Frytki domowe

frytki-domowe.

Moje ulubione frytki to takie oprószone solą i słodką papryką.

Domowe frytki podaję zazwyczaj z sosem majonezowo- jogurtowym z dodatkiem pieczonej cytryny i pieczonego czosnku. Takie sosy są wyśmienite i bardzo proste w przygotowaniu.

Wystarczy dwie łyżki majonezu wymieszać z łyżką jogurtu, dodać sól, pieprz oraz ulubiony dodatek. Do jednego sosu dodałam sos z pieczonej cytryny oraz otartą skórkę ze świeżej, a do drugiego dwa ząbki pieczonego czosnku. 

Najlepsze domowe frytki to takie, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Aby uzyskać taki efekt, smażenie frytek musimy podzielić na dwie części. Ale od początku…

DOMOWE FRYTKI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 kg ziemniaków
  2. 1 litr oleju (słonecznikowego)
PRZYGOTOWANIE
  1. 1 kg ziemniaków obieramy i kroimy w słupki - płuczemy pod wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Litr oleju podgrzewamy w garnuszku na średnim ogniu.
  3. Kiedy olej jest bardzo dobrze rozgrzany, wrzucamy partiami ziemniaki.
  4. Po ok. 5-6 minutach, kiedy frytki lekko złapią chrupiący wierzch, wyjmujemy je na talerz. Zwiększamy płomień gazu, aby olej osiągnął wyższą temperaturę i ponownie wrzucamy frytki. Smażymy kilka minut - do uzyskania złotego koloru.
Uwagi
  1. Smażenie ziemniaków w pierwszym etapie do momentu uzyskania skorupki sprawia, że w drugim etapie frytki nie wchłoną oleju.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
FRYTKI

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *