Kakao z kurkumą

Kakao z kurkumą

Przywędrowała do mnie w zaplątanym na supeł woreczku i szczelnie zamkniętym słoiku – niczym najprawdziwszy skarb. Tak też właśnie ją traktuję, bo jest dla mnie cenniejsza niż złoto.

Kurkumę, bo o niej mowa, przywieźli dla mnie prosto z Maroka Ewelina i Maciek. A kiedy usłyszałam, że została starta tuż przed kupieniem, oszalałam ze szczęścia.

Bezwiednie dodawałam ją do ryżu, curry, zup czy soczewicy. Teraz już z większą starannością i największym szacunkiem dodaję ją do herbaty czy kawy. Wraz ze szczyptą cynamonu obezwładnia zapachem. 

Kurkuma – inaczej Ostryż Długi czy też szafran indyjski to żółty korzeń, który ma ogromne właściwości lecznicze, a najwięcej o niej przeczytacie TU.

Również na stronie Sekrety Zdrowia znalazłam przepis na kakao z kurkumą, który wydał się idealny na tę porę roku i z największą przyjemnością dzielę się nim z Wami.

Kakao z kurkumą
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. szklanka mleka roślinnego
  2. płaska łyżeczka kurkumy
  3. łyżka najlepszej jakości gorzkiego kakao
  4. 3 plastry imbiru
  5. szczypta czarnego pieprzu
  6. miód/syrop z agawy - do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Mleko podgrzewamy, dodajemy imbir, kurkumę, pieprz i kakao, mieszamy.
  2. Całosć podgrzewamy na małym ogniu ok 5 minut.
  3. Po tym czasie kakao przelewamy do kubka (imbir możemy wyjąć).
  4. Napój ewentualnie dosładzamy do smaku.
Adapted from Sekrety Zdrowia
Adapted from Sekrety Zdrowia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Kakao z kurkumą Kakao z kurkumą Kakao z kurkumą Kakao z kurkumą

Skomentuj Ewula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.