Indyk pieczony

pierś-indyka-z-suszonymi-pomidorami

Indyk, a właściwie olbrzymia pierś indyka rozpływała się w ustach. Smakowała obłędnie zarówno podana z opiekanymi ziemniakami jak i dzień później, już zimna, nakładana na kanapki. Taki sposób przyrządzania piersi indyka uważam za najlepszy. Farsz czy marynata to kwestia gustu. Pieczenie piersi indyka podlanej wodą i marynatą stanowi o delikatności mięsa. I oczywiście jego jakość. Pierś indyka miałam najlepszą, bo od Uli z Podlasia. I na takie mięso stawiam – najlepszej jakości. Dzięki Ula!

Pieczoną pierś indyka najpierw marynowałam w przyprawach, a następnie nadziałam zmiksowanymi suszonymi pomidorami wraz z czosnkiem. Całą pierś zawinęłam w plastry szynki parmeńskiej i piekłam godzinę. szynka była chrupiąca, pierś miękka, a niedziela świetna.

Pozdrowienia,

 

Asia.

PIERŚ INDYKA FASZEROWANA SUSZONYMI POMIDORAMI, PIECZONA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. pierś indyka (ok. 1 - 1,2 kg)
*marynata
  1. łyżka soli
  2. łyżka czosnku niedźwiedziego
  3. łyżka papryki słodkiej
  4. 2 posiekane ząbki czosnku
  5. 2 listki laurowe
  6. 3 ziela angielskie
  7. 5 łyżek oliwy z oliwek
  8. ewentualnie łyżka sosu sojowego (jeśli marynata wyda się zbyt mało słona)
  9. 10-15 pomidorów suszonych z oliwy
  10. 2 ząbki czosnku
  11. 10 plastrów szynki parmeńskiej
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś indyka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek, osuszamy.
  2. Składniki marynaty rozcieramy w moździerzu, nacieramy nią mięso. Mięso chowamy do lodówki na kilka godzin (możemy też na całą noc).
  3. Przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  4. Pomidory suszone miksujemy wraz z czosnkiem.
  5. Pierś rozcinamy wzdłuż - robimy kieszonkę.
  6. Do kieszonki wkładamy pastę z suszonych pomidorów.
  7. Całą pierś owijamy szynką i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  8. Do naczynia wlewamy marynatę.
  9. Podlewamy mięso gorącą wodą - tak by sięgała do ok. 1 cm wysokości mięsa.
  10. Naczynia przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na godzinę.
  11. W połowie pieczenia, po ok. 30 minutach odkrywamy naczynie, a mięso polewamy sosem, który powstał z marynaty, soków i wody.
  12. Po godzinie zwiększamy temperaturę do 200 stopni (możemy włączyć funkcję grilla) i pieczemy mięso do momentu, aż szynka będzie rumiana i chrupiąca (ok. 10 minut).
  13. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i dajemy mu odpocząć kilka minut.
  14. Pozostały w naczyniu sos możemy przetrzeć przez sitko i podać do mięsa.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
indyk-w-szynce-parmeńskiej indyk_Matassa indyk-z-suszonymi-pomidorami

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *