Jabłka w cieście

JABŁKA-W-CIEŚCIE-NALEŚNIKOWYM

Mój Karolek to dziecko naleśnikowe. Uwielbia cienkie naleśniki z dżemem, kocha racuchy z jabłkami. I jak się okazało jego dzieciece podniebienie podbiły też jabłka w cieście. Jabłka w cieście to nic innego jak grube plastry jabłka usmażone w cieście naleśnikowym. Myślę, że to świetny sposób na przemycenie niejednemu niejadkowi owoców.

Jabłka w cieście są świetnym porannym śniadaniem, przekąską do szkoły i podwieczorkiem. 

JABŁKA W CIEŚCIE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
  1. 3 jabłka
  2. 2 jajka
  3. szklanka mąki
  4. łyżeczka proszku do pieczenia
  5. mleko – ilość do uzyskania pożądanej konsystencji
  6. cukier puder
  7. olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wbijamy do miski.
  2. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. Dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta, w którym obtoczymy krążki jabłek. Ciasto powinno być gęste. Po zanurzeniu jabłka w cieście, ciasto nie powinno spływać z jabłek.
  4. Jabłka myjemy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy w plastry (ok. 1 cm plastry).
  5. Na patelni rozgrzewamy olej.
  6. Pojedynczo każdy krążek jabłuszka zanurzamy w cieście i smażymy do uzyskania złotego koloru.
  7. Po usmażeniu z obu stron, jabłka odkładamy na ręcznik papierowy.
  8. Jabłka przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
JABŁKA-W-CIEŚCIE

Skomentuj Asia Matyjek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.