Jaglanka z mlekiem kokosowym i marakują

Mój piegowaty syn codziennie rano, przed szkołą je śniadanie. Do szkoły zabiera drugie śniadanie i czasami mały obiad. Dogadzam Mu jak mogę, bo On taki ładny i chudziutki i grzeczny i w ogóle. Przede wszystkim jednak staram się by moje dziecko jadło zdrowo i dobrze. Nie mam schizy na punkcie cukru czy glutenu. Karol jest zdrowy, nie ma żadnych alergii i bardzo dużo trenuje (4 x w tygodniu po 2 godziny trenuje tenis stołowy). Jedzenie jest więc zróżnicowane i naprawdę normalne. Największą radością jest dla mnie pusty talerz, czy pusta micha i słowa „Mamo! To smakuje jak deser, a przecież to kasza jaglana!”

I tak właśnie jest z tym przepisem. Zainspirowałam się sticky rice z mango. Teraz prawie codziennie przygotowuję Karolowi jaglankę z mleku kokosowym podaną z owocami.

W skrócie cały przepis można przedstawić tak:

*gotujemy kaszę jaglaną

*do odcedzonej kaszy jaglnanej dodajemy mleko kokosowe, miód, cynamon

*całość podajemy z owocami (soczyste mango, marakuja – świeża lub pulpa z owoców – kupicie w puszce, rabarbar itp itd)

 

I już! Do dzieła więc! Przygotujcie i dla siebie i dla swoich bliskich deserowe, bardzo zdrowie śniadanie :)

Jaglanka z mlekiem kokosowym i marakują
Serves 2
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
  1. 100 g kaszy jaglanej
  2. pół łyżeczki soli
  3. 100 ml mleka kokosowego
  4. łyżka miodu
  5. łyżeczka cynamonu
  6. 4 łyżki pulpy z marakui lub 2 owoce
PRZYGOTOWANIE
  1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko, przelewamy gorącą wodą.
  2. Kaszę przekładamy do garnka, włączamy mały ogień, lekko ją prażymy.
  3. Kaszę zalewamy wodą (1:2 - jedna porcja kaszy, dwie porcje wody), dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę.
  4. Jeśli po wchłonięciu wody kasza będzie lekko twarda, dodajmy więcej wody.
  5. Tak ugotowaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy miód i cynamon, lekko podgrzewamy, mieszamy.
  6. Kaszę przekładamy na talerz, dodajemy marakuję lub inne ukochane owoce.
Uwagi
  1. Jeśli macie kaszę jaglaną w woreczku, zagotujcie wodę, dodajcie sól, kaszę, zmniejszcie ogień i gotujcie kaszę 20 min.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Komentarze do “Jaglanka z mlekiem kokosowym i marakują

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *