Homar pieczony z masłem szafranowym

Homar pieczony z masłem szafranowym i kolendrą
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 homary (miałam obgotowane i zamrożone)
  2. 4 łyżki masła
  3. szczypta szafranu
  4. łyżeczka płatków soli
  5. limonka
  6. garść świeżej kolendry
  7. 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
  1. Homara rozmrażamy.
  2. Odrywamy mu odwłok i szczypce - to tam jest mięso, które zjemy (zdjęcie).
  3. Części homara płuczemy pod bieżącą wodą.
  4. W misce mieszamy masło z szafranem, sokiem z limonki, posiekanym czosnkiem i posiekaną kolendrą.
  5. Ogony homara przecinamy nożyczkami (zdjęcie).
  6. Ze szczypców wyjmujemy mięso (skorupkę tłuczemy i wydobywamy mięso).
  7. Wszystkie części homara układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy na nie nasze doprawione masło.
  8. Tak przygotowanego homara dosłownie podpiekamy 7-10 minut w 180 stopniach - aż masło się rozpuści.
  9. Przed podaniem możemy homara skropić sokiem z limonki.
Uwagi
  1. Ze skorupy homara i innych części można przygotować bulion, który posłuży nam do ugotowania np. risotto.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Mam ogromny respekt do wody oraz największy szacunek do ryb. Wszystko dzięki mojemu najukochańszemu Tacie, który jest Wędkarzem. Miałam kilka lat, kiedy wstawałam o świcie, żeby jechać z Tatą na zawody wędkarskie. Nabijałam robale na haczyki, robiłam zanęty. Karmiliśmy ryby naprawdę pachnącym jedzeniem, dobrze pamiętam pęczak.

Tata wbił mi do głowy szacunek do całego środowiska, w którym „urzędowaliśmy”. Nad wodą zawsze musiał być spokój, panowała cisza. Małe rybki były wypuszczane, na piękne okazy czekała siatka cała zanurzona w wodzie. Wtedy było to dla mnie normalne i zwyczajne, ale teraz, kiedy widzę, że całą tę wiedzę mój Tata przekazuje Karolkowi, jestem zadowolona, że darzę ryby i wszystko co morskie tak mądrym uczuciem.

Dlatego z całego serca popieram zrównoważone rybołówstwo. Jeśli jeszcze nie znacie znaku MSC, to radzę się zapoznać i ze znakiem, który znajdziecie na opakowaniach ryb i owoców morza i z całą misją, którą MSC głosi. 

Pochodzenie jest ważne, ale są sprawy ważniejsze

Jak wybrać dobrego homara? Na co zwrócić uwagę? Dlaczego warto wiedzieć skąd pochodzi i czy został złowiony w sposób zrównoważony dla środowiska? Te wszystkie informacje znajdziesz w przygotowanych przez nas materiałach.

W tym liście chcielibyśmy zwrócić uwagę na to co najważniejsze. A najważniejsza w naszej akcji i w przekazanej skrzynce jest to abyś dowiedział się o certyfikacie zrównoważonego rybołówstwa MSC. Blisko 90% zasobów ryb i owoców morza w morzach i oceanach jest wyczerpanych, znacznie uszczuplonych lub nadmiernie eksploatowanych.
Wybierając ryby i owoce morza z niebieskim znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz
i oceanów, mamy gwarancję, że produkty pochodzą z przyjaznych środowisku, zrównoważonych połowów, czyli takich które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim. 

Coraz więcej świadomych konsumentów – coraz więcej certyfikowanych produktów

Obecnie 10% światowych połowów dziko żyjących ryb posiada certyfikat MSC, a w sprzedaży znajduje się ponad 20 tys. produktów z certyfikatem MSC sprzedawanych w 97 krajach, w tym prawie 400 w Polsce. Od 2010 roku nastąpił wzrost o niemal 900% jeżeli chodzi o liczbę produktów z logo MSC. To świadomi konsumenci powodują ten wzrost i zmianę, domagając się coraz większej ilości produktów z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC.
Warto dołączyć do tej grupy!

Wybieraj ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Pomóż nam mówić, że sprawa jest ważna– poinformuj innych o niebieskim znaku MSC, niech wiedzą,
że mają wybór.

Wybierając ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC

Chronisz zasoby mórz i oceanów. Blisko 90% światowych zasobów dziko żyjących ryb jest wyczerpanych lub zagrożonych. Jest to obecnie jedno z największych wyzwań ekologicznych na świecie!  

Chronisz ekosystemy mórz i oceanów. Ekosystemy morskie są niezwykle złożonymi systemami,
w których wszystkie elementy współzależą od siebie. Wyobraźmy sobie co by się stało, gdyby
np. wyłowić wszystkie ryby? Jak bardzo zmieniłby się cały ekosystem morski?   Ryby z certyfikatem MSC pochodzą ze zrównoważonych połowów. Zrównoważony połów to taki, który pozostawia więcej ryb
w morzach i oceanach, sprzyja innym zwierzętom morskim i finalnie w mniejszym stopniu wpływa na ekosystem morski.

Chronisz wiele gatunków zwierząt zamieszkujących morza i oceany. Zrównoważone połowy minimalizując przyłów sprzyjają nie tylko populacjom dziko żyjących ryb, ale także ochronie ptaków
i ssaków morskich oraz innych zagrożonych gatunków. Przyłów to niekontrolowane i przypadkowe połowy organizmów, które nie są celem połowu. W skutek przyłowu w sieci rybackie przypadkowo łapie się wiele zwierząt, np. żółwi morskich, delfinów czy morświnów.

Masz gwarancję, że ryby te pochodzą tylko z legalnych i pewnych źródeł. Około 25% wszystkich ryb trafiających na nasze talerze pochodzi z nielegalnych źródeł. Daje to nawet 26 milionów ton ryb rocznie. Aby ukrócić ten proceder, niezbędne jest zapewnienie identyfikowalności przez podmioty działające w sektorze rybołówstwa. Identyfikowalność jest jedną z głównych zasad standardów certyfikacji MSC. System ten pozwala na śledzenie wstecz, dzięki czemu uniemożliwia wprowadzanie zagrożonych ryb i owoców morza na rynek.    

O MSC

MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz
z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchach dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.

Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia. www.msc.org/pl

Już ponad 250 grup rybackich z ponad 30 krajów świata posiada certyfikat MSC, a kolejnych 100 przechodzi obecnie proces certyfikacji. Programem objętych jest już 10% światowych połowów. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już w ponad 21 500 produktach w ponad 100 krajach na całym świecie. W Polsce dostępnych jest już blisko 400 produktów, które można znaleźć w pierwszej w Polsce wyszukiwarce produktów z ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.