Grillowany camembert z żurawiną

GRILLOWANY CAMEMBERT Z ŻURAWINĄSzybko wcale nie musi oznaczać badziewnie. Są takie chwile (w moim życiu chyba nawet przeważają), kiedy czas pędzi jak oszalały i naprawdę nie ma momentu by pomyśleć o długim i relaksującym gotowaniu.  A że jestem seromaniaczką i np. serem kozim mogłabym wytapetować sypialnię, serowe propozycje są dla mnie zawsze idealne.

Pieczony camembert jest aksamitny i rozpływający się w ustach. Połączenie sera z owocami jest obłędne. Wiśnia, żurawina czy gruszka pasują do sera tak jak piegi pasują do mojego dziecka :)

Grillowanie sera zajmie nam kilka minut. Żurawinę dostałam od Taty, możecie też użyć gotowej. Do tego kieliszek białego wina, ewentualnie grzanka skropiona oliwą z oliwek i już.

Grillowany camembert z żurawiną to doskonały sposób na szybką przekąskę, kolację czy propozycję na przyjęcie.

 

GRILLOWANY CAMEMBERT Z ŻURAWINĄSKŁADNIKI (dla 2 osób):

    • 2 serki camembert (kupiłam Hochland camembert naturalny)
    • 2 łyżki konfitury żurawinowej
    • opcjonalnie: chleb wiejski (do zorbienia grzanek)
    • oliwa z oliwek (do skropienia chleba)
 

 

 

 

 

GRILLOWANY CAMEMBERT Z ŻURAWINĄPRZYGOTOWANIE:

Patelnię grillową rozgrzewamy. Ser grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony, aż złapie brązowe paski i w środku będzie miękki.

Po grillowaniu ser przekładamy na talerz i nakładamy na niego żurawinę.

Jeśli nie mamy patelni grillowej, ser możemy upiec w piekarniku – ok. 15 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego, Asia

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *