Jaglanka czekoladowa

DESER Z KASZY JAGLANEJ I GORZKIEJ CZEKOLADY

 

 

 

Kasza jaglana to Królowa Kasz. O jej kosmicznych właściwościach mówię tak dużo, że mój Synek wierzy, że działa ona na wszystko – nawet poprawia charakter pisma…

Jaglankę lub owsiankę jemy codziennie. Raz jest to jaglanka z miodem i owocami, raz pudding, innym razem mus jaglano-gruszkowy. Za każdym razem jaglanka smakuje doskonale, ponieważ starannie dobieramy dodatki. Dziś zapraszam po przepis na jaglankę czekoladową, której czekoladowość możemy podkreślić owocami (mogą być mrożone – maliny, wiśnie, porzeczki, żurawina).

Jeśli przygotowana jaglanka jest dla Was zbyt mało słodka, dodajcie do niej miodu.

Jeśli jest zbyt gęsta – dodajcie mleka (roślinnego, krowiego itp).

Smacznego,

A.

JAGLANKA CZEKOLADOWA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. szklanka kaszy jaglanej
  2. dwie szklanki wody
  3. laska wanilii
  4. 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  5. (ewentualnie kubek roślinnego mleka)
PRZYGOTOWANIE
  1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i przelewamy wodą. Płuczemy ją starannie, osuszamy.
  2. Kaszę wrzucamy do garnka i lekko prażymy. Kiedy zacznie ładnie pachnieć, zalewamy ją wrzątkiem (dwa kubki) i przykrywamy.
  3. Kaszę gotujemy ok. 20 - 25 minut (do odparowania wody). Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut.
  4. Następnie do kaszy dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i ziarna wydobyte z lasek wanilii wraz z laskami. Mieszamy całość do rozpuszczenia się czekolady.
  5. Jeśli kasza jaglana z czekoladą jest zbyt gęsta, dodajemy mleko roślinne - małymi porcjami do uzyskania pożądanej konsystencji.
  6. Deser podajemy w szklankach, miseczkach lub ozdobnych słoikach.
  7. Jaglankę czekoladową możemy podać z kontrastującymi owocami - malinami, wiśniami, porzeczkami lub żurawiną.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
JAGLANKA CZEKOLADOWA Z WANILIĄ JAGLANKA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I WANILIĄ

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *