Idealna tarta czekoladowa

tarta czekoladowa

IDEALNA TARTA CZEKOLADOWA
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. *ciasto kruche słodkie
  2. 330 g mąki pszennej
  3. 200 g zimnego masła
  4. żółtko
  5. 3 łyżki cukru pudru
  6. masło + bułka tarta do posmarowania formy
  7. *krem czekoladowy
  8. 400 g czekolady min. 70%
  9. 400 ml śmietanki 30%
  10. łyżka masła
  11. 2 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau
  12. gorzkie kakao do posypania tarty po upieczeniu
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne, posiekane na kawałki masło, żółtko oraz cukier. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowanie.
  2. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy.
  6. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut.
  7. Ciasto powinno być dobrze upieczone, powinno mieć złoty kolor.
  8. Podczas gdy ciasto będzie w piekarniku, przygotowujemy masę czekoladową.
  9. Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  10. Śmietankę podgrzewamy w garnku, dodajemy masło, czekamy aż się zagotuje. W momencie, gdy śmietanka zacznie bulgotać, zalewamy nią czekoladę. Po chwili zaczynamy szybko mieszać całość. Czekolada powinna się rozpuścić, być gładka i lśniąca o konsystencji sosu.
  11. Dodajemy likier pomarańczowy, mieszamy i odstawiamy masę czekoladową.
  12. Upieczone ciasto studzimy.
  13. Na ciasto wylewamy masę czekoladową.
  14. Tartę chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę.
  15. Przed podaniem tartę solidnie oprószamy gorzkim kakao.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

kremowa tarta czekoladowa tarta z gorzką czekoladą tarta z mocną czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.