GUACAMOLE

GUACAMOLEGuacamole– pięknie zielone, orzechowe w smaku. Świetne na sylwestrową lub jakąkolwiek inną, przyjęciową przekąskę. A może tak jak dziś u mnie,  po prostu na śniadanie? Rozsmarowane na chrupiącym chlebie lub przyrumienionej grzance, oprószone świeżo zmielonym pieprzem- idealne na mały głód!

Inspiracja iście lidlowa- udało mi się wczoraj kupić bardzo dojrzałe, przecenione już awokado. Miękkie, w konsystencji przypominające masło, cudnie zielone, pachnące.

Dziś podam Wam podstawowy przepis na pastę. Można ją wzbogacić pomidorem, papryczką chili, kolendrą, odrobiną oliwy z oliwek czy gęstą śmietaną, ale na takie wariacje przyjdzie jeszcze czas :-)

 

GUACAMOLESKŁADNIKI (dla dwóch osób- ok. 4, 5 kanapek):

*1 dojrzałe awokado

*1 ząbek czosnku

*pół szalotki

*pół limonki

*szczypta soli i pieprzu

 

 

 

 

 

GUACAMOLEPRZYGOTOWANIE:

Awokado obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Aby nie straciło koloru, nie zbrązowiało, po wrzuceniu do miski, skrapiamy je sokiem z limonki i mieszamy. Całość gnieciemy widelcem na gładką masę. Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy. Gotowe! Proste, prawda?

:-)

Asia

 

 

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.