Jak upiec bezę

Postanowiłam w całość zebrać wszystkie rady i wskazówki dotyczące pieczenia bez, bezików czy też tortów bezowych. Bez upiekłam na pewno więcej niż 100! Piekę je z największą radością, piekę je nałogowo. Kombinuję z kształtami, kolorami i smakami. I naprawdę, uwierzcie proszę. Beza to nic trudnego :) Najbardziej podstawowy przepis na bezę dostałam wiele lat temu od Ani Rodecki i od tego przepisu wszystko się zaczęło.

 

Kochani, wkładam wiele pracy w przygotowywanie przepisów i piękne fotografie – to wszystko dla Was. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli odwiedzicie mój sklep – Sama Słodycz. Sama Słodycz to moje słodkie miejsce, w którym dzielę się z Wami moimi e-bookami, książkami, ale nie tylko. Sama Słodycz to autorskie projekty super kiecek czy toreb. Zapraszam Was! <klik>

A tymczasem częstujcie się najbardziej popularnym i sprawdzonym przepisem na bezę :)

 

Zapamiętajcie więc takie proporcje:

• 10 białek
• 440 g cukru
• łyżka mąki ziemniaczanej
• łyżka octu

Nie ma lepszego przepisu. Koniec i kropka.

[smartslider3 slider=3]

 

A teraz po kolei:

• Nie ma znaczenia temperatura jajek. Mogą być wyjęte prosto z lodówki, mogą być w temperaturze pokojowej.

• Jajka myję i osuszam ręcznikiem papierowym.

• Bardzo starannie oddzielam białka od żółtek. W białkach nie ma prawa znaleźć się ani odrobina żółtka. Białka przekładam do miski, żółtka mrożę (na ajerkoniak).

• Białka ubijam mikserem w metalowej misce. Zaczynam od niewielkich obrotów, a kiedy zaczną się pienić, zaczynam dodawać cukier (np. po 1 łyżce).

• Cukier dodaję małymi partiami, cały czas ubijając białka, zwiększam obroty na max.

• Pianę z 10 białek ubijam ok. 15-20 minut. Na koniec ubijania dodaję łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.

• Piana powinna być sztywna i lśniąca.

• Z dziesięciu białek przygotujecie naprawdę dużą bezę lub piętrowy tort bezowy (na ok 12-15 osób).

• Zasady pieczenia, a właściwie suszenia bezy są jasne: jeśli białko rozłożymy na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik (termoobieg) do 120 stopni.

• Do takiej temperatury wkładamy obie blachy i zostawiamy bezy na 30 minut.

• Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze przez dwie godziny.

• Po 2,5 godzinach, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do całkowitego ostygnięcia. Wtedy uzyskamy efekt chrupiącej bezy na zewnątrz i piankowej w środku.

• Jeśli kochacie bezę mordoklejkę, po 2,5 godzinach wyłączcie piekarnik i od razu wyjmijcie bezę. Może opaść, jest takie ryzyko, ale powinna być też mordoklejkowa, gdyż ciepły cukier zostanie od razu potraktowany “chłodem” temperatury pokojowej.

• Przygotowując bezę piętrową, wyłóżcie dwie blaszki papierem do pieczenia, a następnie narysujcie okręgi różnej wielkości – od największego do najmniejszego (np. 5 okręgów). Nałóżcie białko (na wysokość ok. 3 cm).

• Jeśli chcecie upiec kolorową bezę, pokolorujcie białko barwnikiem. Wystarczy dodać barwnik pod koniec ubijania białka (1, 2 łyżeczki – w zależności od tego jaki odcień chcecie uzyskać).

• Bezę przekładamy ubitą na sztywno kremówką połączoną z mascarpone i cukrem pudrem.

• Do masy możemy dodać alkohol, konfiturę, sos owocowy, orzechy, migdały czy cząstki cukierków, owoców itp itd.

• Krojenie piętrowej bezy jest bardzo proste – góra ląduje u tego, kto najbardziej na nią zasłużył. Kolejne piętro kroimy na pół, przekładamy na talerze. Następne piętro kroimy na 4, rozdajemy. Ostatnie piętra kroimy jak tort. Każde piętro jest ruchome :)

Nie bójcie się bez, są kapryśne, ale i kochane. 


Więcej niesamowitych pomysłów na bezy i ich pięknych fotografii znajdziecie w moim ebooku, w którym zebrałam wszystkie rady dotyczące ich pieczenia. Umieściłam tam przepisy nie tylko na Wielkanoc. To przepisy na torty bezowe, Pavlovą czy małe bezy. Są też pyszne i sprawdzone kremy. 

Ebook jest dostępny w cenie 19,99 zł lub 24,99 zł (wliczone 5 zł wsparcia dla Instytutu Matki i Dziecka)

Kliknij tutaj, by pobrać ebooka Odczaruj Gary

Ze szczerego serca dzielę się z Wami tajnikami pieczenia bezy. Krok po kroku wyjaśniam co i jak zrobić. Z tymi radami beza już zawsze wyjdzie krucha i pyszna. <3

Dziękuję wszystkim, którzy pobrali ebooka! :) W kwietniu przekazaliśmy 770 zł ze sprzedaży specjalnego wydania ebooka Instytutowi Matki i Dziecka <3

 


Podsumowując:

  • zawsze starannie oddzielamy białka od żółtek 
  • białka ubijamy w metalowej misce
  • drobny cukier dodajemy partiami powolutku dopiero kiedy białka zaczną się pienić
  • na 1 białko przypada ok 44 g cukru
  • z 10 białek upieczecie 4-5 piętrowy tort
  • pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet
  • mąka pomoże utrzymać „skorupkę” bezy
  • ocet sprawi, że białko się nie oddzieli
  • bezę suszymy – najpierw krótko w 120 stopniach, a następnie ciut dłużej w 100 stopniach
  • polecam upiec bezę na noc, po upływie wyznaczonego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić ją w nim do rana
  • bezę przekładam kremówką i mascarpone, do których dodaję przeróżne smaki, owoce, orzechy
  • bezę warto przełożyć kremem na świeżo
  • beza podczas pieczenia kocha spokój i dobrą energię, a po upieczeniu i przełożeniu kremem lubi chłód :)

Do ubijania białek na bezy używam miksera Kitchen Aid. Mam też mikser Electrolux, czasami ubijam białka zwykłym mikserem ręcznym. Niestety nie polecam Termomixa. To urządzenie jest cudowne do wszystkiego (mam, używam, kocham), ale białka ubija fatalnie. Nie róbcie bezy z pomocą Termo, błagam :)

Kliknij tutaj, by pobrać ebooka Odczaruj Gary

Dziękuję! <3


  • Lucy

    Cudowne zdjęcia!! Sama od kiedy pierwszy raz posmakowałam tortu bezowego (a było to zaledwie 5lat temu) uwazam, ze nie ma lepszego łakocia!!! Samodzielnie piekę – szczęśliwie się udaje ;) ale to co oglądam na takich właśnie jak załączone foto …. Pozazdrościć :)

  • Anna Opalach

    Dzień Dobry, czy istnieje barwnik który zafarbuje mi bezę na złoty kolor? Chcę przygotować dwa torty bezowe na urodziny przyjaciółki która uwielbia złoty kolor i pomyślałam o jakimś akcencie złotym… a może zamiast złotej bezy posypać kawałkami jadalnego złota? Co Pani o tym sądzi?

    Dlaczego kiedy robię dwie bezy jednocześnie w piekarniku, ta która jest wyżej ma wybrzuszenie od spodu?? Jak tego uniknąć?

    Serdecznie dziękuję za pomoc :)

    • Joanna

      Dzień dobry, widziałam i złoty barwnik i płatki i brokat złoty jadalny. Proszę zerknąć do tortownia.pl lub tortytorty.pl.
      Czy dwie bezy piecze Pani z użyciem termoobiegu?

      • Katarzyna

        Pani Joanno, a ja z innym problemem. Beze upieke dziś, zostawie ją do rana nie ma problemu. Bezę musze dostarczyc o godzinie 9 do przedszkola. Jak to ugryzc? Zrobic całej nie mogę? Moze naprzyklad krem zrobic dzień wczesniej i dac do lodowki ? Rano wyciagne beze z piekarnika, dam krem prosto z lodowki na to owoce i heja do przedszkola? Nie mam zielonego pojecia czy jej sie nic nie stanie. Pozdrawiam serdecznie.

        • Joanna

          Pani Kasiu, bezę proszę upiec wieczorem, do rana będzie super. Krem można przygotować dzień wcześniej i schować go do lodówki. Ja się niestety zawsze trochę boję, że on popłynie i przygotowuję go na świeżo. Na szybkości ubijam śmietankę, dodaję mascarpone i już.
          Najważniejsze, żeby rano, na świeżo przełożyć bezę kremem i owocami :)

          ps. w Lidlu widziałam pulpę z marakui – taką w małych puszkach, do bezy będzie boska :)

          asia

  • Alicja

    jakiego octu uzyc?

  • Joanna

    Witam. Po wylaczeniu studzic w zamknietym czy otwartym piekarniku? Z gory dziekuje za odpowiedz.

  • Gracja

    Witam serdecznie,
    przepiękne są te torty bezowe!
    Ile wcześniej można upiec bezę przed przełożeniem kremem?

    • Joanna

      Dzień dobry, dziękuję :) Zazwyczaj piekę bezę wieczorem, zostawiam ją na noc w piekanriku i tuz przed podaniem przekładam kremem. Kiedyś jednak upiekłam bezę dwa dni wcześniej :)

  • Majka

    Witam. Czy mogę prosić o przepis na ajerkoniak ?

  • Rysia

    Twój przepis na bezę jest genialny! Wyszła imponująca już za pierwszym razem, to dzięki Tobie w te święta zamiast dopychania się serniczkiem wybraliśmy bezę. Możecie wierzyć lub nie ale zniknęła w ciągu 5 min. Była idealna i wciąż z rozrzewnieniem wspominamy to świąteczne łakomstwo. Gratuluje wyglądu strony. Zdjęcia są przepiękne!

  • Karolina

    Robiłam już raz beze z tego właśnie przepisu! Robiłam pierwszy raz i wyszła pięknie :D tylko mam pytanie, czy mogę zmniejszyć ilość cukru? Wiem, że muszą być zachowane odpowiednie proporcje składników ale jednak jest ona dla mnie za słodka trochę

    • Joanna

      Dzień dobry, cukier trzyma białko, nie proponowalabym go zmniejszac. Beza to ociekająca cukrem słodkość… :)

  • jola

    Robiłam bezy całe lata, zawsze się udawały, do czasu kiedy zmieniłam piekarnik. Beza po zmniejszeniu temperatury opada do wysokości centymetra, jest tzw. mordoklejką, praktycznie nie do ukrojenia.

    • Joanna

      Miałam taki jeden przypadek. Bezę już po wysuszeniu trzymałam na blacie w kuchni i bylo otwarte okno. Musiałam ją kroić nożyczkami…. Zrobiłabym tak – proszę spróbować cały czas trzymac bezę w 100 stopniach, a później przez kilka godzin nie otwierać piekarnika. Trzymam kciuki i czekam na wieści :)

      • Martyna

        Witaj Joasiu. Byłabyś uprzejma polecić mi barwniki do bezy? Suche/pudrowe/w żelu/-bo te na oleju to raczej odpadajà?. Potrzebuję w kolorze zgaszonego różu,zgaszonego błękitu,zgaszonych fioletu i żółtego. Używałam kiedyś wiltonowych w żelu,ale nigdy nie barwiłam bez,a ciasta i kremy. Będę bardzo wdzięczna,czas mnie goni???

  • Klaudia

    Witam, mam pytanie jak zabrać się za mini pavlove? Dzisiaj próbowałam i bezy wyszły takie ciągnące w srodku? piekłam 30 min w 120 st potem 1.45 w 100 ok 15 min odczekalam i wyciągnęłam z piekarnika. Jak uniknąć takiej struktury? Dziękuje pozdrawiam?

  • Marta

    Witam :) przepis super i zawsze się udaje ? mam pytanie : czy próbowała Pani wykonać bezę na Ok 30 porcji ? Czy jest to do zrobienia ? Mam takie właśnie zamówienie i zaczynam się zastanawiać jak to ugryźć ? będę wdzięczna za odpowiedź.

    • Joanna

      Upiekłabym 30 mniejszych bez :)
      Myślę, ze spokojnie można je zmieścic na dwóch blaszkach. One i tak troszeczkę podrosną. Takie wielkości dłoni będą super. Każdą można ozdobić kremem i truskawkami :)

  • aga

    Ratunku! Moja beza robiona ściśle wg powyższych wskazówek najpierw rośnie, a jakiś czas po zmniejszeniu temperatury spektakularnie opada na cienki placek. Co robię źle?

    • Joanna

      Nie robisz nic złego, myślę, że to piekarnik… Widocznie spadek temperatury jest jakiś kosmicznie drastyczny. Powiedz proszę czy na pewno nie otwierasz piekarnika?
      Wyjście jest takie – zostaw bezę z spokoju w 100 stopniach. Powinno być ok. Daj koniecznie znać :)

      • aga

        Tak zrobię. Jutro się odezwę :) Wielkie dzięki!!!

        • Joanna

          czekam na wieści :*

        • aga

          No i zrobione. Ślicznie dziękuję za pomoc. Beza NIE OPADŁA :) :)
          Co prawda nie urosła tak spektakularnie, jak w wyższej temperaturze, ale była cały czas bardzo stabilna. Zaraz jemy :)

          • Joanna

            Super! Proszę następnym razem spróbować dłużej ubijać białka. Kiedy będą bardziej napowietrzone, beza powinna urosnąć. I można spróbować z temperaturą 110 stopni :) Wszystkiego dobrego :)

  • MAŁGOSIA

    Czy zmniejszając temperaturę do 100 stopni też używamy termoobieg czy już nie?

  • Monika

    Dzień dobry,

    Chciałam zapytać o przechowywanie mini bez. (Bez zadnego kremu). Rozumiem, że bezy przechowujemy w pojemniku w temperaturze pokojowej. A ile dni tak wytrzymają?

    • Joanna

      Dzien dobry, wszystko zalezy od tego jakie mamy bezy. Jeśli są mokre w srodku, przechowuje je w otwartym pojemniku Max dwa dni. Bezy bardzo wysuszone można przechowywać dluzej, tak jak te ze sklepu. Najlepiej jednak jesc je od razu :)

  • Ewelka

    Witam ? a piekarnik ustawiamy na sam termoobieg jesli chce jedna blache wstawic czy np gora dol i termoobieg? Zawsze mam z tym problem

  • Ewelka

    I pieczemy w takiej temp i czasie jak podana w przepisie?

  • Joanna

    Tak, najpierw 120 stopni, a później 100 stopni :)

  • Ewelka

    Wyszla idealna ??? ja 3 proby ta wyszla piekna ? dziekuje za rady…. ?

  • Beata

    Witam.Zabrałam się za ten własnie przepis. Białka ubite,sztywne,ok. Po włożeniu do piekarnika 120 termoobieg rosła a potem po zmniejszeniu tem opadła? Co zrobiłam żle? Błagam o pomoc

    • Joanna

      Kilka komentarzy wczesniej już umawiałyśmy ten problem. Wydaje mi się, ze piekarnik dopuszcza do natychmiastowego spadku temperatury, a beza tego nie lubię. Prosze od poczatku do konca trzymac beze w jednej, stałej temperaturze, np. 100 stopni. Prosze nie otwierać w trakcie piekarnika. Powinno być ok, czekam na wiesci i mocno trzymam kciuki :*

      • Beata

        O Boziu kochana oby następna wyszła ….Nigdy nie otwieram piekarnika, Czy jeśli bedę trzymac w stałej temp to beza wyrośnie?

  • Martyna

    Dzień dobry
    Czy bezę pieczemy na termoobiegu góra- dół?
    Pozdrawiam

  • Aniania

    Jakie proporcje do kremu należy użyć?

    • Joanna

      To zależy jaką bezę pieczesz. Ja do piętrowej używam 200 ml śmeitanki i dwóch opakowań mascarpone.

      • Ewinka

        Właśnie zaczęłam ubijanie w thermo, i dopiero doczytałam do końca… No cóż, zobaczymy

        • beza z Tm

          tylko i wylacznie w TM :)
          -naczynie suche i idealnie czyste
          -nie przebic bialek (czyli 6bialek na przyklad ubija sie mniej wiecej 1.5min ,potem dodajemy cukier )
          -bialka w temp.pokojowej
          -dodajac cukier trzeba to robic stopniowo (obroty 3.5)
          wychodzi za kazdym razem sztywna piana :)

          • Joanna

            Dzień dobry, bardzo dziękuję za komentarz ;) Mam TM i kocham i używam i życia sobie bez niego nie wyobrażam. Dziękuję za rady, jednak nie skorzystam, bo sparzyłam się tyle razy, że szkoda słów. Nigdy piana w TM nie będzie tak ubita jak w mikserze. To jest nieporównywalna jakość i gęstość piany. A o pianę w bezie właśnie chodzi. Ale raz jeszcze dziękuję za komentarz :)

  • Goja

    Kocham twoja beze. Uwielbiam ja robić i podziwiać jaka mi wyszła. Nigdy nie była taka doskonała dopóki nie znalazłam tej strony. Dziękuje

  • foodies_couple_

    My wolimy bezę bardziej wysuszoną, niż ciągnącą, i tu właśnie pojawia się problem – wydłużony ‘pobyt’ ? w piekarniku skutkuje tym, że nie jest śnieżnobiała.. ? Może powinniśmy obniżyć temperature jeszcze drastyczniej? 70stC np?

  • Kaja

    Ciekawy artykuł
    Dzięki, będę odwiedzać:)

  • Paula

    Czy można zrobić z połowy porcji?

  • Basia

    Witam. Od jakiegoś czasu nie wiem co się dzieje jak piekę bezę to pęka i zapada mi się z jednej lub z dwóch stron. Wcześniej tego nie miałam a przecież robię bezy od bardzo dawna i bardzo często. Bardzo proszę napisz mi co o tym sądzisz. Dziękuję i pozdrawiam Basia

    • Joanna

      Dzień dobry :)

      Basiu, czy zmieniłaś piekarnik lub mikser? Może piekarnik zaczął nierówno piec? W jakiej temperaturze pieczesz bezę?

      asia

  • ewarysta

    Asia, a barwniki masz w płynie czy w proszku? Muszę upiec czerwoną bezę. Tzn jedną białą, drugą czerwoną ;)

  • Jadzia48

    Joasiu upiekłam. Nie uwierzysz, ale nawet się z mężem nie podzieliłam. Deser Pavlova ze świeżymi owocami był wyśmienity. Przepraszam ale zeżarłam i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
    Pozdrawiam

  • Stella

    Właśnie suszę bezę. Mój piekarnik niestety wszystko albo fajczy albo niedopieka, wiec to jest zawsze duża niespodzianka, co tym razem… Za to krem mandarynkowy wyszedł przeboski!
    Dziękuję za przepisy i świetny blog

    • Joanna

      Dziękuję za komentarz :) Proszę dać znać czy beza się udała. Mam nadzieję, że tak :) a krem rzeczywiście fajny, bardzo go lubię ;)

      • Stella

        Beza wyszła świetnie, ciągnąca – tak jak chciałam. I dotrzymała do Wigilii, tylko ją lekko jeszcze podpiekłam na dzień przed. Krem własnie skończyłam do kawy z resztami bezy, które mi zostały po zmniejszeniu jednego krążka. Zaraz zrobię następną bo na szczęście porzuciłam już myśli o talii :). Świetny blog!!

  • Agaa

    Upiekłam, wyszła rewelacyjna, chrupiąca i bielusieńkie :) mam pytanie, czy przełożona beza postoi dwa dni ?

  • Kasia

    Właśnie piekę bezę;) ale trochę mniejszy torcik, ok.20cm srednicy, 4warstwy:D i mniej białek (8bialek,szklanka cukru), inne proporcje ale…po co piszę ten komentarz.. A propos właśnie suszenia bezy. Na innych blogach byl zdecydowanie krótszy czas pieczenia,ale czytając komentarze i wnioskujac stwierdzilam, że zaufam Pani stronie i..dobrze zrobiłam. Mam piekarnik z termoobiegiem, i zrobilam 100st na 2,5godz pozostawiajac do wystudzenia. Beza leciutko opadla,ale balam sie o smak. Rozplywa sie w ustach,nieprzypieczona,chrupka na zewnątrz,w środku mięciutka,pychaaa. Teraz wstałam i piekę kolejne dwa piętra.. Moj piekarnik za maly i blachy nie mam =D pozdrawiam wszystkich

  • Magda b

    Witam,chcialabym zrobic beze wg przepisu. Ale mam pytanie,czy nie bialka nie przebija sie po 15 min ubijania?

  • Viola86

    Witam
    Jeśli piekę beziki na 2 blachy to też 120 stopni? góra-dół czy termo i ile czasu?Otwierać piekarnik na koniec czy mają w nim stygnąć?

  • Anusiak5

    Kiedyś piekła beziki, nie pamiętam skąd miałam przepis, ale nie wyszły – były gumowate, nadawały się tylko do kosza. Zrazilam się i mimo, że kocham desery beżowe, to dałam sobie spokój z ich pieczeniem na ładnych parę lat..
    Wczoraj podjęłam wyzwanie i postanowiłam spróbować jeszcze raz. Bogu dzięki trafiłam tutaj ? dzięki temu przepisowi udały się przepyszne serduszka beżowe ♥️? jest Pani mistrzynią! Dziękuję bardzo!

    • Joanna

      Jasny gwint!! Z całego serca dziękuję za taki cudowny komentarz :))) pozdrawiam z całego serca i trzymam kciuki za kolejne bezowe przygody <3

  • Magda

    Pytanie za 100 punktów i prośba o pomoc :(
    Zrobiłam beze z 3 białek , cukru dodałam wg przepisu i łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu. Suszylam pierwsze 30 min w 120stopniach a później jeszcze 2,5 h w 100 stopniach. Okrag zrobiłam mniej więcej na wysokość 2 cm , zostawiłam w piecu do całkowitego wystygnięcia . Niestety skorupka wierzchnia bardzo pękała i bezą w środku była gumowata :/ co mogłam zrobić źle ?

  • Paulina

    Witam beza wychodzi genialnie cieszę się że trafiłam na ta stronę. Mam pytanie czy jeśli będę piekła beze z 4 białek podzielona na 2 blaty to susze ja tyle samo i w tej samej temperaturze co z 8 ?

  • Magda

    Witam, zrobiłam bezę według Pani przepisu. Wyszła super, ale naszły mnie pewne wątpliwość. Stąd moje pytanie: czy jak piekę na dwóch blaszkach to włączam piekarnik góra dół i termoobieg czy tylko termoobieg?

  • Emilia

    A ja mam zasadnicze pytanie. Na czym pieczesz beze? Zwykły papier do pieczenia? Czy czymś go smakujesz? Spod mojej pierwszej beżu pozostał właśnie na papierze i nie chce znów popełnić tego błędu :)

  • Ewa

    Dzień dobry, bezę juz robię trzeci raz. Pierwsza wyszła super :) Dwie ostatnie niestety były surowe w środku (konsystencja piany) co robię źle? :(

    • Joanna

      Dzień dobry,

      pianka w środku jest super, wcale nie oznacza, że beza jest surowa :) Pozdrowienia!

    • Zuzanna

      Fantastyczny przepis! Korzystam od kilku lat i bezą zawsze wychodzi, a mam za sobą nieudane próby z innych przepisów. Proporcja 44g cukru na 1bialko jest w punkt i zawsze się tego trzymam, gdy zmieniam ilość białek. A te zdjęcia! Świetna inspiracja ????????

  • Ewa

    Dziękuję bardzo za poradę :) w takim razie zagości na dzisiejszym obiedzie :p już się martwiłam ;)

  • Magdalena

    Witam Pani Joanno..przepis rewelacyjny, beza wyszła idealna już za pierwszym razem :). Tort przepyszny .
    Wreszcie mam genialny przepis :)) .
    Dziękuje i pozdrawiam

  • Ania

    Pytałam się Pani czy studzimy beze w zamkniętym czy otwartym piekarniku na całą noc ale mam jeszcze jedno pytanie, czy jak robię jeden blat z dziesięciu białek to też piekę go najpierw przez 30 minut w 120 stopniach a później dwie godziny w 100 stopniach? Czy trzeba jednak wydłużyć wtedy czas pieczenia żeby była dobra jeśli to jest jak wspomniałam wyżej jeden blat.

  • Kasia KM

    Mam łzy w oczach… Pierwszy, PIERWSZY raz od chyba 50 prób zrobienia bezy w końcu mi się udało! Będę wielbić tę stronę po wsze czasy! Dziękuję !!!

  • dywan

    uwielbiam ten deser :)

  • ela

    Mam piekarnik bez termoobiegu więc w jakiej temperaturze powinnam piec bezę. Pozdrawiem

  • Lucyna

    Witam! Piekłam beze już kilka razy w temperaturach jak Pani, beza zawsze bardzo mi pęka a ostatnio nawet to na jednym blacie bezowym zrobiła się z wierzchu taka skorupa i po nałożeniu kremu środek zapadł się a co za tym idzie odpadły boki i efekt był nieciekawy. Pani Joanno proszę o pomoc dlaczego moja beza tak bardzo pęka. Piekę z termoobiegiem, blaty na dwóch blaszkach. Wiem że dobrze jak beza trochę pęka ale moja za bardzo.

    • Joanna

      Dzień dobry Pani Lucyno. Jak dlugo ubija Pani białka? Jakiego cukru Pani używa? Jaki ma Pani piekarnik? Zaraz dojdziemy co tu się wyrabia :) I jeszcze jedno pytanie, jak wysoka jest beza? Ma Pani może jakieś zdjęcie? asia

      • Lucyna

        Pani Asiu ubijam 8 białek ( na 2 krążki) około 15 minut , dokładam cukier po łyżce, cukier używam drobny… Z grubym nie dawałam już rady ?ubijam robotem ręcznym. Moja wątpliwość dotyczy np kiedy zaczynać dodawać cukier, mam wątpliwość czy nie dodaję go zbyt wcześnie… Dodaję gdy białka się już zaczynają się spieniac, kolejna rzecz wykładając pianę mam wrażenie, że czym niżej miski to jest bardziej rzadka i coś musi tu być na rzeczy bo mam wrażenie że bardziej się ostatnio moje krążki powiększyły w pieczeniu. Piekarnik Mastercook, ma dużą moc bo mam drugi nowy goorenie i tamto 170 stopni w Mastercook to spewnością więcej. Zdjęcia nie mam, krążki ładnie rosną ale brzegi bardzo mi pękają. Na ten weekend będę znów próbować więc Pani Asiu pomocy. Co jeszcze …ostatnio zmieniłam miskę na większą ..ubijam białka w metalowej misce. Chyba wszystko? jak znajdę zdjęcia na pewno dośle… pozdrawiam

        • Joanna

          Metalowa miska super, cukier dodajemy wlasnie wtedy kiedy białka zaczynaja się pienić. Wazne, żeby dodać ocet i mąkę. Niedobrze, ze na dole zbiera sie płyn, ale to nie ma znaczenia przy pekaniu. Piecze Pani 30 min w 120 stopniach i 2 godziny w 100 stopniach tak?

          • Lucyna

            Pani Asiu wczoraj piekł beze 8 białek , łyżka mąki ziem, cukier 352g, łyżka soku z cytryny …czy może być zamiast octu? Inny mikser bo poprzedni trochę może już nie dawał rady przy takiej ilości cukru i może z tego trochę na dole były białka rzadkie. Beza jest lepsza ale na górnej blaszce jeszcze sporo jest spękań i tam bardziej opadła beza, dolna jest lepsza .Pani Asiu co Pani by tu poprawiła, od czego zależą te spękania? Bardzo Panią męczę ale nie daje mi to spokoju, dzisiaj nałożę śmietanę i zobaczę czy spękania nie sprawia że boki odpadna? Mam zdjęcia …Pani Asiu jak je dołączyć?

  • Robert

    Trzymałem się przepisu co do grama tak jak Pani podała. Co prawda cukier dopiero mi się rozpuścił po 30 minutach (używałem standardowego miksera). Beze piekłem pierwszy raz (tu dwie warstwy) wyszła obłędna :) Moja modyfikacja nałożyłem na pierwszą warstwę śmietanę i na to małą warstwę dżemu z wiśni. Następnie druga warstwa i delikatna warstwa śmietany ubitej (żeby owoce położone na wierzchu nie uciekały ;)). Niestety beza rozeszła się za jednym rozdaniem i nie było dokładki ;(
    Dziękuję Pani Asiu za super przepis :)))

  • Marta

    Witam a co jeśli nie posiadam termoobiegu ? Nastawiam na 120 a później na 100 stopni ale daje grzanie góra dół a blaszkę po środku ? Czy może tylko góra a blaszkę kładę na sam dół?

    • Joanna

      Dzień dobry :) wtedy prosze piec beze w trybie „góra-dol”, ale na jednej blaszce. Wystarczy piana z 6 białek i będzie 1 piekny blat, ewentualnie dwa mniejsze. Pozdrowienia :)

  • Gosia

    Na jakiej wysokości umieszczamy blachy w piekarniku?

  • Magda

    Dobry wieczór. Jeśli zrobię beze z 16 jaj i uloze ja na okręgu 27cm to jak długo muszę pięć jeden blat (z8jaj).

    • Joanna

      Dobry wieczór, jeśli beza będzie wysoka, proszę wydłużyć czas suszenia o 30 minut,

      pozdrowienia, asia

  • Ratajczak

    Witam mam pytanie jak upiec bezę żeby środek nie był ani piankowy ani klejący?

  • Kamilla

    Dzień dobry!
    Długo zabierałam się za Torcik Pavlova bojąc się, że nie wyjdzie :)
    Natchnelam się na Pani stronę i postanowiłam spróbować.
    Zrobiłam torcik z 5 bialek, uformowalam no i suszę.
    Mam dwa pytania.
    1. Suszylam już 30 minut w 120 stopniach i 2h w 100 stopniach. Wystarczy? Pytam bo w przepisie na tort podaje Pani czas suszenia w 100 stopniach 3h.
    2. Czy jeśli powiedzmy o 14 zakończę suszenie to jak przechować ja do jutra? Jutro jest okazja a skoro beza wyszła to zostawialabym ja już do dnia jutrzejszego tylko pytanie czy w piekarniku czy w lodówce i przełożyć kremem np rano?
    Bardzo proszę o informację;)
    Pozdrawiam gorąco!

    • Joanna

      Dzień dobry, 2.5 godziny będą wystarczające. Może Pani przechować beze w uchylonym piekarniku. Kremem beze prosze przełożyć jutro przed wyjściem/przed podaniem :) asia

  • Pati

    Witam. Moja beza przywiera do papieru i nie chce się odkleić ?? dlaczego? Pierwsza wyszła idealna, kolejne już nie. A wszystkie robię tak samo…

  • Kamilla

    A ja pochwalę się, że mój torcik pavlova wyszedł IDEALNY!
    Beza super się udała teraz będzie moim popisów deserem na każdą okazję;)
    Niestety zepsułam krem. Ubilam śmietankę 30 % z mascarpone i odrobiną cukru pudru. Niby sztywne ale jak wylozylam przed podaniem na tort to trochę się rozplynelo, nie była taka sztywna. Co zrobiłam źle?

    • Joanna

      Gratuluję bezy ;)
      Niestety temperatura nie sprzyja kremom, moje tez płyną. I robię tak – albo daję sam serek mascarpone, ale do ubijanej śmietanki dodaję śmietan fix, i już :)

  • Marta

    Czy mogłabym upieć tort bezowy z 10 białek, ale bez blatów tylko jeden duzy tort ? jaka przyjąć średnicę?

    • Joanna

      Może Pani tak zrobic, oczywiście :) prosze wydłużyć czas suszenia o 30 min. Kształt bezy zalezy od Pani. Może być o ogromnej średnicy kub po prostu wysoka :)

  • Marta

    Proszę o informację jak jest z przewożeniem np. dwupiętrowego torta. Chcę zrobić tort (jeden tylko blat), ponieważ obawiam się, że jak zrobię tort dwupiętrowy to dolny blat może osiąść pod ciężarem górnego blatu. Potrzebuje przewieżć go (dystans 10 km autem). Co by Pani radziła ? Potrzebuje tort dla ok 15 osób. Pozdrawiam

    • Joanna

      Dzien dobry :) wyjscia są dwa. Można złożyć tort (nawet piętrowy) i zapakować go w karton, trzymac w aucie na kolanach lub przypiąć pasami i przewieźć bez problemu. Należy jednak uwazac i pilnowac tego, żeby piętra skleiły się ze soba – dobrze, gdy krem dotyka się z kolejnym blatem bezy. Drugie wyjscie jest takie, ze złoży Pani tort na miejscu. Wtedy można blaty przewieźć w kartonie, a krem i owoce osobno zabrac. Tak ostatnio wiozłam 4 blaty 200 km od domu :)

      • Marta

        Niestety złożenie na miejscu nie jest możliwe. To radziłaby Pani zrobić jeden duży tort czy tort dwupiętrowy ??

  • Asia3

    dla mnie za trudne :(

  • Justyna Mróz

    Ach te słodycze, czarują oko i podniebienie <3

  • Ewbry

    Witam , tort piętrowy wygląda naprawdę mega! Piękne bezy !!! A te kolorowe mnie zachwyciły :)kurcze dostałam zlecenie upieczenia bezy na 30 osób ..piekę często mniejsze ,ale taki tort to wyzwanie. Czy z pięciu blatów da radę (podwójna ilość składników ) podzielić na tyle osób ? Po prostu większe średnicę zrobię .Czy lepiej w prostokącie zrobić tort ? (Dwa blaty :jeden większy drugi ciut mniejszy ) a czy barwnik w żelu nie rozrzedzi białek ? Może lepiej w proszku?z góry dziękuję za radę! Pozdrawiam!

  • Ewa

    Upiekłam blaty bezowe w sobotę, z nadzieją, że na piątkowy poranek zrobię tort bezowy, jednak czytam tu u Pani, że bezę przygotowuje się dzień wcześniej… Czy moja beza przez 5 dni straci przydatność? Proszę o radę…

    • Joanna

      Blaty z tego przepisu nie są wysuszone na wiór. W srodku jest pianka z białka, dlatego nigdy nie ryzykowaliby trzymania blatów przez tyle dni. Zawsze pieke beze na świeżo :)

    • Domi

      Dzień dobry, czy dobrze rozumiem, że cukier dodaje się już od momentu zapienienia białek a nie dopiero w momencie powstania piany (nie sztywnej ale już gęstszej i białej)?

  • Martyna

    Upiekłam już około 40 bez, wyszły mi tylko 2. Albo jestem jakąś bezową niedorajdą, albo trafiam wiecznie na złe przepisy i informacje, albo wina tkwi w piekarniku. Do bezy z tego przepisu się dopiero przymierzam (ostatnia próba była wczoraj, więc muszę kilka dni odczekać :P ), ale mam jedno pytanie: czy ilość białek mogłaby Pani określić w ml? Ilość cukru w orzepisach jest określana zwykle w gramach, a białka w ilości jajek, ale może problem niewychodzącej bezy jest też w proporcjach… u mnie najprawdopodobniej powodem jest nierówno grzejący piekarnik, ale kto nie próbuje, ten nie je bezy! ;)

    • Joanna

      Kochana Pani Martyno, przysiegam, ze nigdy nie zdążyłam białek. Kupuje rozne i po prostu daje ich 10 plus reszta składników. Prosze przeczytac wskazówki i smialo pisac gdyby były pytania. Wierze, ze wszystko się uda :)

  • Edwin

    Witam , nie mam mascarpone ale mam 30 i 36 , ajerkoniak , smietanfix czy mogę z tego zrobić nadzienie bezy ????

  • Sylwia

    Witam, mam pytanie odnośnie pueczenie/suszenia bezy, otóż żeby upiec na dwóch blachach wiadomo pieczemy z termoobiegiem ale na jakiej wysokości kładziemy blachy w piekarniku? Zawsze mam z tym problem, otóż blacha górna jest fajnie podsuszona a ta dolna niestety nawet lekko nie jest podsuszona, z góry dziękuję za odpowiedź

    • Joanna

      Dzień dobry, proszę ułożyć blachy tak, żeby była między nimi równa odległość. Powietrze z termo powinno docierać równo w każde miejsce :) asia

  • Agata

    Dobry wieczor, czy można suszyć beze w opcji “gorące powietrze”? Mam taką funkcję w piekarniku, oprócz termo i góra-dół, a w “przewodniku” po piekarniku jest sugestia, żeby do bezy użyć właśnie tego programu… Co Pani o tym sądzi?

  • Suzu

    Witaj Asiu,
    Mam w planie zrobić tort bezowy na 22 osoby.
    Czy 12 białek rozłożonych na 2 blaty 27cm (przed pieczeniem) Twoim zdaniem będzie ok?

    Pozdrawiam cieplutko!

    • Joanna

      Dzien dobry :) pietrowa beza z 14 białek powinna starczyć na tyle osob :) tak sobie myśle, ze możesz jedynie upiec ja na dwa razy – piekąc większe okręgi w piekarniku. Na przykład najpierw dwa spore, a przy kolejnym pieczeniu mniejsze :) trzymam kciuki!

  • Iza

    Witam
    Z pewną dozą nieśmiałości podjęłam się upieczenia bezy Pani sposobem,gdyż mam piekarnik gazowy. Zrobię dwie duże bezy . Pierwsza już upiekłam i jest super. Owszem piekę każda oddzielnie,ale warto czekać. Piekarnik mam uchylony przez cały czas suszenia. Dziękuję za radę

    • Joanna

      Udało się? Nigdy nie suszyłam bezy w uchylonym piekarniku. Miska z wodą może dodać niestety wilgoci. Czekam na wieści jak poszło :)

  • Iza

    Dodatkowo na dole piekarnika ustawiłem miskę z wodą

  • Sylwia

    Witam ten przepis na bezę jest poprostu rewelacja!!!!!!!??? mniam tylko w poprzednim przepisie było napisane CO ile dodajemy , a w tym nie jest wyszczególnione ile cukru ile cukru pudru. Robię go co roku na urodziny dla dziecka i nie za bardzo mam pamięć do przepisów żeby pamiętać co ile SIĘ dodaje Ale przepis rewelacja zawsze znika nie zostaje Ani okruszek

    • Joanna

      Dzien dobry, miod na moje serce :) zapraszam do pobrania mojego pierwszego ebooka, będzie mi bardzo miłe :) spisalam tam cała wiedze i najpiękniejsze przepisy :)
      Pozdrowienia :)

  • Paulina Ożarek

    Dzień dobry. Piekłam dwie bezy w piekarniku na termoobiegu zgodnie z zaleceniami. Zostawiłam później na noc. Nie otwieralam w trakcie piekarnika. Teraz patrzę beza z zewnątrz jest bardzo krucha. Odpada jakby wierzchnia skorupka. Dodatkowo ta która była na górze jest od spodu mokra.? Czy ja ja mogę teraz jeszcze podsuszyc w piekarniku ?

  • Magdalena

    Witam co zrobić by blaty były śnieżne biale piec w 110 pol godziny i pozniej dwie w 100 ? Chyba mam za silny piekarnik bo bezy wychodzą lekko kremowe?

    • Joanna

      Dzień dobry, też mam taki jeden piekarnik w studiu. Suszę bezę w 100 stopniach :) Proszę dać znać, asia

  • Justyna

    Dzień dobry, chce upiec tort bezowy na jednej blaszce, proporcje według Pani przepisu. Jak wówczas z czasem pieczenia? Ile najpierw pieke beze w wyższej temperaturze? 120 stopni tak? A później na 100 stopni? Przez jaki czas? W żadnym innym miejscu nie znalazłam tak dokładnego przepisu i tyle zadowolonych osób,czytając komentarze:) mam nadzieję, że posłuży Pani radą:) zbliża się Dzień Mamy, a ja chciałabym zaskoczyć swoją mamę:)

    • Joanna

      Dzień dobry :)

      z ilu białek będzie piekła Pani tort? Jeśli z 10, beza będzie olbrzymia. Wówczas proszę piec ją 30 minut w 120 stopniach, a następnie 3 godziny w 100 stopniach. Proszę pisać jakby co :)

      • Justyna

        Więc taki torcik z ilu najlepiej białek upiec? Myśli Pani, że 6 będzie w porządku? Wtedy jak pieczemy? I piekarnik góra dół bez termoobiegu tak? :)

        • Joanna

          Z 6 białek wyjdzie fajna, spora beza. Proszę piec góra-dół, bez termo. Jeśli beza będzie wyższa niż 3-4 cm, proszę wydłużyć czas pieczenia – czyli 30 min w 120 stopniach i 3 godziny w 100 stopniach. pozdrowienia :)

  • Dominika

    To ja tylko potwierdzam, że przepis Joanny i cały „manual” w komentarzach działa ? Pierwszy tort bezowy w życiu …się udał bezbłędnie. Dzięki za wszelaką pomoc i zachętę do samodzielnego wykonania ?

  • Ada

    Dzień dobry ?
    Muszę upiec x3 duże bezy na urodziny. Zastanawiam się jak rozłożyć to w czasie, jeśli najlepiej zostawić taka beze na całą noc w piekarniku. Czy mogę rozpocząć pieczenie 2dni wcześniej? I przechować bezy w pojemniku

    • Joanna

      Można zacząć pieczenie wcześniej. Bezę należy przechowywać w suchym miejscu (same blaty). Kremem nalezy przełozyć całośc tuż przed podaniem. Trzymam kciuki!

  • Ola

    Witam mam takie pytanie dlaczego czasami beza kruszy sie na bokach i potem tort nie wyglada tak ladnie a czasami nie? Zawsze robię tak samo tzn temperatura, czas itp nigdy nie otwieram piekarnika i raz wychodzi dobrze a raz sie kruszy. Od czego to zalezy? Byłabym wdzięczna za odpowiedz. Pozdr

  • Justyna

    Witam,
    Bardzo rozochocilam się po przeczytaniu porad…zrobilam dokladnie wszystko jak napisane i dodalam kawy rozpuszczalnej pod koniec ubijania…masa byla super sztywna i taka puszysta…zrobilam malutkie beziki z rekawa…wsadzilam do piekarnika na 120 na pierwsze 30 min…i po 15 min najpierw pieknie rosly i nagle rozjechaly sie na płasko rozlaly i nie wiem co zrobilam nie tak ? prosze o porade…

    • Joanna

      Dzień dobry. Kawa rozpuszczalna załatwiła beze. Dodałam kiedyś wody różanej i miałam to samo. Lepsza byłaby w proszku lub nawet inka. Ale na pierwszy raz proszę niczego nie dodawać i najwyżej proszę zrobić bardzo kawowy krem :) pozdrowienia, asia

  • Beata

    Pani Asiu, piekłam już setki razy z Pani przepisu ZAWSZE wychodzi idealna! Dziękuję, za tą dawkę słodyczy jaką Pani wprowadziła w mojej kuchni! :)

  • Beata

    Witam.
    Moja beza pięknie rośnie. Z piekarnika wyciągam idealną, białą i ostatnio doszlam do perfekcji wykładania że nawet nie pęka. Problem pojawia się po przekrojeniu. Pianka, która znajduje się w środku bardzo opada. Cały czas na konsystencję pianki ale jest bardzo niska. Skorupka z zewnątrz jest nienaruszona a środek klapnięty.
    Nie mam już do niej siły…

  • Agula

    Pani Joasiu!
    Pierwszy raz upiekłam i jest inkredible ;-) Przy małym cycaczu, ciężko mi skupić się na perfekcjoniźmie pieczenia bezy, ale przysięgam, że się starałam. Trochę mi wyszedł wulkan niż koszyczek, ale jest boski. Już wiem, że mój piekarnik trochę przegrzewa się, ponieważ w 120 st. trochę mi po 15 minutach ogorzało bezę, szczególnie na grzbietach rowków robionych łyżką. Zmniejszyłam do 100 st. i już było ok. Dla pewności przykryłam jeszcze papierem górę. Po pół godzinie zmniejszyłam temperaturę i suszyłam 2 godziny plus pół godziny, bo wulkan z 9 jajek. Zostawiłam na noc w lekko uchylonym piekarniku. Czy mogę taką bezę, jeżeli okaże się nie dość wysuszona, podsuszyć jeszcze następnego dnia? Jak to zrobić?

  • Agula

    Pani Joasiu!
    Pierwszy raz upiekłam i jest inkredible ;-) Przy małym cycaczu, ciężko mi skupić się na perfekcjoniźmie pieczenia bezy, ale przysięgam, że się starałam. Trochę mi wyszedł wulkan niż koszyczek, ale jest boski. Już wiem, że mój piekarnik trochę przegrzewa się, ponieważ w 120 st. trochę mi po 15 minutach ogorzało bezę, szczególnie na grzbietach rowków robionych łyżką. Zmniejszyłam do 100 st. i już było ok. Dla pewności przykryłam jeszcze papierem górę. Po pół godzinie zmniejszyłam temperaturę i suszyłam 2 godziny plus pół godziny, bo wulkan z 9 jajek. Zostawiłam na noc w lekko uchylonym piekarniku. Czy mogę taką bezę, jeżeli okaże się nie dość wysuszona, podsuszyć jeszcze następnego dnia? Jak to zrobić?

    • Joanna

      Dzień dobry :) bardzo się ciesze :) najlepiej beze suszyć na raz. Jeśli piekarnik jest zbyt mocny, trzeba zmniejszyć temperaturę, no do 100 stopni. Można beze podsuszyć, ale nigdy nie wiadomo jak się zachowa. Pierwsze koty za płoty, gratuluje :)

  • Angelika

    Dzień dobry ?
    Pani Joanno, przeczytałam część komentarzy, jednakże jest ich tak dużo… Moim problemem jest: cienka skorupka i tak jakby powietrze pomiędzy nią a środkiem bezy. Czym może to być spowodowane?

  • Netia

    Witam. Ja mam pytanie odnoście tego jak się mam zorientowac że ona jest gotowa i nie surowa w środku, jak powinna wyglądać po przekrojeniu.
    Robiłam beze raz, piekłam ją 6godzin w 70 stopniach bo na wyższych się karmelizowala i brazowiala. Niby wszyscy zjedli ale i tak niewiem czy wyszła dobra i nie surowa czy coś w tym stylu ?

    • Joanna

      Dzień dobry,
      w moim nowym ebooku piszę dokładnie jaka powinna być beza francuska, bo przepis na taką bezę widnieje u mnie na blogu :) Beza może mieć piankę w środku i nie jest to oznaka tego, że jest surowa. Nigdy nie piekłam bezy sześciu godzin, zawsze korzystam z jednego, sprawdzonego setki razy przepisu :)
      Podsumowując, beza powinna być chrupiąca na zewnątrz i delikatna, piankowa w środku. Wysuszona na wiór beza niektórym smakuje, ale nie jest to prawidłowa beza francuska. Wesołych Świąt :)

  • Beza

    Czy Pani uzywa piec gazowy czy elektryczny? Robie beze wedlug przepisu ( z 3 bialek bo chcialam probke zrobic), I niestety bardzo sie ciagnie w srodku. Musze ja znacznie dluzej trzymac , nawet 3 godziny I dalej sie ciagnie. Uzywam pieca elektrycznego.

    • Joanna

      Mam elektryczny piekarnik Siemens, ma z 10 lat. Ważna jest stała temperatura. Czy otwierała Pani piekarnik podczas suszenia? Na to czy beza się ciągnie czy nie ma wpływ cukier i to jak go traktujemy podczas ubijania piany, a potem suszenia.

  • Ewa

    Wspaniałe bezy. Podziwiam. Mnie wyszło też wizualne cudo,ale…..na drugi dzień beza była”ciągutka”?nawet dobrym nożem trudno było pokroić. Nie była chrupiąca jak poprzedniego dnia. Jak ją przechowywać,aby zachowała swoją kruchość?

    • Joanna

      Dziękuję :) Niektórzy marzą o takiej ciągutce :)) Prawidłowa beza francuska jest krucha na zewnątrz i piankowa w środku. Tak powstaje beza kiedy jest dość pokaźna wysoka. Beza mniej wysoka może być ciągutka. Wszystko za sprawą zmiany temperatury i tego jak zachowuje się cukier. Jeśli chciałabym Pani, aby beza była sucha, należy wydłużyć czas suszenia. Bezę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, ponieważ gdy łapie zimno lub wilgoć może zmięknąć (delikatnie) lub właśnie stać się ciągutka :) Trzymam kciuki, pozdrowienia, Asia

  • Mag

    Dziękuję za przepis, beza wyszła perfekcyjnie, a to mój debiut. Jest super!

  • Martyna

    A witam, a ja mam pytanie do samego przygotowania. Bezę mam zamówioną na podziałek rano, czy same blaty bezowe moge zrobić w sobotę wieczorem, a bezę złożyć w poniedziałek rano? Albo czy mogę wieczorem w niedziele przełożyć ją kremem, żeby była na poniedziałek, czy lepiej w poniedziałek?
    Pozdrawiam

    • Joanna

      Dzień dobry, najlepiej blaty przygotować w niedzielę, a kremem przełożyć przed dowozem zamówienia, Asia

  • Małgosia

    Witam serdecznie. Super przepis ? Mam pytanie.. czy w bezie piętrowej każde piętro kładzie Pani na podkład żeby łatwiej było kroić? Mam zamówienie na bezę na 15 osób i chciałabym zrobić piętrową właśnie ale boję się czy się nie rozpadnie ? pozdrawiam ?

    • Joanna

      We wpisie opisuję jak kroić taką piętrową bezę. Blaty kładę jeden na drugim, bez żadnej podstawki ;)

    • Ania

      Chce spróbować. Zrobić tak ładne równe brzegi bezy jak na zdjęciach ? w jaki sposób uzyskać ten efekt
      Cudownie wyglądają, gratuluję zdolności ☺️

      • Joanna

        dziękuję bardzo :)

        białko jest bardzo plastyczne, posiłkuję się łyżką lub łopatką. w sklepach cukierniczych są też kapitalne akcesoria, trochę jak w budowlanym :)) one też pomagają uzyskać fajny kształt :)

  • Natala

    Witam? ostatnio moje bezy pękają i odpada z nich wierzchnia warstwa… robię je z 10 białek, susze 30 min w 110 stopniach, następnie 2,5h w 90, co może iść nie tak? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za masę inspiracji

    • Joanna

      Dzień dobry :) Przyznam najszczerzej, że ostatnio miałam identyczną sytuację. Jestem przekonana, że wpływ miała wilgoć powietrza. Pogoda, temperatura – one mają ogromny wpływ na bezę. Czasami mój jeden piekarnik w studiu włączony wraz z termoobiegiem też daje czadu i dzieje się to samo. Proszę spróbować suszyć beze 30 minut w 120 stopniach i 2 godziny w 100 stopniach bez termoobiegu. Czekam na wieści <3

  • Basia

    Witam, przeczytałam wszystkie komentarze, ale nie znalazłam odpowiedzi. Piekę bezy od lat i nie potrafię pojąć – dlaczego prawidłowo ubita a nie przebita piana, czasem, już na końcu ubijania, nie jest gładka i jednak zbija się w chmurki. Trudno wtedy formować bezę czy beziki. Piecze się dobrze, nie opada, ale kształt ma nieładny i w smaku jest jakby bardziej sypka. Basia

    • Joanna

      Pani Basiu, tez mi się to zdarza i moim zdaniem to jest właśnie przebita piana… zapewne Pani wie, ze na beze ma wpływ i pogoda i temperatura jajek i jakoś tych jajek również. Na szczęście mam nadzieje, ze te chmurki nie przytrafiają się Pani zbyt często :)

  • Ewa

    Dzień dobry. Czy mogę wlać ocet spirytusowy? Czy może lepiej w przypadku braku octu dać łyżkę soku z cytryny?
    Pozdrawiam

  • Iwona

    Witam. Będę dziś pierwszy raz piekła beze. Widzę że przepis nie jest bardzo trudny ?. Ale mam jedne obawy, po upieczeniu jak zdjąć z papieru? Czy beza nie przyklei się? Czy beza nie polamie mi się? Proszę o poradę dla początkującej przy bezach ?. Pozdrawiam Iwona

    • Joanna

      Proszę się nie martwić. Beza od spodu będzie chrupiąca i papier bez problemu odejdzie. Oczywiście, że beza może popęka i taki jej urok, natomiast wierz będzie chrupiący. Ona w środku będzie delikatna, ale na wierzchu stabilna. Proszę pięć ją 2,5 godziny, a jeśli będzie duża, proszę wydłużyć czas do 3 godzin. czekam na wieści :)

  • Iwona

    Pani Joanno. Beza z przepisu wyszła idealna. Najbardziej bałam się że będę miała problem że nie odejdzie od papieru. Ale było wszystko ok . Dziękuję

  • Ewelina

    Czy waży Pani białka do bezy? ??

    • Joanna

      Wiem ile waży jedno białko, jednak piekąc bezę po prostu używam 10 białek, najczęściej jajek w rozm. M. Pozdrawiam :)

  • Kasia

    Pani Joanno, beza po godzinie pieczenia zaczyna puszczać „sok”, wypływają na dole krople, cieknie z niej. Jaka może być przyczyna? Piekę jeden blat, czyli bez termoobiegu.

    • Joanna

      Dzień dobry, cukier nie rozpuścił się przy ubijaniu białek. Proszę się nie martwić, mi też się to zdarzyło i to nie jeden raz. Wszystko powinno by rok, nawet ze karmelizowanym na dole cukrem :)

      asia

      • Kasia

        Dziękuję za szybką odpowiedź!
        A czy w środku nadal będzie pianka? Czy ten wypływający cukier nie wpłynie na strukturę w środku?
        Ps. Pani eBook jest super!

  • Kamilla

    Pani Joasiu zrobiłam właśnie bezę według przepisu.
    Piekę ja w 100 stopniach ( stary piekarnik i nie wiem jako będzie spadek temp pomiędzy 120 A 100 stopni.)
    Jest w piekarniku 30 minut i już się spala i pęka. Czy zmniejszać? Wydaje mi się, że się spali.
    Kiedyś robiłam bezę według Pani przepisu i wszystko było idealnie ale w innym piekarniku.
    Pomocy!!!

  • Aleksandra

    Jak uformować bezę w kształcie takiej…. sakiewki, miseczki – nie wiem jak to nazwać :)

  • Ania

    W jaki sposób zrobić tak pięknie równy okrągły blat bezy ? chodzi o brzeg
    Cudownie wyglądają, gratuluję zdolności ☺️

  • Agnieszka

    A ja poproszę proporcje na 5 osób, aby było po 2 porcje???? chce Robić piętrowy myślę o dwóch ewentualnie 3 mniejszy. Czy beze rozłożyć na płasko na blaszce? I na jaką średnicę ta największą?

    Bardzo dziękuję.

    Dlaczego w internecie jest pełno wpisów że na białko 50g cukru??

  • Karolina

    Zrobiłam beze w przepisu dokładnie to rozłożyłam na dwa blaty, termoobieg najpierw 120 potem 100 stopni, ale nie wyszła idealnie biała… czy to dlatego ze nie otworzyłam piekarnika po tych 2,5h? Wyłączyłam piekarnik i dalej się suszyła przez jakaś godzinę. Czy może jednak za wysoka temperatura?

    • Joanna

      Nie, to nie dlatego, ze beza została w piekarniku. Moim zdankiem chodzi o moc pieca. Być może Pani piekarnik jest wyjątkowo mocny. Zawsze trzeba wyczuć swój piekarnik i dopasować go do bezy. Proszę następnym razem spróbować suszyć beze od razu w 100 stopniach. PozdrWiam :)

  • Baaia

    Odkąd mam TERMOMIX -zawsze ubijam białka w termomixie i zawsze pieką się piękne bezy !
    Nie wiem dlaczego nie poleca pani TERMOMIX -a ?

    • Joanna

      Dzień dobry :)

      Kocham termo i używam codziennie. Naprawdę to super sprzęt :) ale z ręka na sercu, nigdy Termomix nie ubił dobrze białek. Podgrzewały się, konsystencja była dramatyczna. Nigdy tez nie było opcji ubicia 10 białek, Max 4. Niestety mam takie doświadczenie, ale tylko z ubijaniem :) sam sprzęt jest kapitalny i uwielbiam go :)

  • Irek

    Witam, mam 3 pytania:
    Jajka z których są białka to M czy L ?
    Piec na góra-dół czy na termoobiegu?
    Upieklem Pavlova i po wyjęciu rano z piekarnika góra tzn. ścianki grube, piękne a przy próbie zdjęcia papieru okazało się, że od spodu praktyczne była nie upieczona . Piekłem na góra- dół.
    Dziękuję
    Irek

    • Joanna

      Dzień dobry :)
      Zazwyczaj używam jajek „m”. Jeśli mam beze na 1 blaszce to zawsze góra-dół. Być może dolna grzałka piekarnika piecze słabiej? Zawsze wkładam blachę na środek.
      Proszę ja dopiec 20-30
      Min tylko od dołu.
      Niestety wszystko zależy od piekarnika, trzeba poznać swój pod katem bezy i będzie dobrze :)

      • Irek

        Dziękuję za odpowiedź, ja używam jajek L, rozumiem więc, że trzeba dać więcej cukru i sprawdzić może termoobieg. Od czasu zmiany piekarnika wszystko jest nie tak ale będę próbował, pozdrawiam

  • Irek

    Dziękuję za odpowiedź, ja używam jajek L, rozumiem więc, że trzeba dać więcej cukru i sprawdzić może termoobieg. Od czasu zmiany piekarnika wszystko jest nie tak ale będę próbował, pozdrawiam

    • Joanna

      Spokojnie, będzie dobrze :) Kolejnym razem wydłużyłabym czas suszenia i ewentualnie podniosłabym o 10 stopni temperaturę ;)
      Czekam na wieści :) Asia

  • Justyna

    Witam. Czy zamiast cukru do ubijania białek można użyć erytrytolu? Jeśli tak to czy w takich samych proporcjach?

  • Katarzyna Malanowska

    Długo szukałam przepisu na beze,zrobiłam wszystko jak w przepisie teraz czekam na efekty, moja beza suszy się w piekarniku. Tak,jak napisałaś musi mieć spokój, chociaż mnie korci zajrzeć do piekarnika?Jutro chwilą prawdy będzie.

  • Olga

    Moje podejście nr 3 w piekarniku!
    Pierwsze dwa z Thermomixa…i klapa…i znalazłam Pani przepis!
    W ogóle cudowne skarby tutaj są❤️
    Różnica w strukturze ubitego białka kolosalna! Mam nadzieję że tym razem będzie sukces!
    Lubię beze mordoklejkę, po 2,5 godzinach wyjmę ją z piekarnika.
    Pytanie tylko czy te 2,5 godziny liczę z tym 0,5 godziny w 120 stopniach, czy całkowity czas suszenia to 2,5 godziny?
    Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Pozdrawiam i życzę tylko udanych wypieków????

    • Joanna

      Dzień dobry,

      bardzo dziękuję za komentarz :) Proszę piec bezę przez 2,5 godziny (30 minut w 120 stopniach i 2 godziny w 100 stopniach) :)

      Czekam na efekty :)

      asia

  • Marcysia

    Robię bezy dla teścia bo jest fanem entuzjastą, ale nie zgodzę się, że Thermomix nie robi dobrze piany do bez (ale przyznaję, że sztywną pianę do ciast nie da się w nim ubić). Wręcz przeciwnie, wychodzi idealna. W zasadzie to juz porzuciłam inne formy robienia bezowej pianki. Pozdrawiam wszystkich smakoszy bez :-)

  • Zuzanna

    Fantastyczny przepis! Korzystam od kilku lat i bezą zawsze wychodzi, a mam za sobą nieudane próby z innych przepisów. Proporcja 44g cukru na 1bialko jest w punkt i zawsze się tego trzymam, gdy zmieniam ilość białek. A te zdjęcia! Świetna inspiracja ????????

Skomentuj Katarzyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.