Fusilli z pesto pietruszkowym i pieczoną dynią

Fusilli z dynią Lubella
Jesień czaruje nas pięknymi i pełnymi barwami – brązami, czerwienią, zielenią, pomarańczem. Czaruje barami, ale też zapachami i smakami. Dlatego też dzisiejsza propozycja będzie bardzo jesienna. Makaron z pieczoną dynią pachnąca ziołami i czosnkiem skąpany będzie w domowym pesto z pięknie zielonej natki. 
Przygotowanie takiego pesto zajmie nam kilka chwil. Możecie je sprytnie ukryć w słoiku i używać do woli. Pieczona, esencjonalna dynia w połączeniu z makaronem z żytem Lubella zapewni pełnowartościowy i bardzo zdrowy posiłek.
To pyszny makaron, którym możecie się rozkoszować i na obiad i na kolację. Możecie też spakować go do pudełka i zabrać ze sobą na spacer, do szkoły czy do pracy.
Tym jesiennym, makaronowym wpisem przygotowujemy się do świętowania Dnia Makaronu :)
Fusilli z pesto pietruszkowym i pieczoną dynią
Napisz recenzję
Drukuj
dla 2 osób
  1. 200 g makaronu Lubella Pełne Ziarno z żytem - świdry Fusilli
dynia
  1. mała dynia
  2. główka czosnku
  3. 2 gałązki rozmarynu
  4. 5 łyżek oliwy z oliwek
  5. sól morska
pesto
  1. pęczek natki pietruszki
  2. garść orzechów nerkowca
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 30 g parmezanu
  5. pół szklanki oliwy z oliwek
  6. sól (do smaku)
PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię kroimy na kawałki, umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  2. Dodajemy główkę czosnku przekrojoną na pół (w łupinie), rozmaryn.
  3. Całość polewamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopni (do miękkości).
  4. Natkę pietruszki myjemy, odcinamy gałązki, umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy pokrojony na kawałki parmezan i orzechy nerkowca. Podlewamy oliwą z oliwek i zaczynamy miksować. Pesto powinno być gładki i mokre - tak, by swobodnie możne było je rozprowadzić z makaronem. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy (lub orzeszków). Pesto solimy na samym końcu, do smaku (pamiętamy, że parmezan sam w sobie jest słony).
  5. Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Do makaronu dodajemy pokrojoną na kawałki, upieczoną dynią i upieczone ząbki czosnku.
  6. Całe danie dekorujemy natką i ewentualnie kilkoma uprażonymi orzechami nerkowca.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Fusilli Lubella

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.