GRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKI

GRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKI

 

Czas na super przepis na grzane wino! Jest nieźle pokręcone i podkręcone… miodem, cynamonem, kardamonem i anyżem. Pachnie pomarańczami, żurawiną i wiśnią. Jest pyszne.

Przepis znajdziecie również w iN Magazyn. W nowym, pięknym i winem pachnącym numerze przeczytacie też o Winoblisko :)

GRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. butelka wina czerwonego wytrawnego
  2. pół kubka wisniówki + kilkanaście wisienek
  3. pomarańcza
  4. garść żurawiny (+ kieliszek żurawinówki jesli mamy)
  5. mniej niż pół kubka miodu
  6. laska cynamonu
  7. ziarna kardamonu
  8. gwiazdka anyżu
  9. 4 goździki
PRZYGOTOWANIE
  1. Przyprawy podgrzewamy w garnuszku (laksę cynamonu, kardamon, goździki, anyż). Kiedy zaczną pachnieć, dodajemy wino oraz wiśniówkę, mieszamy.
  2. Pomarańczę szorujemy, parzymy wrzątkiem, kroimy w plastry, lekko wyciskamy, dodajemy do wina.
  3. Do wina dodajemy również żurawinę i wiśnie. Kiedy wszystko lekko się podgrzeje, dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dosładzamy do smaku.
  4. Wino trzymamy na malutkim ogniu przez ok 10 minut. Podajemy w kubku, na koniec możemy dodać łyżeczkę/dwie żurawinówki. Dodajemy równiez cząstki owoców.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

GRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKI

GRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKI GRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKI GRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKIGRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iN Magazyn Winoblisko Winoblisko Winoblisko Winoblisko

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *