GRILLOWANE KREWETKI NA PATYCZKACH Z TRAWY CYTRYNOWEJ

GRILLOWANE KREWETKI NA PATYCZKACH Z TRAWY CYTRYNOWEJPodobno wciąż tak mówię, ale to na serio prosty przepis :)

Esencją smaku jest pasta – mieszanka utartych przypraw oraz patyczki trawy cytrynowej, na które nadziewamy krewetki. Przygotowanie tego dania to kilka chwil. Wystarczy: 1. utrzeć ze sobą czosnek, chili, sól, imbir, sok z limonki, kolendrę i odrobinę oliwy z oliwek,  2. przygotować krewetki, 3. nadziać je na patyczki i grillować chwilę. Krewetki podałam z małymi, grillowanymi pomidorkami, które również wcześniej wymieszałam z pozostałą po krewetkach pastą.

SKŁADNIKI:

GRILLOWANE KREWETKI NA PATYCZKACH Z TRAWY CYTRYNOWEJ* kilka łodyg trawy cytrynowej

* krewetki (po 4, 5 sztuk na każdą łodygę trawy)

* pasta: 2 ząbki czosnku, kawałek chili, kawałek świeżego imbiru, świeża kolendra, 1 łyżka soku z limonki, sól, łyżka oliwy z oliwek

* kilkanaście małych pomidorków

* limonka, sezam

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki myjemy i obieramy z pancerza. Następnie nacinamy wzdłuż tułowia i wyjmujemy czarna nitkę (jelito). Małym nożykiem robimy otwór, który będzie potrzebny do tego, by nadziać krewetki na patyk trawy.

Przygotowujemy pastę. W moździerzu ucieramy ze sobą czosnek, chili, imbir, kolendrę, sok z limonki, sól i oliwę. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy krewetki i zostawiamy je na kilkanaście minut. Małe, przekrojone na pół pomidorki również marynujemy w przygotowanej paście.

GRILLOWANE KREWETKI NA PATYCZKACH Z TRAWY CYTRYNOWEJNadziewamy krewetki na patyczki trawy cytrynowej zachowując między krewetkami niewielkie odstępy. Krewetki i pomidorki grillujemy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony. Szare krewetki powinny nabrać pięknego pomarańczowego koloru.

Gotowe :)

ps. W przygotowaniu tego wpisu pomogła mi moja zwariowana papuga Frodo, sami spójrzcie :)

FRODO

Pozdrowienia :)

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *