Bardzo gęsta zupa pomidorowa

Kocham zupy! Mogę je jeść na śniadanie, obiad, deser i kolację. Uważam, że w dobrej zupie można przemycić mnóstwo pyszności i cennych składników. Wczoraj przygotowałam zupę, która była daniem – obłędnie gęsta z mocno wyczuwalną strukturą. Ten bardzo gęsta zupa pomidorowa, która zakochała się w cebuli, czosnku, oliwie, mozzarelli i smażonym chlebie. Jasny gwint, pyszna to zupa!

Bardzo gęsty krem pomidorowy
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 3-4 osób
  2. 4 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1 łyżka masła
  4. 1 duża, biała cebula
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 1 puszka pomidorów w puszce
  7. 400 ml pasty pomidorowej
  8. 100 ml wody
  9. sól, pieprz, cukier - do smaku
  10. 1 kulka mozzarelli
  11. chlebek do usmażenia (np. bagietka lub ciabatta)
  12. oliwa z oliwek - do polania na talerzu
  13. bazylia (listki)
PRZYGOTOWANIE
  1. W rondlu/garnku rozgrzewamy oliwę i masło.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy chwilkę.
  3. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
  4. Cebulę i czosnek smażymy na rumiano, uważamy by czosnek się nie spalił.
  5. Dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy całość.
  6. Dodajemy przecier pomidorowy (pastę), mieszamy.
  7. Jeśli w puszce mieliśmy całe pomidory, drewnianą łyżką rozdrabniamy je na mniejsze kawałki.
  8. Do zupy dodajemy wodę, trzymamy ją na malutkim ogniu - niech bulgocze i się zagęszcza.
  9. Zupę konkretnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  10. Przed podaniem na patelni smażymy kawałki chleba.
  11. Gorącą zupę wlewamy na talerz, dodajemy porwaną mozzarellę i usmażony chleb.
  12. Całość solidnie skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy zioła.
  13. Gotowe!
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *