Kalafior w cieście winnym

kalafior w cieście winnym

To będzie bardzo winny kalafior. Małe różyczki w pachnącym białym winem cieście są świetną przekąską. Doskonale chrupiące, idealnie doprawione mogą być też dodatkiem do sałatki czy kaszy. Ciasto winne jest lżejszą alternatywą dla ciasta piwnego, które bardzo lubię. Kalafior w cieście winnym jest prosty do przygotowania i super pyszny. 

I skoro zabraliśmy się solidnie za kalafiora i mamy już na koncie pieczonego kalafiora i krem z pieczonego kalafiora, w tej serii nie może zabraknąć kalafiora w cieście winnym :)

KALAFIOR W CIEŚCIE WINNYM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. pół kalafiora podzielonego na różyczki
  2. szklanka mąki pszennej
  3. szklanka białego, wytrawnego wina
  4. jajko
  5. pół łyżeczki proszku do pieczenia
  6. sól/pieprz
  7. olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki, myjemy, osuszamy.
  2. Mąkę przesiewamy do miski.
  3. Jajko myjemy, żółtko dodajemy do mąki, a białko w osobnej misce ubijamy na sztywno. Też dodajemy do mąki i żółtka.
  4. Do maki i jajka dolewamy wino i całość wyrabiamy na gładko.
  5. Dodajemy sól i pieprz oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
  6. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, ciasto musi oblepiać różyczki kalafiora.
  7. Na patelni rozgrzewamy olej (ok 1 cm na patelni - musi być go sporo).
  8. Każdy kawałek kalafiora maczamy w cieście i smażymy na patelni z jednej i drugiej strony na złoto - po ok. 2 minuty.
  9. Po usmażeniu kalafiora w cieście winnym odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
kalafior w cieście winnym kalafior w cieście winnym kalafior w cieście winnym kalafior w cieście winnym

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *