Dżem brzoskwiniowy bez cukru

Dżemy bez cukru? To możliwe! Wszystko dzięki janginizacji i super słodkim owocom. 

Wybierzcie więc piękne, zdrowe, soczyste, dojrzałe i słodkie owoce i rozprawcie się z nimi jedynie ze szczyptą soli.

O JANGINIZACJI przeczytacie TU. Do przygotowanie dżemu brzoskwiniowego bez cukru będzie Wam potrzebny garnek (najlepiej z podwójnym dnem), słoiki i dojrzałe owoce. Do dzieła!

D

Dżem brzoskwiniowy bez cukru
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 kg owoców
  2. szczypta soli himalajskiej lub morskiej
PRZYGOTOWANIE
  1. Owoce myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki, umieszczamy w garnku.
  2. Rozgniatamy je posiłkując się np. tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Do owoców dodajemy szczyptę soli (dosłownie i nie więcej), mieszamy całość.
  4. Owoce trzymamy na malutkim gazie ok godziny.
  5. Mieszamy często.
  6. Owoce rozpadną się, puszczą sok.
  7. Gorące owoce przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych słoików.
  8. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 30 minut.
  9. Ten proces nazywamy pasteryzacją na sucho.
  10. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przenosimy do spiżarni lub piwnicy.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *