HAMBURGERY NA OPAK – z kozim serem i marynowanym buraczkiem

HAMBURGERY_NA_OPAK_z_kozim_serem_i_marynowanym_buraczkiemUwielbiam dobrze zrobione hamburgery. Chrupiąca bułka z sezamem, sałata, pomidor, cebula, plaster sera, idealnie wysmażona wołowina, majonezowe sosy, a do tego domowe frytki – to jest to. Na takiego hamburgera przyjdzie czas po diecie alergicznej, tymczasem musiałam poskromić apetyt wykorzystując do przygotowania wszystko to, co aktualnie jeść mogę. Udało się, smak był zaskakujący. Upieczone bułki z mąki żytniej przełożyłam listkami rukoli i botwinki, wołowinę połączoną z ziołami, musztardą z zielonym pieprzem i innymi przyprawami grillowałam kilka minut. Dodałam do całości kozi ser z ziołami oraz cieniutkie plastry marynowanego buraczka. Mój sos stanowił majonez bez jajek oraz keczup bez cukru, co akurat pozostawię bez komentarza :)

Taki hamburger to wariacja na temat, ale warto spróbować :)

SKŁADNIKI (na 1 hamburgera):

* ok. 150 g wołowiny (np. antrykot)

* łyżeczka posiekanych świeżych ziół

* łyżeczka musztardy z zielonym pieprzem

* 1 ząbek czosnku

* mały kawałek chili

* kilka kaparów

* świeżo zmielony pieprz

* sól (dodajemy do mięsa podczas grillowania)

* pół cebuli – pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni

HAMBURGERY_NA_OPAK_z_kozim_serem_i_marynowanym_buraczkiem*** DODATKI***

* bułka – np. z mąki żytniej z tego przepisu

* listki rukoli, botwinki, ewentualnie sałata

* plaster pomidora, np. malinowego

* plaster cebuli czerwonej

* plaster koziego sera z ziołami

* marynowane buraczki

* sos – majonez + keczup

HAMBURGERY_NA_OPAK_z_kozim_serem_i_marynowanym_buraczkiemPRZYGOTOWANIE:

Moją wołowinę zmieliła mi Pani w sklepie, możecie jednak zmielić ją sami w domu, jeśli macie maszynkę, dodając jednocześnie zioła i pieprz. Do mięsa dodajemy również podsmażoną wcześniej cebulkę, posiekany czosnek, chili, kapary oraz musztardę- najlepiej ostrą. Mięso wyrabiamy, a następnie formujemy na kształt okrągłych kotletów. Rozgrzewamy patelnię grillową. Przygotowane kotlety solimy i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej stron. Po odwróceniu mięsa na drugą stronę, kładziemy plaster sera by delikatnie rozpuścił się.

Przekrojoną na pół bułkę również przez chwilę grillujemy na patelni. Smarujemy ją sosami, układamy rukolę i botwinkę, mięso, warzywa.

Gotowe :)

Hamburgery w kolejnym wydaniu będą tradycyjne, koniecznie z domowymi frytkami i prawdziwym majonezem :)

Smacznego, Asia

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.