Focaccia z oliwkami i rozmarynem

focaccia

Focaccia z oliwkami i rozmarynem chodziła za mną od dawna. I wychodziła. Konkretna, domowa focaccia, którą można jeść w kilkunastu odsłonach. A to samą polaną dobrą oliwą, oprószoną kryształkami soli, a to jako dodatek do zupy. Może być też podstawą super kanapki. 

składniki:

*na całą blachę
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
350 ml ciepłej wody
700 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

dodatkowo:
zielone Oliwki
garść świeżego rozmarynu
sól morska
oliwa z oliwek (ok 10 łyżek)

 

przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu – drożdże mieszamy z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. 

Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól i oliwę z oliwek (2 łyżki).

Całość konkretnie wyrabiamy. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki (możemy ewentualnie podsypać je mąką, ale nie dużo).

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem (lub papierem do pieczenia).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier i rozciągamy do rozmiarów blachy.

Możemy sobie pomóc smarując dłonie oliwą. Maczamy palce w oliwie, robimy wgłębienia i rozciągamy ciasto. Nie żałujemy oliwy.

Ciasto smarujemy oliwą z oliwek i na całej powierzchni układamy oliwki.

Całe ciasto oprószamy solą morską i świeżym rozmarynem.

Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Ciasto pieczemy na złoty kolor – ok. 25 minut w 200 stopniach.

Jeśli nie zjecie całej focacci od razu, można ją śmiało zamrozić, a później odmrozić i podgrzać w piekarniku. Będzie chrupiąca :)

 focaccia focaccia focaccia

2 Komentarzy

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.