IDEALNY STEK Z MŁODYMI WARZYWAMI

najlepszy stek z masłem

Są takie dni kiedy oddałabym wszystko za krwistego steka. Mam tak raz na jakiś czas, może nawet raz na kilka miesięcy. Pewnie organizm domaga się tego, czego mu brakuje. A może wtedy jest pełnia? A może to zwykły PMS :)

Ten przepis jest idealny. Tajemnicę dobrego steka zdradził mi Paweł Rzeźniczak. Stek jest solidnie natarty dobrym, czarnym pieprzem i co najważniejsze – pachnie masłem. Dodatkowo mięso rozpływa się w buzi.

Przygotowanie to kilka chwil – smażenie i pieczenie w sumie – ok. 10 minut.

Mięso podałam z młodymi, pieczonymi ziemniakami i młodą, cukrową, pieczoną cebulą oraz młodymi warzywami pieczonymi w miodzie.

IDEALNY STEK Z MŁODYMI WARZYWAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
dla dwóch osób
  1. *mięso
  2. 300 g polędwicy wołowej (w temperaturze pokojowej)
  3. czarny pieprz (w ziarnach + moździerz)
  4. kilka łyżek oliwy z oliwek
  5. ćwierć kostki masła
  6. *ziemniaczki
  7. 0,5 kg małych, młodych ziemniaków
  8. sól morska
  9. duża młoda cebula
  10. ćwierć kostki masła
  11. *młode warzywa
  12. 4 młode marchewki
  13. młody seler
  14. 2 młode pietruszki
  15. 3 łyżki oliwy z oliwek
  16. 3-4 łyżki miodu
  17. sól morska
PRZYGOTOWANIE
  1. *ziemniaczki
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  3. Młode ziemniaczki szorujemy (nie obieramy), dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo.
  4. Ziemniaki odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pocięta w piórka i masło.
  5. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut co jakiś czas mieszając.
  6. *młode warzywa
  7. Warzywa obieramy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  8. Skrapiamy wszystko oliwą, polewamy miodem, oprószamy sola morską i pieczemy razem z ziemniaczkami ok. 20 minut w 200 stopniach co jakiś czas mieszając.
  9. *steki - wyciągamy je z lodówki ok. 30 min. przed smażeniem, muszą mieć temp. pokojową.
  10. Mięso przygotowujemy po warzywach. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni, włączamy grilla jeśli mamy taką funkcję.
  11. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą i czarnym pieprzem (dobrej jakości gotowym lub zmiażdżonym w moździerzu).
  12. Rozgrzewamy patelnię - ustawiamy średni ogień.
  13. Smażymy mięso po 3,5 minuty z każdej strony + kilka sekund boki (w sumie 7 minut na patelni)
  14. W momencie, kiedy przewrócimy steki na drugą stronę, na mięso nakładamy masło.
  15. Po usmażeniu, steki wraz z patelnią wstawiamy do piekarnika.
  16. Pieczemy mięso w 180 stopniach przez 5 minut (steki będą średnio krwiste).
  17. Po tym czasie wyciągamy patelnię z piekarnika i czekamy chwilą, by mięso odpoczęło.
  18. Steki podajemy np. z musztardą Develey z Tabasco. Jest obłędna!
  19. Do mięsa podajemy młode ziemniaki i pieczone w miodzie warzywa
STEK KRWISTY
  1. * na patelni po 3 minuty z każdej strony (w sumie 6 min) + 4 minuty w piekarniku w 180 stopniach
STEK ŚREDNIO KRWISTY
  1. *na patelni po 3,5 minuty z każdej strony (w sumie 7 min) + 5 minut w piekarniku w 180 stopniach
STEK DOBRZE WYSMAŻONY
  1. *na patelni po 5 minut z każdej strony (w sumie 10 min) + 5 minut w piekarniku w 180 stopniach
Adapted from Paweł Rzeźniczak
Adapted from Paweł Rzeźniczak
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 stek z młodymi warzywami

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *