Idealny kurczak pieczony

kurczak pieczony i pomidory

Jaki to idealny kurczak pieczony? Według mnie soczysty, miękki i cały chrupiący, pachnący masłem, czosnkiem, cytryną i ziołami.

Aby nasze kurczę pieczone było idealne, przede wszystkim musimy zacząć od przypraw. Masło ucieramy z solą, czosnkiem, papryką i ziołami (dodaję wszystkie, które mam pod ręką  jałowiec, czosnek niedźwiedzi, tymianek, majeranek). Tak przygotowanym masłem nacieramy kurczaka – każdy jego centymetr. Dodatkowe masełko wraz np. z plastrem cytryny i świeżymy ziołami wsuwamy między skórę a piersi. 

Polecam pieczenie kurczaka na piwie – czy to na specjalnym przyrządzie czy na zwykłej butelce. Kurczak na takiej butelce stoi, więc cały tłuszcz wycieka z niego, a cała skórka pięknie się złoci i będzie chrupiąca. Dodatkowo piwo podczas pieczenia buzuje, dzięki czemu mięso jest niezwykle aromatyczne.

Jeśli jednak na takie pieczenie ochoty nie macie, możecie ułożyć kurczaka na blaszce czy też w naczyniu żaroodpornym. Aby kurczak był cały chrupiący, podczas pieczenia – co 20, 30 minut musicie go obracać. Będzie chrupiący i idealnie upieczony.

Pamiętam jak moja Mama kurczaka piekła w prodiżu. To był sposób! Każdy jego kawałek był niebiańsko pyszny, a takiej skórki nie zapomnę do końca życia…

Mój kurczak pieczony pachniał i masłem i ziołami. Pod skórką miał plastry cytryny i zioła. Podałam do niego upieczone młode, kolorowe marchewki, kolorowe pomidorki i młode ziemniaki. Największą ochotę na niego nabrał Karolek i Jego Aza, co widać na zdjęciach :)

Wakacje to cudny czas, prawda?

IDEALNY KURCZAK PIECZONY
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr
SKŁADNIKI
  1. dobry, wiejski kurczak (1,2 - 1,5 kg)
  2. butelka piwa
  3. pół kostki masła
  4. sól
  5. papryka słodka
  6. 4 ząbki czosnku
  7. zioła suszone - czosnek niedźwiedzi, majeranek, tymianek
  8. cytryna
  9. zioła świeże - tymianek, oregano
PRZYGOTOWANIE
  1. Kurczaka myjemy, osuszamy.
  2. Masło ucieramy z solą, czosnkiem, papryką i ziołami.
  3. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, kroimy w plastry, zioła płuczemy.
  4. Całego kurczaka dokładnie nacieramy przygotowanym masłem.
  5. Pomiędzy skórkę i piersi również wkładamy masło, plastry cytryny i świeże zioła.
  6. Kawałki cytryny i ziół możemy również włożyć do środka kurczaka.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  8. Jeśli zdecydujemy się na pieczenie kurczaka na piwie, z butelki usuwamy etykietę.
  9. Butelkę stawiamy na blaszce, nadziewamy na nią kurczaka.
  10. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy 1,5 godziny polewając go co jakiś czas sosem, który powstanie z masła i piwa.
  11. Jeśli chcemy upiec kurczaka w naczyniu, układamy go. Możemy z boku dołożyć główki czosnku czy cebule.
  12. Kurczaka pieczemy również 1,5 godziny co 20-30 minut przekładając go z boku na bok i polewając sosem.
Uwagi
  1. 1,5 godziny pieczemy kurczaka o wadze 1,2-1,5 kg.
  2. Jeśli kurczak wazy 2 kg, pieczemy go ok. 2 godzin.
  3. Skórka musi być złota, chrupiąca, a mięso miękkie, dobrze odchodzące od kości.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

wiejski kurczak pieczony
pieczony kurczak z warzywami

 

2 Komentarzy

Skomentuj gosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.