Kasza jaglana z salsą verde, szparagami i migdałami

Kasza jaglana z salsą verde, szparagami i migdałami

Kasza jaglana z salsą verde, szparagami i migdałami
Napisz recenzję
Drukuj
Składniki dla 2 – 4 osób
  1. kubek kaszy jaglanej
  2. 2,5 kubka wody
  3. łyżka masła
  4. sól
  5. pęczek szparagów (oliwa z oliwek, sól, pieprz)
  6. solidna garść płatków migdałów
Salsa verde
  1. ½ pęczka kolendry
  2. ½ pęczka natki
  3. ząbek czosnku
  4. sok z 1 limonki
  5. 3 łyżki sosu sojowego
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. 5 łyżek oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
  1. Kaszę jaglaną solidnie płuczemy na sitku (przelewamy wrzątkiem).
  2. Kaszę przekładamy do garnka i na ogniu prażymy chwilę.
  3. Dolewamy wodę, dodajemy masło i sól i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut (do wchłonięcia wody).
  4. Wszystkie składniki na salsę verde miksujemy na gładko.
  5. Szparagi płuczemy, oczyszczamy, odcinamy zdrewniałe końce.
  6. Jeśli szparagi są grube, obieramy je ze skórki, jeśli są cieniutkie, płuczemy je tylko.
  7. Szparagi umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
  8. Po upieczeniu szparagi kroimy na kawałki, dodajemy do jaglanki i salsy verde.
  9. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
  10. Migdały dodajemy do dania.
  11. Mieszamy całość, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Kasza jaglana z salsą verde, szparagami i migdałami Kasza jaglana z salsą verde, szparagami i migdałami Kasza jaglana z salsą verde, szparagami i migdałami Kasza jaglana z salsą verde, szparagami i migdałami

Warzywa, owoce, sałaty przechowuje w GreenSaver (OXO). O tym, czym jest GreenSaver przeczytacie TU.

Pudełka GreenSaver w różnych rozmiarach kupicie w LeDuvel – Dom Marek

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *