Karp z ziołową kruszoną i kapustą duszoną w cydrze

Karp z ziołową kruszoną i kapustą duszoną w cydrze

Karp smażony na klarownym maśle z plackiem grzybowym, kapustą kiszoną duszoną w cydrze z wędzoną śliwką i ziołową kruszonką.

Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów

Dla – Frisco Magda

Asystentka: Katarzyna Owca Dudek 

 

Karp smażony na klarownym maśle z plackiem grzybowym, kapustą kiszoną duszoną w cydrze z wędzoną śliwką i ziołową kruszonką
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. (dla 4 osób)
  2. - karp filet 2szt
  3. - masło klarowane – 50ml
  4. - kapusta kiszona 0,5 kg
  5. - cydr 0,5L
  6. - olej 15ml
  7. - wędzone śliwki – 50g
  8. - liść laurowy 2szt
  9. - ziele angielskie 4szt
  10. - cytryna 1szt
  11. - sól, pieprz do smaku
Placki grzybowe
  1. - mąka pszenna 200g
  2. - mleko 400ml
  3. - jaja 2szt
  4. - olej 15ml
  5. - sól, pieprz do smaku
  6. - grzyby suszone 50g
Ziołowa kruszonka
  1. - mąka pszenna 100g
  2. - masło 70g
  3. - żółtko 1szt
  4. - sól ½ łyżeczki
  5. - tymianek 1 gałązka
  6. - rozmaryn 1 gałązka
PRZYGOTOWANIE
  1. Filety z karpia należy dokładnie wytrzeć i pokroić na mniejsze kawałki. Zamarynować w soli, pieprzu, soku z cytryny i odstawić na chwilę.
  2. Kapustę kiszoną kroimy nie za drobno.
  3. Wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zaczynamy dusić.
  4. Następnie dodajemy śliwkę wędzoną i podlewamy całość cydrem.
  5. Dusimy do momentu kiedy większość płynu będzie zredukowana a kapusta będzie miękka i aromatyczna.
  6. Zanim zaczniemy robić placki grzybowe należy namoczyć grzyby w gorącej wodzie, najlepiej całe kapelusze.
  7. Ciasto robimy podobnie jak na każde placki (gęstsze jak na naleśniki)
  8. Miksujemy mąkę, mleko, jaja, olej i doprawiamy solą.
  9. Namoczone grzyby kroimy i dodajemy do ciasta.
  10. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy małe placuszki, z jednej i drugiej strony lekko przyrumienione.
  11. Następnie robimy wytrawne ciasto kruche ucierając mąkę pszenną z masłem, jajem, solą, i świeżymi ziołami.
  12. Ciasto kruszymy drobno na blasze i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż się zarumieni.
  13. Kiedy mamy już gotową kruszonkę, kapustę i placki, rozgrzewamy na patelni masło sklarowane. Smażymy krótko karpia z jednej i drugiej strony, pamiętając aby skórka była zrumieniona. Zdejmujemy rybę z patelni i lekko oprószamy ziołową kruszonką.
  14. Karpia podajemy z duszoną kapustą kiszoną i smażonymi placuszkami grzybowymi.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Karp z ziołową kruszoną i kapustą duszoną w cydrze Karp z ziołową kruszoną i kapustą duszoną w cydrze

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *