Figi z Porto

konfitura z fig i porto.

Żadna tam figa z makiem, a FIGA Z PORTO! 

Figi to cudowne owoce pełne smaku i cennych właściwości. Choć tak naprawdę figa, którą widzimy nie jest owocem. Owocem są nasiona zawarte w jej środku. Figi zawierają sporo cukru, są więc źródłem energii. 100 g fig dostarcza tyle wapnia co szklanka mleka, a dodatkowo figi zawierają fosfor, cynk, potas i magnez.

Figi można jeść na surowo, można je piec, grillować, a można też dusić – np. z Porto. Przygotowując figi z Porto zamkniemy choć na chwilę ich cudowny smak. Połączenie słodkiej figi ze zdecydowanym smakiem Porto jest wyjątkowe. Taka konfitura świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do grzanek z ricottą.

FIGI Z PORTO
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
40 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
40 min
SKŁADNIKI
  1. 10 fig
  2. 2 kieliszki Porto
  3. 2 kieliszki wody
  4. 2 łyżki soku z cytryny
  5. 1 łyżka brązowego cukru *opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
  1. Figi myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek - skórkę wyrzucamy.
  2. Figi kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku.
  3. Dodajemy Porto, wodę, cukier i sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu często mieszając.
  4. Płyn powinien odparować, smaki powinny się połączyć, figi powinny się rozpaść.
  5. Po ok. 30 minutach uzyskamy konsystencję konfitury.
Uwagi
  1. Ilość Porto i fig zależy od preferencji smakowych :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 świeże figikonfitura z fig sezon-na-figi konfitura figowa

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.