczek.
  19. Po upieczeniu lukrujemy drożdżówki.
  20. Lukier: dużą ilość cukru pudru łączymy z małą ilością wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Uwagi
  1. Ważne: nawet jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, nie podsypujemy go mąką! Do "opanowania" zbyt rzadkiego ciasta używamy masła lub oleju. Smarujemy nim dłonie i rozkładamy ciasto uzyskując pożądany kształt.
  2. Z tego przepisu wychodzi spora ilość drożdżówek. By zachować ich świeżość, pakuję część w woreczki foliowe i mrożę. Po odmrożeniu znowu są idealnie puszyste. Jemy je popijając ciepłe kakao lub poranną kawę :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
pulchne-drożdżówki-ze-śliwkami drożdżówki-ze-śliwkami-i-kruszonką drożdżówki

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *