JAGLANKA Z MLEKIEM MIGDAŁOWYM I ORZECHAMI

jaglanka-z-orzechami

Śniadaniowa czy podwieczorkowa jaglanka to temat niezmiernie inspirujący. I skoro mieliśmy już jaglankę z jabłuszkiem i daktylami i jaglankę kokosową z granatem to dziś czas na jaglankę pełną chrupiących orzechów. 

Do jej przygotowania użyłam mleka migdałowego. Osłodziłam ją odrobiną miodu. Orzechy dodajcie dowolne – brazylijskie, pekan, laskowe, włoski, migdały. Pamiętajcie jednak, by wcześniej lekko uprażyć je na zupełnie suchej patelni.

JAGLANKA NA MLEKU MIGDAŁOWYM Z ORZECHAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 2 osób
  2. filiżanka kaszy jaglanej
  3. łyżka masła
  4. 2,5 filiżanki mleka migdałowego
  5. solidna garść orzechów (brazylijskie, pekan, włoskie, laskowe, migdały)
  6. 3-4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko. Porządnie ją płuczemy, przelewamy wrzątkiem.
  2. Kaszę przekładamy do suchego garnka i na małym gazie prażymy ją kilka minut.
  3. Dodajemy mleko migdałowe, łyżkę masła, przykrywamy kasze i gotujemy ją pod przykryciem, na małym ogniu aż wchłonie całe mleko.
  4. Po ugotowaniu dodajemy do kaszy miód.
  5. Orzechy siekamy (ale nie na bardzo drobne kawałki) i prażymy chwilę na suchej patelni.
  6. Powinny złapać mocniejszy kolor i być chrupiące. Dodajemy do nich jedną, dwie łyżki miodu.
  7. Podprażone orzechy dodajemy do jaglanki.
  8. Całość przed podaniem możemy ponownie polać miodem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
JAGLANKA_NAPIS

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.