Karp smażony w migdałach

KARP-SMAŻONY-W-MIGDAŁACH

W życiu lepszego karpia nie jadłam niż ten, którego zrobiły dziewczyny ze Slow Food podczas warsztatów z dziećmi. Karpia przywiózł nam Pan Włodek z Folwarku Jastrzębie Kąty. Pan Włodek wraz z żoną Dorotą ma hodowlę karpia. Jego karpie są najlepszej jakości. Oprócz karpia w specjalnej zalewie możemy kupić paprykarz z karpia, pasztet z karpia i inne karpiowe pyszności.

Katia z liitlechef.pl podzieliła się z nami świetnym pomysłem na zdrową panierkę. Zamiast mąki dzieci panierowały karpia w płatkach migdałów, ziarnach słonecznika i płatkach kukurydzianych. 

Wszystko było przepyszne. Patent z płatkami zdał egzamin. Szczerze polecam tak przyrządzone kawałki super pysznej ryby :)

KARP W PŁATKACH MIGDAŁÓW
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. kawałki karpia (najlepiej z zalewy: ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie)
  2. sól
  3. jajko
  4. płatki migdałów (ziarna słonecznika, płatki kukurydziane)
  5. olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Karpia odsączamy z zalewy, osuszamy na ręczniku papierowym. Kawałki ryby oprószamy solą
  2. Jajko porządnie roztrzepujemy.
  3. Płatki migdałów przesypujemy do miski.
  4. Karpia smażymy w głębokim tłuszczu - rozgrzewamy więc sporą ilość oleju na patelni.
  5. Kawałki karpia maczamy w jajku, a następnie w płatkach migdałów.
  6. Rybę smażymy na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.
  7. Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.
Uwagi
  1. Rybę możemy podać z puree ziemniaczano-pietruszkowym.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
SMAŻONY-KARP-W-MIGDAŁACH FOLWARK-JASTRZĘBIE-KĄTY

 

 

Print Friendly

Mamy pierwszy komentarz do “Karp smażony w migdałach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *