Guacamole

GUACAMOLE-I-CHLEBKI

Wiecie, że z awokado można zrobić sobie mini żarty? Można je trochę oszukać i już po pokrojeniu w kostkę, dorzucić pestkę, która wcześniej usunęliśmy. Pomimo tego, że nie będzie w całości, obecność pestki spowoduje, że awokado poczuje się bezpiecznie. I nie zrobi się ciemne. Tak to sobie tłumaczę, bo właśnie dzięki obecności pestki, awokado nie ciemnieje. Super, prawda? :)

Innym sposobem by zachować piękny kolor awokado jest skropienie go sokiem z limonki czy też cytryny.

Najsmaczniejsze jest awokado pięknie dojrzałe. O takie średnio łatwo w naszych sklepach. Jeśli więc kupicie awokado i będzie ono twarde, zawińcie ja w papier (np. w gazetę) i schowajcie do szafki/szuflady. Po kilku dniach powinno być idealne.

Aby dostać się do awokado, kroimy je wzdłuż na pół, przekręcamy dłońmi obie połówki i otwieramy owoc. Aby usunąć pestkę, wbijamy w nią nóż, obracamy go i wyjmujemy pestkę.

Guacamole to najszybsza przekąska jaka znam. Podobnie jak humus, guacamole przygotowuje się sprawnie. Wystarczy mieć  niezbędne składniki. A kluczem do idealnego guacamole jest dobra oliwa z oliwek, chili, kolendra i limonka.

Strzałem w 10 okazało się podanie guacamole w towarzystwie chlebków, od których jestem uzależniona. Dostałam je od Eweliny i mam nadzieję, że już niedługo będzie można je normalnie kupić. Nie zawierają mąki pszennej, są przygotowane z masy cudownie zdrowych, pysznych i chrupiących ziarenek. 

Do działa więc. Noże w dłoń, kolendra i chili na deskę!

Smacznego :)

 

Asia

GUACAMOLE
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 dojrzałe awokado
  2. ząbek czosnku
  3. szalotka
  4. limonka
  5. łyżeczka pasty chili
  6. świeża kolendra do smaku
  7. oliwa z oliwek (1-2 łyżki)
  8. sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Awokado myjemy, usuwamy pestkę, kroimy na kawałki, rozgniatamy widelcem i wkładamy do miski (wraz z pestką, żeby nie ściemniało).
  2. Limonkę zalewamy wrzątkiem, wycieramy, wyciskamy z niej sok (ok. 2 łyżek), dodajemy do awokado. Mieszamy całość, możemy usunąć pestkę.
  3. Szalotkę i czosnek siekamy, dodajemy do awokado.
  4. Do miski dodajemy pastę chili, posiekaną kolendrę, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  5. Całość dobrze mieszamy i schładzamy w lodówce.
  6. Do guacamole możemy również dodać pokrojonego w drobną kostkę, obranego ze skóry pomidora.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
CHLEBKI-Z-ZIAREN CHLEBKI GUACAMOLE

2 Komentarzy

Skomentuj kocie-smaki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.