Gęś pieczona w winie i ziołach

UDKA GĘSIE PIECZONE W WINIE

Gęś pieczona w winie i ziołach, a właściwie gęsie udka to pyszne lecz czasochłonne danie. Gęś wymaga specjalnej oprawy i doskonałych dodatków. Czasami są to zioła, jabłka, a czasami wino, szalotki i połówki mandarynek/pomarańczy. Czerwone, wytrawne wino doskonale komponuje się z takim mięsem.

Maryja Gruszecka w swojej książce “Kucharz krakowski” pisze o pieczeniu gęsi w przecudowny, właściwy dla siebie sposób. Ja postanowiłam podejść do udek gęsich jak do piersi kaczki. Wydłużyłam czas pieczenia mięsa – przy tak niskiej temperaturze to obowiązkowe. 

Aby mięso było dobrze upieczone i miękkie, pieczemy je nawet 4 godziny. Czasami i dłużej. Wszystko zależy od wielkości mięsa.

UDKA GĘSIE PIECZONE W WINIE I ZIOŁACH
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
4 hr
CAŁKOWITY CZAS
4 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
4 hr
CAŁKOWITY CZAS
4 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. naczynie żaroodporne
  2. 2 udka gęsie
  3. płaska łyżka soli
  4. łyżeczka pieprzu
  5. łyżka majeranku
  6. łyżka tymianku
  7. łyżka czosnku niedźwiedziego
  8. kubek czerwonego, wytrawnego wina
  9. dwie mandarynki
  10. 4 szalotki
  11. główka czosnku
PRZYGOTOWANIE
  1. Udka gęsie dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Nacieramy je solą, pieprzem i ziołami.
  3. Przekładamy do miski, zalewamy winem.
  4. Mandarynki parzymy wrzątkiem, kroimy na pół. Wyciskamy z nich sok - dodajemy go do gęsi wraz z mandarynkami.
  5. Do marynaty i gęsi dodajemy również szalotki oraz główkę czosnku przekrojoną na pół.
  6. Tak zamarynowane mięso chowamy na kilka godzin lub dobę do lodówki (trzymamy pod przykryciem).
  7. W dniu pieczenia wyjmujemy mięso z lodówki.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni.
  9. Do naczynia żaroodpornego przelewamy marynatę. Udka układamy skórką do dołu. Do udek dokładamy szalotki, czosnek, mandarynki.
  10. Całość wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. W międzyczasie możemy polewać udka marynatą.
  11. Po dwóch godzinach przewracamy udka do góry skórką i pieczemy je kolejne dwie godziny.
  12. Po 4 godzinach pieczenia podwyższamy temperaturę piekarnika do 200 stopni. Zapiekamy gęś ok. 7-10 minut (możemy włączyć funkcję grilla). Dzięki temu skórka udek gęsich będzie rumiana i chrupiąca.
  13. Gęś możemy podać z opiekanymi ziemniakami i sałatą z sosem vinegret.
Uwagi
  1. Bardzo dziękuję Uli za pyszne mięso, które przywiozła od Mamy z Podlasia :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
UDKA GĘSIE PIECZONE W WINIE UDKA GĘSIE PIECZONE W WINIE MARYJA GRUSZECKA "KUCHARZ KRAKOWSKI" MARYJA GRUSZECKA "KUCHARZ KRAKOWSKI" UDKA GĘSIE PIECZONE W WINIE UDKA GĘSIE PIECZONE W WINIE

2 Komentarzy

Skomentuj Asia Matyjek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.