Gnocchi z szałwią i szynką

gnocchi z szałwią smażoną na maśle i szynką parmeńską

A dokładnie to gnocchi z szałwią smażoną na maśle i szynką szwardzwaldzką.

Z tym daniem jest tak… Jeśli zmogła Was angina lub zapalenie zatok, albo nawet jedno i drugie… Jeśli nie macie czasu na kucharzenie… Lub jeśli nie chcecie na obiad wydawać sporo kasy, ten przepis jest dla Was.

Wszystkie składniki kupiłam w Lidlu, całe danie przygotowałam w 10 minut.

Smak jest obłędny. Smażone na maśle liście szałwii stają się chrupiące i oddają cały swój aromat. Jeśli więc wrzucicie do takiego masła gnocchi, będą one masłem szałwiowym skąpane. Szynkę do całości możecie dodać surową. Ja jednak wolę podsmażyć ją z szałwią. Wytapia się z niej dodatkowy tłuszczyk, który idealnie współgra z całością.

Pyszne to jest. I łatwe i proste i tanie i w ogóle.

 

:)

 

GNOCCHI Z SZAŁWIĄ SMAŻONĄ NA MAŚLE I SZYNKĄ SZWARDZWALDZKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. dla 1 osoby
  2. 100-160 g gnocchi
  3. łyżeczka soli
  4. łyżka masła
  5. 6 listków szałwii
  6. 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej
PRZYGOTOWANIE
  1. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Kiedy wrze, wrzucamy gnocchi. Kiedy wypłyną, wyławiamy je. Dbamy o to by się nie rozgotowały, by były al dente.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szałwię.
  3. Kiedy będzie stawała się chrupiąca, dodajemy kawałki szynki.
  4. Podsmażamy całość minutę, dwie i dorzucamy gnocchi.
  5. Mieszamy wszystko tak, aby kluski skąpały się w maśle i połączyły ze składnikami.
  6. Dania dodatkowo nie solimy, gdyż szynka jest bardzo słona.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
gnocchi z szałwią smażoną na maśle i szynką parmeńską gnocchi z szałwią smażoną na maśle i szynką parmeńską gnocchi z szałwią smażoną na maśle i szynką parmeńską

Print Friendly

Komentarze do “Gnocchi z szałwią i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *