Jak upiec bezę

 

Na początku zapraszam do polubienia mojego Instagrama, na którym na co dzień jest duużo jedzenia :)

@joanna2606

Postanowiłam w całość zebrać wszystkie rady i wskazówki dotyczące pieczenia bez, bezików czy też tortów bezowych.

Bez upiekłam na pewno więcej niż 100! Piekę je z największą radością, piekę je nałogowo. Kombinuję z kształtami, kolorami i smakami. I naprawdę, uwierzcie proszę. Beza to nic trudnego :)

Najbardziej podstawowy przepis na bezę dostałam wiele lat temu od Ani Rodecki i od tego przepisu wszystko się zaczęło.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapamiętajcie więc takie proporcje:

*10 białek

*440 g cukru

*łyżka mąki ziemniaczanej

*łyżka octu

Nie ma lepszego przepisu. Koniec i kropka.

A teraz po kolei:

*Nie ma znaczenia temperatura jajek. Mogą być wyjęte prosto z lodówki, mogą być w temperaturze pokojowej.

*Jajka myję i osuszam ręcznikiem papierowym.

*Bardzo starannie oddzielam białka od żółtek. W białkach nie ma prawa znaleźć się ani odrobina żółtka. Białka przekładam do miski, żółtka mrożę (na ajerkoniak).

*Białka ubijam mikserem w metalowej misce. Zaczynam od niewielkich obrotów, a kiedy zaczną się pienić, zaczynam dodawać cukier (np. po 1 łyżce).

*Cukier dodaję małymi partiami, cały czas ubijając białka, zwiększam obroty na max.

*Pianę z 10 białek ubijam ok. 15-20 minut. Na koniec ubijania dodaję łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.

*Piana powinna być sztywna i lśniąca.

*Z dziesięciu białek przygotujecie naprawdę dużą bezę lub piętrowy tort bezowy (na ok 12-15 osób).

*Zasady pieczenia, a właściwie suszenia bezy są jasne: jeśli białko rozłożymy na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik (termoobieg) do 120 stopni.

*Do takiej temperatury wkładamy obie blachy i zostawiamy bezy na 30 minut.

*Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze przez dwie godziny.

*Po 2,5 godzinach, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do całkowitego ostygnięcia. Wtedy uzyskamy efekt chrupiącej bezy na zewnątrz i piankowej w środku.

*Jeśli kochacie bezę mordoklejkę, po 2,5 godzinach wyłączcie piekarnik i od razu wyjmijcie bezę. Może opaść, jest takie ryzyko, ale powinna być też mordoklejkowa, gdyż ciepły cukier zostanie od razu potraktowany „chłodem” temperatury pokojowej.

*Przygotowując bezę piętrową, wyłóżcie dwie blaszki papierem do pieczenia, a następnie narysujcie okręgi różnej wielkości – od największego do najmniejszego (np. 5 okręgów). Nałóżcie białko (na wysokość ok. 3 cm).

*Jeśli chcecie upiec kolorową bezę, pokolorujcie białko barwnikiem. Wystarczy dodać barwnik pod koniec ubijania białka (1, 2 łyżeczki – w zależności od tego jaki odcień chcecie uzyskać).

*Bezę przekładamy ubitą na sztywno kremówką połączoną z mascarpone i cukrem pudrem.

*Do masy możemy dodać alkohol, konfiturę, sos owocowy, orzechy, migdały czy cząstki cukierków, owoców itp itd.

*Krojenie piętrowej bezy jest bardzo proste – góra ląduje u tego, kto najbardziej na nią zasłużył. Kolejne piętro kroimy na pół, przekładamy na talerze. Następne piętro kroimy na 4, rozdajemy. Ostatnie piętra kroimy jak tort. Każde piętro jest ruchome :)

Nie bójcie się bez, są kapryśne, ale i kochane. 

Zapraszam po kilka inspiracji. TU znajdziecie super przepisy!

Podsumowując:

  • zawsze starannie oddzielamy białka od żółtek 
  • białka ubijamy w metalowej misce
  • drobny cukier dodajemy partiami powolutku dopiero kiedy białka zaczną się pienić
  • na 1 białko przypada ok 44 g cukru
  • z 10 białek upieczecie 4-5 piętrowy tort
  • pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet
  • mąka pomoże utrzymać „skorupkę” bezy
  • ocet sprawi, że białko się nie oddzieli
  • bezę suszymy – najpierw krótko w 120 stopniach, a następnie ciut dłużej w 100 stopniach
  • polecam upiec bezę na noc, po upływie wyznaczonego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić ją w nim do rana
  • bezę przekładam kremówką i mascarpone, do których dodaję przeróżne smaki, owoce, orzechy
  • bezę warto przełożyć kremem na świeżo
  • beza podczas pieczenia kocha spokój i dobrą energię, a po upieczeniu i przełożeniu kremem lubi chłód :)

 

  • Do ubijania białek na bezy używam miksera Kitchen Aid. Mam też mikser Electrolux, czasami ubijam białka zwykłym mikserem ręcznym. Niestety nie polecam Termomixa. To urządzenie jest cudowne do wszystkiego (mam, używam, kocham), ale białka ubija fatalnie. Nie róbcie bezy z pomocą Termo, błagam.

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze do “Jak upiec bezę

  1. Cudowne zdjęcia!! Sama od kiedy pierwszy raz posmakowałam tortu bezowego (a było to zaledwie 5lat temu) uwazam, ze nie ma lepszego łakocia!!! Samodzielnie piekę – szczęśliwie się udaje ;) ale to co oglądam na takich właśnie jak załączone foto …. Pozazdrościć :)

  2. Dzień Dobry, czy istnieje barwnik który zafarbuje mi bezę na złoty kolor? Chcę przygotować dwa torty bezowe na urodziny przyjaciółki która uwielbia złoty kolor i pomyślałam o jakimś akcencie złotym… a może zamiast złotej bezy posypać kawałkami jadalnego złota? Co Pani o tym sądzi?

    Dlaczego kiedy robię dwie bezy jednocześnie w piekarniku, ta która jest wyżej ma wybrzuszenie od spodu?? Jak tego uniknąć?

    Serdecznie dziękuję za pomoc :)

    1. Dzień dobry, widziałam i złoty barwnik i płatki i brokat złoty jadalny. Proszę zerknąć do tortownia.pl lub tortytorty.pl.
      Czy dwie bezy piecze Pani z użyciem termoobiegu?

      1. Pani Joanno, a ja z innym problemem. Beze upieke dziś, zostawie ją do rana nie ma problemu. Bezę musze dostarczyc o godzinie 9 do przedszkola. Jak to ugryzc? Zrobic całej nie mogę? Moze naprzyklad krem zrobic dzień wczesniej i dac do lodowki ? Rano wyciagne beze z piekarnika, dam krem prosto z lodowki na to owoce i heja do przedszkola? Nie mam zielonego pojecia czy jej sie nic nie stanie. Pozdrawiam serdecznie.

        1. Pani Kasiu, bezę proszę upiec wieczorem, do rana będzie super. Krem można przygotować dzień wcześniej i schować go do lodówki. Ja się niestety zawsze trochę boję, że on popłynie i przygotowuję go na świeżo. Na szybkości ubijam śmietankę, dodaję mascarpone i już.
          Najważniejsze, żeby rano, na świeżo przełożyć bezę kremem i owocami :)

          ps. w Lidlu widziałam pulpę z marakui – taką w małych puszkach, do bezy będzie boska :)

          asia

    1. Dzień dobry, dziękuję :) Zazwyczaj piekę bezę wieczorem, zostawiam ją na noc w piekanriku i tuz przed podaniem przekładam kremem. Kiedyś jednak upiekłam bezę dwa dni wcześniej :)

  3. Twój przepis na bezę jest genialny! Wyszła imponująca już za pierwszym razem, to dzięki Tobie w te święta zamiast dopychania się serniczkiem wybraliśmy bezę. Możecie wierzyć lub nie ale zniknęła w ciągu 5 min. Była idealna i wciąż z rozrzewnieniem wspominamy to świąteczne łakomstwo. Gratuluje wyglądu strony. Zdjęcia są przepiękne!

  4. Robiłam już raz beze z tego właśnie przepisu! Robiłam pierwszy raz i wyszła pięknie :D tylko mam pytanie, czy mogę zmniejszyć ilość cukru? Wiem, że muszą być zachowane odpowiednie proporcje składników ale jednak jest ona dla mnie za słodka trochę

  5. Robiłam bezy całe lata, zawsze się udawały, do czasu kiedy zmieniłam piekarnik. Beza po zmniejszeniu temperatury opada do wysokości centymetra, jest tzw. mordoklejką, praktycznie nie do ukrojenia.

    1. Miałam taki jeden przypadek. Bezę już po wysuszeniu trzymałam na blacie w kuchni i bylo otwarte okno. Musiałam ją kroić nożyczkami…. Zrobiłabym tak – proszę spróbować cały czas trzymac bezę w 100 stopniach, a później przez kilka godzin nie otwierać piekarnika. Trzymam kciuki i czekam na wieści :)

  6. Witam, mam pytanie jak zabrać się za mini pavlove? Dzisiaj próbowałam i bezy wyszły takie ciągnące w srodku🙁 piekłam 30 min w 120 st potem 1.45 w 100 ok 15 min odczekalam i wyciągnęłam z piekarnika. Jak uniknąć takiej struktury? Dziękuje pozdrawiam😀

  7. Witam :) przepis super i zawsze się udaje 😍 mam pytanie : czy próbowała Pani wykonać bezę na Ok 30 porcji ? Czy jest to do zrobienia ? Mam takie właśnie zamówienie i zaczynam się zastanawiać jak to ugryźć 😉 będę wdzięczna za odpowiedź.

    1. Upiekłabym 30 mniejszych bez :)
      Myślę, ze spokojnie można je zmieścic na dwóch blaszkach. One i tak troszeczkę podrosną. Takie wielkości dłoni będą super. Każdą można ozdobić kremem i truskawkami :)

  8. Ratunku! Moja beza robiona ściśle wg powyższych wskazówek najpierw rośnie, a jakiś czas po zmniejszeniu temperatury spektakularnie opada na cienki placek. Co robię źle?

    1. Nie robisz nic złego, myślę, że to piekarnik… Widocznie spadek temperatury jest jakiś kosmicznie drastyczny. Powiedz proszę czy na pewno nie otwierasz piekarnika?
      Wyjście jest takie – zostaw bezę z spokoju w 100 stopniach. Powinno być ok. Daj koniecznie znać :)

        1. No i zrobione. Ślicznie dziękuję za pomoc. Beza NIE OPADŁA :) :)
          Co prawda nie urosła tak spektakularnie, jak w wyższej temperaturze, ale była cały czas bardzo stabilna. Zaraz jemy :)

          1. Super! Proszę następnym razem spróbować dłużej ubijać białka. Kiedy będą bardziej napowietrzone, beza powinna urosnąć. I można spróbować z temperaturą 110 stopni :) Wszystkiego dobrego :)

  9. Dzień dobry,

    Chciałam zapytać o przechowywanie mini bez. (Bez zadnego kremu). Rozumiem, że bezy przechowujemy w pojemniku w temperaturze pokojowej. A ile dni tak wytrzymają?

    1. Dzien dobry, wszystko zalezy od tego jakie mamy bezy. Jeśli są mokre w srodku, przechowuje je w otwartym pojemniku Max dwa dni. Bezy bardzo wysuszone można przechowywać dluzej, tak jak te ze sklepu. Najlepiej jednak jesc je od razu :)

  10. Witam 😊 a piekarnik ustawiamy na sam termoobieg jesli chce jedna blache wstawic czy np gora dol i termoobieg? Zawsze mam z tym problem

  11. Witam.Zabrałam się za ten własnie przepis. Białka ubite,sztywne,ok. Po włożeniu do piekarnika 120 termoobieg rosła a potem po zmniejszeniu tem opadła? Co zrobiłam żle? Błagam o pomoc

    1. Kilka komentarzy wczesniej już umawiałyśmy ten problem. Wydaje mi się, ze piekarnik dopuszcza do natychmiastowego spadku temperatury, a beza tego nie lubię. Prosze od poczatku do konca trzymac beze w jednej, stałej temperaturze, np. 100 stopni. Prosze nie otwierać w trakcie piekarnika. Powinno być ok, czekam na wiesci i mocno trzymam kciuki :*

      1. O Boziu kochana oby następna wyszła ….Nigdy nie otwieram piekarnika, Czy jeśli bedę trzymac w stałej temp to beza wyrośnie?

  12. My wolimy bezę bardziej wysuszoną, niż ciągnącą, i tu właśnie pojawia się problem – wydłużony ‚pobyt’ 😋 w piekarniku skutkuje tym, że nie jest śnieżnobiała.. 🙁 Może powinniśmy obniżyć temperature jeszcze drastyczniej? 70stC np?

    1. To wszystko zalezy od piekarnika. Moj w 100 stopnaich nie pali bezy, jest bielusieńkie. I wlasnie 100 stopni jest ok, chyba ze piekarnik daje czasu. W jakiej temp ruszycie beze?

  13. Witam. Od jakiegoś czasu nie wiem co się dzieje jak piekę bezę to pęka i zapada mi się z jednej lub z dwóch stron. Wcześniej tego nie miałam a przecież robię bezy od bardzo dawna i bardzo często. Bardzo proszę napisz mi co o tym sądzisz. Dziękuję i pozdrawiam Basia

  14. Joasiu upiekłam. Nie uwierzysz, ale nawet się z mężem nie podzieliłam. Deser Pavlova ze świeżymi owocami był wyśmienity. Przepraszam ale zeżarłam i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
    Pozdrawiam

  15. Właśnie suszę bezę. Mój piekarnik niestety wszystko albo fajczy albo niedopieka, wiec to jest zawsze duża niespodzianka, co tym razem… Za to krem mandarynkowy wyszedł przeboski!
    Dziękuję za przepisy i świetny blog

      1. Beza wyszła świetnie, ciągnąca – tak jak chciałam. I dotrzymała do Wigilii, tylko ją lekko jeszcze podpiekłam na dzień przed. Krem własnie skończyłam do kawy z resztami bezy, które mi zostały po zmniejszeniu jednego krążka. Zaraz zrobię następną bo na szczęście porzuciłam już myśli o talii :). Świetny blog!!

  16. Właśnie piekę bezę;) ale trochę mniejszy torcik, ok.20cm srednicy, 4warstwy:D i mniej białek (8bialek,szklanka cukru), inne proporcje ale…po co piszę ten komentarz.. A propos właśnie suszenia bezy. Na innych blogach byl zdecydowanie krótszy czas pieczenia,ale czytając komentarze i wnioskujac stwierdzilam, że zaufam Pani stronie i..dobrze zrobiłam. Mam piekarnik z termoobiegiem, i zrobilam 100st na 2,5godz pozostawiajac do wystudzenia. Beza leciutko opadla,ale balam sie o smak. Rozplywa sie w ustach,nieprzypieczona,chrupka na zewnątrz,w środku mięciutka,pychaaa. Teraz wstałam i piekę kolejne dwa piętra.. Moj piekarnik za maly i blachy nie mam =D pozdrawiam wszystkich

  17. Witam,chcialabym zrobic beze wg przepisu. Ale mam pytanie,czy nie bialka nie przebija sie po 15 min ubijania?

  18. Witam
    Jeśli piekę beziki na 2 blachy to też 120 stopni? góra-dół czy termo i ile czasu?Otwierać piekarnik na koniec czy mają w nim stygnąć?

  19. Kiedyś piekła beziki, nie pamiętam skąd miałam przepis, ale nie wyszły – były gumowate, nadawały się tylko do kosza. Zrazilam się i mimo, że kocham desery beżowe, to dałam sobie spokój z ich pieczeniem na ładnych parę lat..
    Wczoraj podjęłam wyzwanie i postanowiłam spróbować jeszcze raz. Bogu dzięki trafiłam tutaj 😉 dzięki temu przepisowi udały się przepyszne serduszka beżowe ♥️😀 jest Pani mistrzynią! Dziękuję bardzo!

    1. Jasny gwint!! Z całego serca dziękuję za taki cudowny komentarz :))) pozdrawiam z całego serca i trzymam kciuki za kolejne bezowe przygody <3

  20. Pytanie za 100 punktów i prośba o pomoc :(
    Zrobiłam beze z 3 białek , cukru dodałam wg przepisu i łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu. Suszylam pierwsze 30 min w 120stopniach a później jeszcze 2,5 h w 100 stopniach. Okrag zrobiłam mniej więcej na wysokość 2 cm , zostawiłam w piecu do całkowitego wystygnięcia . Niestety skorupka wierzchnia bardzo pękała i bezą w środku była gumowata :/ co mogłam zrobić źle ?

  21. Witam beza wychodzi genialnie cieszę się że trafiłam na ta stronę. Mam pytanie czy jeśli będę piekła beze z 4 białek podzielona na 2 blaty to susze ja tyle samo i w tej samej temperaturze co z 8 ?

  22. Witam, zrobiłam bezę według Pani przepisu. Wyszła super, ale naszły mnie pewne wątpliwość. Stąd moje pytanie: czy jak piekę na dwóch blaszkach to włączam piekarnik góra dół i termoobieg czy tylko termoobieg?

  23. A ja mam zasadnicze pytanie. Na czym pieczesz beze? Zwykły papier do pieczenia? Czy czymś go smakujesz? Spod mojej pierwszej beżu pozostał właśnie na papierze i nie chce znów popełnić tego błędu :)

  24. Dzień dobry, bezę juz robię trzeci raz. Pierwsza wyszła super :) Dwie ostatnie niestety były surowe w środku (konsystencja piany) co robię źle? :(

  25. Witam Pani Joanno..przepis rewelacyjny, beza wyszła idealna już za pierwszym razem :). Tort przepyszny .
    Wreszcie mam genialny przepis :)) .
    Dziękuje i pozdrawiam

  26. Pytałam się Pani czy studzimy beze w zamkniętym czy otwartym piekarniku na całą noc ale mam jeszcze jedno pytanie, czy jak robię jeden blat z dziesięciu białek to też piekę go najpierw przez 30 minut w 120 stopniach a później dwie godziny w 100 stopniach? Czy trzeba jednak wydłużyć wtedy czas pieczenia żeby była dobra jeśli to jest jak wspomniałam wyżej jeden blat.

  27. Mam łzy w oczach… Pierwszy, PIERWSZY raz od chyba 50 prób zrobienia bezy w końcu mi się udało! Będę wielbić tę stronę po wsze czasy! Dziękuję !!!

  28. Witam! Piekłam beze już kilka razy w temperaturach jak Pani, beza zawsze bardzo mi pęka a ostatnio nawet to na jednym blacie bezowym zrobiła się z wierzchu taka skorupa i po nałożeniu kremu środek zapadł się a co za tym idzie odpadły boki i efekt był nieciekawy. Pani Joanno proszę o pomoc dlaczego moja beza tak bardzo pęka. Piekę z termoobiegiem, blaty na dwóch blaszkach. Wiem że dobrze jak beza trochę pęka ale moja za bardzo.

    1. Dzień dobry Pani Lucyno. Jak dlugo ubija Pani białka? Jakiego cukru Pani używa? Jaki ma Pani piekarnik? Zaraz dojdziemy co tu się wyrabia :) I jeszcze jedno pytanie, jak wysoka jest beza? Ma Pani może jakieś zdjęcie? asia

      1. Pani Asiu ubijam 8 białek ( na 2 krążki) około 15 minut , dokładam cukier po łyżce, cukier używam drobny… Z grubym nie dawałam już rady 😊ubijam robotem ręcznym. Moja wątpliwość dotyczy np kiedy zaczynać dodawać cukier, mam wątpliwość czy nie dodaję go zbyt wcześnie… Dodaję gdy białka się już zaczynają się spieniac, kolejna rzecz wykładając pianę mam wrażenie, że czym niżej miski to jest bardziej rzadka i coś musi tu być na rzeczy bo mam wrażenie że bardziej się ostatnio moje krążki powiększyły w pieczeniu. Piekarnik Mastercook, ma dużą moc bo mam drugi nowy goorenie i tamto 170 stopni w Mastercook to spewnością więcej. Zdjęcia nie mam, krążki ładnie rosną ale brzegi bardzo mi pękają. Na ten weekend będę znów próbować więc Pani Asiu pomocy. Co jeszcze …ostatnio zmieniłam miskę na większą ..ubijam białka w metalowej misce. Chyba wszystko😊 jak znajdę zdjęcia na pewno dośle… pozdrawiam

        1. Metalowa miska super, cukier dodajemy wlasnie wtedy kiedy białka zaczynaja się pienić. Wazne, żeby dodać ocet i mąkę. Niedobrze, ze na dole zbiera sie płyn, ale to nie ma znaczenia przy pekaniu. Piecze Pani 30 min w 120 stopniach i 2 godziny w 100 stopniach tak?

          1. Pani Asiu wczoraj piekł beze 8 białek , łyżka mąki ziem, cukier 352g, łyżka soku z cytryny …czy może być zamiast octu? Inny mikser bo poprzedni trochę może już nie dawał rady przy takiej ilości cukru i może z tego trochę na dole były białka rzadkie. Beza jest lepsza ale na górnej blaszce jeszcze sporo jest spękań i tam bardziej opadła beza, dolna jest lepsza .Pani Asiu co Pani by tu poprawiła, od czego zależą te spękania? Bardzo Panią męczę ale nie daje mi to spokoju, dzisiaj nałożę śmietanę i zobaczę czy spękania nie sprawia że boki odpadna😟 Mam zdjęcia …Pani Asiu jak je dołączyć?

  29. Trzymałem się przepisu co do grama tak jak Pani podała. Co prawda cukier dopiero mi się rozpuścił po 30 minutach (używałem standardowego miksera). Beze piekłem pierwszy raz (tu dwie warstwy) wyszła obłędna :) Moja modyfikacja nałożyłem na pierwszą warstwę śmietanę i na to małą warstwę dżemu z wiśni. Następnie druga warstwa i delikatna warstwa śmietany ubitej (żeby owoce położone na wierzchu nie uciekały ;)). Niestety beza rozeszła się za jednym rozdaniem i nie było dokładki ;(
    Dziękuję Pani Asiu za super przepis :)))

  30. Witam a co jeśli nie posiadam termoobiegu ? Nastawiam na 120 a później na 100 stopni ale daje grzanie góra dół a blaszkę po środku ? Czy może tylko góra a blaszkę kładę na sam dół?

    1. Dzień dobry :) wtedy prosze piec beze w trybie „góra-dol”, ale na jednej blaszce. Wystarczy piana z 6 białek i będzie 1 piekny blat, ewentualnie dwa mniejsze. Pozdrowienia :)

  31. Dobry wieczór. Jeśli zrobię beze z 16 jaj i uloze ja na okręgu 27cm to jak długo muszę pięć jeden blat (z8jaj).

  32. Dzień dobry!
    Długo zabierałam się za Torcik Pavlova bojąc się, że nie wyjdzie :)
    Natchnelam się na Pani stronę i postanowiłam spróbować.
    Zrobiłam torcik z 5 bialek, uformowalam no i suszę.
    Mam dwa pytania.
    1. Suszylam już 30 minut w 120 stopniach i 2h w 100 stopniach. Wystarczy? Pytam bo w przepisie na tort podaje Pani czas suszenia w 100 stopniach 3h.
    2. Czy jeśli powiedzmy o 14 zakończę suszenie to jak przechować ja do jutra? Jutro jest okazja a skoro beza wyszła to zostawialabym ja już do dnia jutrzejszego tylko pytanie czy w piekarniku czy w lodówce i przełożyć kremem np rano?
    Bardzo proszę o informację;)
    Pozdrawiam gorąco!

    1. Dzień dobry, 2.5 godziny będą wystarczające. Może Pani przechować beze w uchylonym piekarniku. Kremem beze prosze przełożyć jutro przed wyjściem/przed podaniem :) asia

  33. Witam. Moja beza przywiera do papieru i nie chce się odkleić 😭😭 dlaczego? Pierwsza wyszła idealna, kolejne już nie. A wszystkie robię tak samo…

  34. A ja pochwalę się, że mój torcik pavlova wyszedł IDEALNY!
    Beza super się udała teraz będzie moim popisów deserem na każdą okazję;)
    Niestety zepsułam krem. Ubilam śmietankę 30 % z mascarpone i odrobiną cukru pudru. Niby sztywne ale jak wylozylam przed podaniem na tort to trochę się rozplynelo, nie była taka sztywna. Co zrobiłam źle?

Odpowiedz na „MartaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.