Focaccia z oliwkami i rozmarynem

focaccia

Focaccia z oliwkami i rozmarynem chodziła za mną od dawna. I wychodziła. Konkretna, domowa focaccia, którą można jeść w kilkunastu odsłonach. A to samą polaną dobrą oliwą, oprószoną kryształkami soli, a to jako dodatek do zupy. Może być też podstawą super kanapki. 

Focaccię upiekłam z Hiszpańskimi Oliwkami, dzięki którym nabrała charakteru.

Aromatyczne oliwki, oliwa, sól i rozmaryn – wszystko zrównoważone, dopełniło smakiem ciasto. 

#focaccia #focacciazoliwkami #HiszpańskieOliwki

Focaccia z oliwkami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na całą blachę
  2. 30 g świeżych drożdży
  3. 1 łyżeczka cukru
  4. 350 ml ciepłej wody
  5. 700 g mąki pszennej
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek
  7. 1 łyżeczka soli
dodatkowo
  1. zielone Hiszpańskie Oliwki
  2. garść świeżego rozmarynu
  3. sól morska
  4. oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu - drożdże mieszamy z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól i oliwę z oliwek (2 łyżki).
  3. Całość konkretnie wyrabiamy. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki (możemy ewentualnie podsypać je mąką, ale nie dużo).
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  6. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem (lub papierem do pieczenia).
  7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier i rozciągamy do rozmiarów blachy.
  8. Możemy sobie pomóc smarując dłonie oliwą.
  9. W całym cieście robimy wgłębienia (palcami).
  10. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek i na całej powierzchni układamy Hiszpańskie Oliwki.
  11. Całe ciasto oprószamy solą morską i świeżym rozmarynem.
  12. Ciasto pieczemy na złoty kolor - ok. 25 minut w 200 stopniach.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 focaccia focaccia focaccia focaccia focaccia

Print Friendly

Komentarze do “Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *