Dyniowe leniwe ze śliwkami

leniwe z dyni

Dawno, dawno temu, kiedy zaczęłam swoją pierwszą pracę, codziennie na obiad chodziłam do szczecińskiego Baru Turysta. Jadłam tam prawie zawsze mielonego z marchewką i groszkiem, ziemniaki, a na deser leniwe z dużą ilością masła, bułki tartej i cukru. Do tego był kompot. Byłam przeszczęśliwa i wiecznie słyszałam, że lepiej mnie ubierać niż żywić. I chyba nadal tak jest, niewiele się zmieniło. Nadal jeść uwielbiam, a przy dobrych leniwych tracę rozum.

A dobre leniwe po brzegi wypełnione są serem, pachną dobrym masłem i oprószone są bułką tartą i kryształkami cukru. Na przekór ziemniakom, korzystając z dobrodziejstw końcówki lata, przygotowałam lekkie jak piórko leniwe z dyni. Najzwyczajniej w świecie ziemniaki zamieniłam na dynię. Moje chrupiące, przesmażone na maśle leniwe podałam ze śliwkami. Śliwki podgotowałam kilkanaście minut z cukrem i podałam z dyniowymi leniwymi. 

Leniwe przygotowałam z upieczonej dyni Hokkaido. Kawałki upieczonej dyni wkładałam do praski i przeciskałam na puree. W prasce zostawała skórka, którą odkładałam.

 

Do dzieła więc. Dynia do piekarnika, ser, jajo i mąka do miski. Śliwki do gara!

 

Dyniowe leniwe ze śliwkami
Napisz recenzję
Drukuj
*dla 3 osób
leniwe
  1. 300 g puree z dyni (1 niewielka dynia)
  2. 300 g twarogu
  3. 1 jajko
  4. 5 łyżek mąki pszennej (może być potrzebne więcej)
  5. 1 łyżka cukru pudru
śliwki
  1. 1 kg śliwek węgierek
  2. 2 płaskie łyżki cukru pudru
dodatkowo
  1. łyżka masła
  2. cukier puder
PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię kroimy w kawałki, wydrążamy środek, układamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
  2. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, dynię studzimy.
  3. Ostudzone kawałki dyni przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  4. Potrzebne nam jest puree, skórę odkładamy.
  5. Dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg, jajko, mąkę i cukier.
  6. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinno być dobrze zagniecione, odchodzić od ręki.
  7. Jeśli tylko na podsypanym mąką blacie będziecie w stanie zrobić wałek z ciasta, nie dosypujcie więcej mąki.
  8. W garnku zagotowujemy wodę.
  9. Z ciasta robimy wałeczki, nożem kroimy je na mniejsze kawałki.
  10. Porcje leniwych wrzucamy do wrzątku i wyjmujemy od razu, kiedy wypłyną.
  11. Przekładamy do miski - możemy je polać olejem, żeby się nie sklejały.
  12. W tym samym czasie, kiedy dynia będzie się piekła, płuczemy śliwki, wyjmujemy z nich pestki.
  13. Śliwki przesmażamy w garze, dodajemy cukier.
  14. Przesmażamy śliwki do momentu aż nie zaczną się rozpadać.
  15. Gotowe leniwe możemy podać na ciepło ze śliwkami. Możemy je też przesmażyć na patelni na maśle i polać śliwkowym sosem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
leniwe z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.