Karkówka z pieczonym bakłażanem

grillowana karkówka

Grillowana karkówka z pieczonym bakłażanem, sosem tahini, prażonymi orzechami włoskimi i pietruszką to obiad pyszny i prosty.

Wystarczy bowiem dzień wcześniej zamarynować mięso. Kolejne czynności to pieczenie bakłażana, przygotowanie sosu i grillowanie mięsa. 

Z całością damy radę w 30 minut. Wystarczy tylko dobrze się zorganizować :)

GRILLOWANA KARKÓWKA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM, SOSEM TAHINI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
  1. *dla dwóch osób
  2. mięso: dwa kawałki karkówki (po ok. 100-150 g)
  3. dwa ząbki czosnku
  4. 5 łyżek oliwy z oliwek
  5. 2 łyżki sosu sojowego
  6. łyżeczka ostrej papryki
  7. świeżo mielony pieprz
  8. *opcjonalnie - dodatkowo sól
  9. 1 bakłażan
  10. łyżeczka soli morskiej
  11. oliwa z oliwek (do skropienia bakłażana)
  12. sos: 200 g jogurtu greckiego
  13. łyżka tahini (pasty sezamowej)
  14. ząbek czosnku
  15. sól, pieprz
  16. łyżeczka soku z cytryny
  17. dodatkowo: garść orzechów włoskich
  18. natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy i umieszczamy w misce.
  2. Czosnek obieramy, siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek, papryką, sosem sojowym, pieprzem - dokładnie nacieramy mięso.
  3. Mięso chowamy do lodówki na całą noc (na pewno na kilka godzin). Wyjmujemy 30 min przed grillowaniem.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  5. Bakłażana myjemy i kroimy na ok. 1 cm paski - wzdłuż.
  6. Bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy go solą, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy ok. 20 minut. Powinien być miękki.
  7. Przygotowujemy sos - jogurt mieszamy z tahini, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos wstawiamy do lodówki.
  8. Na patelni prażymy orzechy włoskie.
  9. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy.
  10. Rozgrzewamy patelnię grillową. Mięso smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony.
  11. Grillowaną karkówkę podajemy z pieczonym bakłażanem.
  12. Na bakłażana nakładamy sos z jogurtu i tahini.
  13. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy prażonymi orzechami oraz natką pietruszki.
Uwagi
  1. Jeśli marynata do mięsa wydaje się zbyt mało słona, oprócz sosu sojowego dodajemy sól.
  2. Mięso powinno leżeć w marynacie kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
karkówka z bakłażanem karkówka z pieczonym bakłażanem

 

2 Komentarzy

Skomentuj Asia Matyjek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.