Janginizacja – co to takiego?

Zamknij lato w słoiku, nastaw nalewkę – już czas :) 

Skorzystaj z najlepszych przepisów na bezę czy biszkopt <3

Pobierz ebooka i odkryj wyjątkowe i sprawdzone przepisy Odczaruj Gary!

 

klik

 

 

Wiecie ile to szczypta? Szczypta to tyle ile zdołacie uszczypnąć. Szczypta cukru, szczypta pieprzu czy w końcu szczypta soli. Szczypiemy więc kciukiem i palcem wskazującym sól i mamy szczyptę soli.

I dokładnie taka szczypta soli dodana do owoców (szczypta na kilogram) sprawi, że podczas wolnego i spokojnego gotowania, z owoców uwolni się ich własny cukier. To właśnie ten sprytnie uwolniony cukier sprawi, że pięknie przetworzycie owoce i bez grama białego cukru zamkniecie je w słoiku. To jest właśnie janginizacja.

Janginizacja to duszenie owoców we własnym soku. Owoce powinny być zdrowe, dojrzałe i słodkie same w sobie. Aby sprawdzić czy janginizacja to dobry sposób na rozprawienie się z przetworami, na warsztat wzięłam truskawki i brzoskwinie.

Po pierwsze – owoce zachowały wspaniały kolor. Owoce pokroiłam na kawałki, a póżniej kiedy były już w garnku rozgniotłam je. Gotowałam na wolnym ogniu owoce ze szczyptą soli. Trzymałam je w garnku z podwójnym dnem, mieszałam raz na jakiś czas. Trwało to około godziny. Gorące przetwory przełożyłam do czystych, suchych, wyparzonych słoików. Słoiki zakręciłam i pasteryzowałam na sucho (w piekarniku w 100 stopniach przez 30 minut). 

Po drugie – truskawki wyszły piękne, ale nie są tak słodkie jak chciałabym, żeby były. Wiem, że to wina samych owoców. Nie przeszkadza mi to jednak, bowiem tak przygotowane truskawki będę wykorzystywała zimą do jaglanki czy owsianki. Całość mogę więc dosłodzić agawą czy miodem wedle uznania.

Po trzecie – brzoskwinie wyszły tak słodkie, że jestem w szoku. To cudownie pomarańczowe owoce, które oddały mi swoją całą moc. I to dzięki szczypcie soli.

Stosując janginizację nie zapomnę o tradycyjnych metodach przetwarzania owoców. Lubię smażyć konfitury kilka dni, lubię szybkie dżemy z mirabalek. Warto jednak eksperymentować w kuchni. A co najważniejsze – warto mieć świadomość i wiedzę. Bo z tą szczyptą soli to takie czary mary, prawda? :)

  • Aneta

    Zaraz spróbuję zrobić dżem z jabłek, tylko są trochę kwaśne i obawiam się, czy taki dżem będzie smaczny

  • Sylwia

    Zrobiłam z czarnej porzeczki i też jest smaczna, mimo kwasku. Jestem cukrzykiem, pilnującym diety, więc może moje kubki smakowe potrzebują mniej cukru, ale uważam, że nawet z kwaskowych owoców warto w ten sposób robić dżem :-)

  • Dorota

    Chciałabym się upewnić – tutaj nie zaleca się przesmazania przez parę godzin czy dni? Godzina lub do rozpadniecia się owoców (śliwki czy jabłka mogą potrzebować dłużej). Pytam bo u mnie w domu po prostu smaży się śliwki długo bez cukru, przelewa do słoików i obraca do góry dnem. I tyle. I teraz zastanawiam się czy dodanie szczypty cukru uwydatni smak powideł czy nie ma sensu dodawać

  • Emi

    Robię właśnie jagode amerykansķą. Ufam ze sie uda., bo pierwszy raz dostałam taki owoc …dka mnie rarytas. Mam nadzieję że nie zmarnuję.

  • Anka

    Ten sposób obróbki termicznej niszczy wszystkie witaminy zawarte w owocach. Mam własną małą plantację borówki amerykańskiej, i część z nich zjadamy na surowo, resztę mrożę.
    Owoce, czy to gotowane,czy pasteryzowane mają już chyba tylko walory smakowe. A tutaj jest gotowanie plzs pasteryzacja. Szkoda zachodu.

    • Joanna

      Gratuluję plantacji, to z pewnością skarb :) Przedstawiony przeze mnie sposób to tylko 1/100 pomysłów na zachowanie lata zimą. Pomysłów na konfitury czy dżemy są setki i to od dziesiątek lat. Dzięki “słoikowym przetworom” ludzie dawali radę zimą. Nie wszystko jesteśmy w stanie zjadać wtedy kiedy jest to sezon, nie wszystko jesteśmy w stanie mrozić. Janginizuję owoce, robię z nich konfitury i przetwory, choć przeogromną zamrażarka bardzo mi się marzy :)

    • Basia

      Podobnie borówki tracą po mrożeniu. Polifenole, czyli ciemne przeciwutleniacze giną w temperaturze poniżej 0* i powyżej 40*C. Jagninizacja zachowuje smak i oszczędza czas, kuchnia nie klei się od cukru i nie płacę za prąd do zamrażarki.

  • Kenar

    Nie kazdy ma plantacje ,nie kazdy ma zamrazarek na tyle ,wiec ? zostane przy janginizacji. dziekuje za przepis

  • Maria

    Dzień dobry! Czy z w miarę słodkimi wiśniami się to uda?

  • Anna

    Czy można wrzucić truskawki od razu do słoików ze szczyptą soli i pasteryzować w piekarniku nagrzewając go dopiero po włożeniu słoików? Ktoś może próbował?

    • Dezi

      Zrobiłam tak a włożyłam czereśnie do słoików zalałam je wodą ze szczyptą soli , mogę powiedzieć że po roku przechowywania w spiżarni , są pyszne dobrze się przechowały i nie było z nimi żadnych problemów. To samo rok temu zrobiłam z wiśniami i borówką amerykańską i też przechowywały się bardzo dobrze.

      • Gaga

        Czy po włożeniu owoców do słoików i zalaniu wodą + sól, jeszcze pasteryzowałaś – ile stopni, jak długo? Będę wdzięczna za odpowiedź.

      • GiGi

        Czy po włożeniu owoców do słoików i zalaniu wodą + sól, jeszcze pasteryzowałaś – ile stopni, jak długo? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

        • Joanna

          do owocowo nie dodawałam wody. gorące owoce wkładałam do słoika, zakręcałam i odwracają do góry dnem. można pasteryzować na sucho w piekarniku – 120 stopni, 30 min :)

      • Kasia

        Ile dałaś wody do słoików? Chciałabym zrobić przetwory z surowych owoców na zimę dla dziecka.

  • salsia

    Drodzy, ze sposobem na przetwory bez cukru spotkałam się sześć lat temu. Wtedy też tym sposobem zrobiłam pierwsze i na ten moment ostanie takie słoiczki dżemu truskawkowego… Co tu się oszukiwać, zaraz po zrobieniu nie był to smaczny dżem… ale właśnie robiąc porządki w piwnicy znalazłam ostani słoiczek dżemu truskawkowego z roku 2016, bez cukru, z solą… jest PRZEPYSZNY!!!, galaretkowaty, o bardzo pięknym aromacie.
    Polecam tą metodę, od najbliższego sezonu tylko takie przetwory będą królować w mojej rodzinie.

  • Asia

    Dzień dobry :)
    W ten sposób można robić tylko same owoce?
    Jeśli do śliwek dodam w końcowym etapie kakao to też się przechowa przez zimę?

  • Izabela

    Ciekawy pomysł,ale przeraża mnie ta długość odróbki :(. Co do owoców bez cukru, robię tarte jabłka np na ciasto czy do ryżu, wszelakie kompoty. Bez grama cukru do słoika, pasteryzuję ok 20 min i gotowe. Nigdy mi się nie zepsuły.

  • gosiamamba

    Witam, od 3 lat robię powidła ze śliwek janginizowane i są przepyszne. Kilka słoiczków dałam w prezencie koleżankom i wszystkie stwierdziły że zapach śliwek ( po otworzeniu słoiczka ) jest fantastyczny i smak również. W tym roku spróbuję w ten sam sposób zrobić truskawki i brzoskwinie, może jeszcze raz spróbuję jabłek ( wcześniejsza partia nie zachwyciła – może jabłka były za kwaśne ). Dziękuję za inspirację i pozdrawiam

Skomentuj Ania M. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.