Grillowane karczochy z solą morską i cytryną

karczochy

Jest coś magicznego w rozkoszowaniu się karczochami. Pięknie i ujmująco wyglądają. Aby w pełni się nimi zachwycić, musimy użyć delikatnego dotyku i dostać się do ich środka – do serca.

Esencja ich smaku czyli serce, skryte jest po dość twardymi, chroniącymi je listkami. 

Karczochy możemy gotować, piec i grillować. Serca karczochów marynowane w zalewie czy oliwie wspaniale smakują np. w tostach z pastą chilli.

Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ, do którego pobrania serdecznie zachęcam :)

GRILLOWANE KARCZOCHY Z SOLĄ MORSKĄ I CYRTYNĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
SKŁADNIKI
  1. Po ok. 2 karczochy na osobę
  2. 2 cytryny
  3. sól morska
  4. oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowujemy miskę z wodą, wyciskamy do niej sok z cytryny, wrzucamy wyciśniętą cytrynę.
  2. Karczochy dokładnie myjemy, podczas mycia rozchylamy jego liście. Dłonie nacieramy sokiem z cytryny. Dzięki temu karczochy nie ściemnieją kiedy je zaczniemy kroić.
  3. Z karczocha odrywamy wszystkie twarde płatki. Odcinamy również twardą, górną część karczocha (1/3 karczocha) oraz łodygę (zostawiamy 1 cm).
  4. Karczocha przepoławiamy na pół i za pomocą łyżeczki usuwamy puchaty środek (kwiatostan).
  5. Tak przygotowane karczochy kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski z wodą i cytryną.
  6. Rozgrzewamy patelnię grillową.
  7. Karczochy osuszamy, skrapiamy solidnie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  8. Karczochy grillujemy na patelni z każdej strony po kilka (do kilkunastu) minut. Należy sprawdzać czy karczochy są miękkie.
  9. Grillowane karczochy oprószamy solą morską, dodajemy po kilka kropli oliwy z oliwek i cytryny.
Uwagi
  1. Jeśli macie ochotę ugotować karczocha, przygotowane i natarte sokiem z cytryny karczochy, należy ugotować w osolonej wodzie ok. 30/40 minut. Do wody można dodać cytrynę, czosnek czy też zioła.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

grillowane-karczochy grillowane-karczochy-z-solą-morską

Print Friendly

Mamy pierwszy komentarz do “Grillowane karczochy z solą morską i cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *