Farfalle z bobem i szynką parmeńską

Bób Farafelle

 

 

 

 

 

 

 

 
Już jest! Czekałam na niego z niecierpliwością. BÓB.

Postanowiłam zrobić podkręcony szynką parmeńską i bobem makaron. Wyszedł pyszny. Wstążki oblepił sos z mascarpone i pesto, a delikatny bób wspaniale współgrał ze słoną, lekko podsmażoną szynką.

Mascarpone świetnie zachowuje się na patelni. Idealnie się rozpuszcza, połączony więc z pesto czy innym dodatkiem, stworzy pyszny sos.

 

 

FARFALLE Z BOBEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
na 2 porcje
  1. * 100 g makaronu farfalle
  2. * kubek bobu (ugotowanego i obranego)
  3. * 2 łyżki oliwy z oliwek
  4. * szalotka
  5. * 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
  6. * 2 łyżki mascarpone
  7. * 2 łyżki pesto z bazylii
  8. * świeżo mielony pieprz
  9. * opcjonalnie sól morska
PRZYGOTOWANIE
  1. Bób gotujemy w osolonym wrzątku al dente (powinien być lekko twardy, ponieważ dojdzie na patelni). Odcedzamy go, studzimy i obieramy z łupinek - odkładamy.
  2. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku również al dente.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę, szynkę porwaną na małe kawałki. Podsmażamy całość kilka minut - aż szynka się zarumieni.
  4. Dodajemy bób oraz mascarpone i pesto. Mascarpone pięknie rozpuści się na patelni.
  5. Wszystkie składniki powinny się połączyć.
  6. Na koniec dodajemy makaron, mieszamy, aby cały wchłonął smak - kilka minut.
  7. Smacznego, Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

FARFALLE Z BOBEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ Bób

 

 

 

 

2 Komentarzy

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.