FOCACCIA Z POMIDORAMI

FOCACCIA Z POMIDORAMIFocaccia to rodzaj pieczywa drożdżowego. Doprawia się ją przeróżnymi dodatkami – od samej oliwy z oliwek i dobrej soli morskiej, po sery, pomidory, karczochy itp itd. Można zrobić też wersję słodką, np. z winogronami i orzechami włoskimi. Możliwości jest zyliard.

Moja dzisiejsza propozycja to focaccia z małymi pomidorkami, oliwą z oliwek, solą morską, suszonymi ziołami i świeżą bazylią.

Focaccię przygotowuje się bardzo prosto. Wyrabiamy ciasto, które następnie grzecznie wyrasta. Później to nic innego jak zagniatanie i dodawanie dodatków. Ciasto możemy podzielić na różnej wielkości porcje. Możemy zrobić normalną, dużą focaccię lub wersję mini. Wszystko wedle upodobań :)

Wyrobione i wyrośnięte ciasto możemy przechowaź w lodówce i wykorzystaź np. następnego dnia.

Focaccia jest najpyszniejsza, kiedy maczamy jej kawałki w oliwie z oliwek zmieszanej z dobrym octem balsamicznym.

Z podanych składników zrobiłam dwie focaccie.

SKŁADNIKI:

    • * 7 g suchych drożdży
    • * łyżeczka cukruFOCACCIA Z POMIDORAMI
    • * ok. 300 ml ciepłej wody
    • * 450 g mąki pszennej
    • * łyżeczka miałkiej soli
    • * 2 łyżki oliwy z oliwek
    • ***dodatki***
    • * sól morska
    • * małe pomidorki
    • * suszone zioła (bazylia, oregano)
    • * świeże listki bazylii
    • * oliwa z oliwek + ocet balsamiczny.
PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier, ciepłą wodę, sól. Zagniatamy ciasto  – rozciągamy je i zagniatamy – i tak wciaż, przez kilkanaście minut. Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej wody lub mąki. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy. Ugniatamy ciasto w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny.

FOCACCIA Z POMIDORAMIPo wyrośnięciu ponownie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy prze 8-10 minut (powinno być elastyczne i lśniące). Blaszkę lub formę do pieczenia

natłuszczamy oliwą i przekładamy na nią ciasto (możemy rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia). Ciasto nakłuwamy (robimy na całej powierzchni dziurki). Rozprowadzamy na nim oliwę z oliwek, układamy male pomidorki (wbijamy je lekko w ciasto), posypujemy solą i suszonymi ziołami.

Focaccię pieczemy w 200 stopniach 20-25 minut.

Po upieczeniu ozdabiamy focaccię listakmi bazylii, możemy ją polać oliwą z oliwek. Dodatkowo do każdej porcji podajemy w naczyniu oliwę z oliwek z kilkoma kroplami octu balsamicznego.

 

Smacznego, Asia :)

 

Przepis na ciasto pochodzi z ksiązki Donatelli Neri "Focaccia".

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *