Falafele

Uwielbiam falafele. Najbardziej te, które robię sama. Wiem jaki smak lubię najbardziej, wiem jak i z czym je podać. Najczęściej falafele podaję z hummusem i piklowanymi warzywami. Czasami falafele podaję z sałatą.  Ale od początku…

Falafele to aromatyczne kotleciki z cieciorki. To chrupiące kotleciki bez grama mięsa, które przygotowujemy z namoczonej w wodzie cieciorki. W falafelach odnajdziecie również natkę pietruszki i wyjątkowe przyprawy – kumin i kolendrę.

Uwielbiam przygotowywać falafele – od pierwszego momentu czyli zalania cieciorki wodą przez mielenie i po smażenie kotlecików. 

Jeśli bliskie Waszemu sercu są orientalne przyprawy, ten przepis jest dla Was.

Falafele
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. kubek ciecierzycy
  2. pół cebuli
  3. 1 ząbek czosnku
  4. garść natki pietruszki
  5. 1 łyżeczka mielonego kuminu
  6. 1 łyżeczka mielonej kolendry
  7. szczypta cynamonu
  8. pół łyżeczki pieprzu
  9. 1 łyżeczka soli morskiej
  10. 1 łyżka wody
  11. 5 łyżek sezamu*
  12. olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Ciecierzycę przesypujemy do miski i zalewamy wodą na całą noc.
  2. Następnego dnia ciecierzycę odsączamy i blendujemy. Możemy też zmiksować lub przepuścić przez maszynkę. Pamiętajmy jednak, aby nie zmiksować ciecierzycy na gładko.
  3. Do zmiksowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, posiekany czosnek, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy.
  4. Całość mieszamy, dodajemy sezam. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy łyżkę wody.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy lepimy niewielkie kotleciki.
  6. Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym.
  7. Możemy je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Uwagi
  1. *sezam jest opcjonalny (bardzo lubię go dodawać)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.