Grzybowa z makaronem, pudrem z borowików i oliwą tymiankową

Grzybowa z makaronem, pudrem z borowików i oliwą tymiankową

Grzybowa z makaronem, pudrem z borowików i oliwą tymiankową

Grzybowa z makaronem z wtopionymi listkami ziół, z pudrem z borowików, creme fraiche i oliwą tymiankową – brzmi super, co?

Przygotujcie tę zupę, bo robił ją Andrzej Andrzejczak z Pogromców Meatów, ja całość sfotografowałam, a pracowaliśmy dla Frisco.

Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Frisco oraz w najnowszym numerze pięknego Magazynu Frisco Fresh, który wydała dla Was Magda :)

 

 

Grzybowa z makaronem, pudrem z borowików i oliwą tymiankową
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Składniki: (dla 4 osób)
  2. - grzyby suszone 200g
  3. - woda 2 L
  4. - włoszczyzna 1 paczka
  5. - liść laurowy 3 szt
  6. - czosnek 3 ząbki
  7. - ziele angielskie 6 ziarenek
  8. - kwaśna tłusta śmietana 100ml
  9. - tymianek 5 gałązek
  10. - oliwa z oliwek 100ml
Ciasto na makaron
  1. - mąka pszenna 200g
  2. - jajo 1szt
  3. - woda 50ml
  4. - sól ½ łyżeczki
  5. - natka pietruszki 1 mały pęczek
PRZYGOTOWANIE
  1. 150g grzybów suszonych namaczamy w gorącej wodzie, resztę zostawiamy do zrobienia pudru. Suszone grzyby umieszczamy w malakserze i mielimy do uzyskania proszku.
  2. Włoszczyznę obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy namoczone grzyby, przyprawy, 3 gałązki tymianku, czosnek i gotujemy (ok.2 – 2,5h) na wolnym ogniu.
  3. W międzyczasie robimy oliwę tymiankową i makaron.
  4. Oliwę wlewamy na małego rondelka, delikatnie rozgrzewamy, wrzucamy 2 gałązki tymianku, szczyptę soli i 1 ząbek czosnku i zdejmujemy z ognia.
  5. Oliwa ma być ciepła na tyle, żeby mogły się uwolnić olejki eteryczne z tymianku i czosnku. Nie wolno doprowadzić do wrzenia.
  6. Następnie robimy makaron do zupy. Usypujmy kopiec z mąki, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, sól i niewiele wody.
  7. Wyrabiamy twarde, elastyczne ciasto.
  8. Ciasto należy rozwałkowywać na cienki placek.
  9. Następnie układamy na połowie ciasta listki np. natki pietruszki, zakrywamy resztą ciasta i znowu cienko wałkujemy.
  10. Całość podsypujemy mąką i zostawiamy na chwilę żeby wyschło.
  11. Ciasto rolujemy i kroimy w cienkie paski.
  12. Makaron gotujemy we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia.
  13. Gotową, esencjonalną zupę grzybową podajemy z ciepłym makaronem, kleksem z kwaśnej śmietany, oliwą tymiankową i pudrem z prawdziwków.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Grzybowa z makaronem, pudrem z borowików i oliwą tymiankową Grzybowa z makaronem, pudrem z borowików i oliwą tymiankową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.