FASZEROWANE RICOTTĄ KWIATY CUKINII W TEMPURZE

FASZEROWANE RICOTTĄ KWIATY CUKINII W TEMPURZE

Są piękne i delikatne. Można je jeść wraz z innymi dodatkami razem z makaronem, można je faszerować i piec, smażyć na pachnącym maśle, albo na chrupiąco w cieście na tempurę. Taki właśnie wybrałam sposób na moje KWIATY CUKINII. Przygotowałam aromatyczne nadzienie z ricotty i ziół, a nastepnie usmażyłam kwiaty cukinii w cieście.

Przyrządzenie kwiatów z cukinii nie wymaga ani dużo pracy ani za wiele czasu. Trzeba się tylko rozprawić z pręcikami, delikatnie rochylić płatki kwiata i wypełnić go nadzieniem. Następnie wystarczy zanurzyć każdego kwiata w cieście i usmażyć na lekko złoty kolor.

 

SKŁADNIKI:

    • * 6 kwiatów cukiniiFASZEROWANE RICOTTĄ KWIATY CUKINII W TEMPURZE
    • * pół opakowania ricotty
    • * łyżka posiekanych ziół – mięta, kolendra, oregano
    • * sól, pieprz
    • *** TEMPURA – CIASTO***:
    • * 100 g mąki pszennej
    • * żółtko
    • * woda gazowana – ok. 150 ml (zimnej)
    • * sól
    • * olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Kwiaty cukinii płuczemy, usuwamy ze środka pręcik, osuszamy na papierowym ręczniku. Ricottę łączymy z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Tak przygotowane nadzienie wkładamy do woreczka foliowego – ścinamy róg woreczka. To najlepszy wg mnie sposób na nadziewanie kwiatów.

Delikatnie rozchylamy płatki kwiata i napełniamy go nadzieniem.

Mąkę łączymy z wodą – dajemy jej tyle, aby ciasto miała konsystencję bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. W cieście mogą być grudki. Dodajemy sól.

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kwiaty maczamy w cieście i smażymy je po kilka minut z każdej strony – aż nabiorą lekko złotego koloru. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Szczerze żałuję, że kupiłam tylko tyle tych kwiatów, serio.

 

Pozdrowienia, Asia

 

:)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *